Miloslav Švandrlík – Muž s kanadským trávníkem

Román Muž s kanadským trávníkem legendárního spisovatele a humoristy Miloslava Švandrlíka nebyl dosud vydán v knižní podobě. V roce 1963 vycházel jako »román na pokračování« na stránkách středočeského deníku Svoboda.

Pětapadesát pokračování doprovodil tehdy i stejný počet Nepraktových kreseb. V šedesátých letech minulého století psal Švandrlík převážně časopisecké povídky a rozsáhlejší práce napsal pouze tři: Krvavý Bill a viola, Muž s kanadským trávníkem a Černí baroni.

Ukázka z knihy:

Šizuňk, tak se říkalo osobám, které různými způsoby šidily ostatní spoluobyvatele. Přímo ukázkovým šizuňkem je Jiří Palát, hrdina zapomenutého Švandrlíkova románu Muž s kanadským trávníkem. Kanadským trávníkem se označoval mužný sestřih pánské kštice, známý též jako stříhání na ježka. Honosili se jím sportovně nadaní jedinci, ale též sympatičtí svůdci dívek, úspěšní podvodníci a všelijací šizuňkové. Švandrlíkův Jiří Palát se živí rozličnými podfuky, přičemž dokonale využívá své pohotovosti, okamžité improvizace a daru vábné řeči. Okouzlí nejen naivní děvčata, ale i fotbalové činovníky. Ti se nechají unést sportovním vzhledem neznámého návštěvníka, jehož jméno si omylem spojí se jménem význačného fotbalisty a na spoustu humorných i trapných situací kolem vesnického fotbalu je tak řečeno »zaděláno«.

O autorech:

Miloslav Švandrlík (1932–2009)

Spisovatel, dramatik a libretista kresleného humoru, uveřejňovaného od roku 1970 v tandemu s Jiřím Winterem ponejvíce v časopisech Dikobraz, Ahoj na sobotu nebo Vlasta a v denících Svobodné slovo či Práce. Jeho nejznámější román Černí baroni vyšel v roce 1969 s Nepraktovými ilustracemi stejně jako více než 80 dalších knižních titulů z pera tohoto význačného českého humoristy.

Jiří Winter Neprakta (1924–2010)

Kreslíř, ilustrátor a karikaturista získal svůj přídomek Neprakta jako kolektivní pseudonym tvůrců kresleného humoru. S přítelem Bedřichem Kopecným založil autorskou dvojici v roce 1949. Od srpna 1970 zastoupil místo libretisty vtipů Miloslav Švandrlík. Spolu uveřejnili přes 25 000 kreseb.

Informace o knize

Titul: Muž s kanadským trávníkem

Autor: Miloslav Švandrlík

Ilustrace: Jiří Winter – Neprakta

Formát: vázaná s přebalem, 145 x 205 mm

1. vydání, 136 stran

Cena: 159 Kč, e-kniha 99 Kč

Foto: Nakladatelství Epocha