Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V americkém Texasu se bude konat děkovná mše za víru českých přistěhovalců

Datum publikace17. 1. 2020, 10.30
TiskTisk

V kostele Svatého Cyrila a Metoděje v texaském městě Dubina (USA) bude celebrovat v pátek 14. února 2020 ve 14.00 hodin (den patroncinia kostela) mši svatou biskup Brendan Cahill z diecéze Victoria. K biskupovi se na mši připojí také kněží z České katolické nadace v Texasu - Czech Catholic Foundation of Texas (CCFT) a tři kněží z České republiky, kteří nyní působí v USA.

Foto: Kostel sv. Cyrila a Metoděje ve městě Dubina v americkém Texasu
Zdroj: Wikipedia

Mše má být projevem poděkování za víru, kterou do Texasu přinesli čeští přistěhovalci a zahrne také požehnání nově založené České katolické nadace v Texasu (CCFT).

Posláním CCFT je „dokumentovat, studovat, uchovávat, oslavovat a udržovat všechny prvky české katolické víry, kterou do Texasu přinesli imigranti z českých zemí, a posílit vazby na katolíky v České republice, kterou evangelizovali svatí Cyril a Metoděj.“

Kostel v Dubině byl prvním ze sedmi kostelů v Texasu věnovaným těmto svatým. Původní kostel byl postaven v letech 1876-77.

Právě stát Texas je domovem největší skupiny českých přistěhovalců v celých Spojených státech. Podle statistických údajů, vycházejících z posledního sčítání lidu ve Spojených státech v roce 2000, se nyní na území Spojených států nachází celkem 1 262 527 obyvatel, kteří se přihlásili k úplnému nebo částečnému českému původu, z toho 155 855 žije v Texasu. Čeští, moravští a slezští rodáci začali do Texasu přicházet po roce 1881, směřovala sem velká část vystěhovalecké vlny z Rakouska-Uherska. Ve zmíněném roce cestu ke kolonizaci otevřela železnice, která propojila tři americké státy - Missouri, Kansas a Texas.

Více informací o České katolické nadaci v Texasu zde: www.czechcatholicfoundation.org 

Autor článku: TS ČBK
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou