Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Nad americkými státy Nebraska a Colorado se opakovaně objevují záhadné drony. Vyvolaly UFO hysterii

Svět

  15:41
DENVER (USA) - Lidé v amerických státech Nebraska a Colorado v posledních týdnech řeší výraznou aktivitu záhadných dronů, které opakovaně přelétávají nad jejich územím. Úřady zatím nebyly schopné identifikovat, odkud se vzaly ani proč se neustále objevují. Mezi obyvateli se tak začaly šířit konspirační teorie a mimozemská hysterie.
Dron (ilustrační foto)

Dron (ilustrační foto) foto: Reuters

V prosinci obdržela policie několik oznámení o bezpilotních dronech prolétávajících nad územím severovýchodního Colorada. Od druhé půlky měsíce mělo jít o minimálně šestnáct případů. Drony se objevovaly i na západě Nebrasky, kde se občas vyskytují i „roje“ v počtu až třiceti letounů. Podle svědků se často jen vznášejí na místě a nic nedělají, píše server televize NBC. Případem se podle CNN zabývá i Federální letecká správa (FAA) a vládní agentury.

I malé drony pro zábavu dostanou ‚espézetku‘. Lidé je budou muset hlásit úřadům, přibude také věkové omezení

Šerif Todd Combs z oblasti Yuma v Coloradu, odkud přišlo možná nejvíce hlášení, koncem loňského roku uvedl, že se drony drží 45 až 60 metrů od budov i lidí a pohybují se ve vzdušnému prostoru, který spravuje federální vláda USA. „Bezpilotní letouny neporušují federální zákon, ale lidé jsou z nich nervózní,“ prohlásil Combs.

S tím souhlasí i Steve Ganyard, bývalý plukovník amerického námořnictva a vojenský pilot, který je nyní analytikem televize ABC. „Jedná se moderní verzi klasické UFO hysterie. Lidé si myslí, že ‚něco‘ vidí a sami sebe přesvědčí, že to tak opravdu je,“ řekl Ganyard. „Ve skutečnosti ale nevidí nic nebo jen něco, co se brzy naprosto vědecky vysvětlí,“ dodal.

Ganyard zároveň nepředpokládá, že by šlo o americké vojenské drony, jejichž přítomnost na daném území se vláda snaží zatajit. „Kdyby armáda chtěla něco udržet pod pokličkou, měla by spoustu možností, kam s drony létat a nikdo by neměl šanci si něčeho všimnout,“ vysvětlil.

Tento týden se napětí ještě zvýšilo poté, co se jeden z dronů v Coloradu nebezpečně přiblížil lékařskému vrtulníku. Podle pilota helikoptéry se měl dron pohybovat v méně než třicetimetrové vzdálenosti.

K situaci se vyjádřil i senátor za stát Colorado Cory Gardner, který se narodil právě ve městě Yuma. „Jsem v kontaktu s FAA v souvislosti se zvýšenou aktivitou dronů nad Coloradem. Byl jsem ujištěn, že odborníci spustili důkladné vyšetřování, aby zjistili, odkud se bezpilotní letouny berou a jaký je jejich účel,“ napsal Gardner na Twitteru s tím, že celou situaci bude nadále sledovat.

FAA se podle deníku The Denver Post v prosinci rozhodla zavést nová pravidla, která by usnadnila identifikaci neznámých dronů na dálku. Letouny i jejich majitelé by měli být registrováni v databázi FAA. V současné době je registrace dobrovolná, letecká správa eviduje zhruba milion a půl dronů a 160 000 pilotů.

Autoři: