Zemřel artista Otto Bubeníček (†76), otec slavných dvojčat tanečníků

Ve věku 76 let zemřel dnes v pražské Thomayerově nemocnici někdejší cirkusový artista a otec slavných tanečníků bratrů Bubeníčků Otto Bertis Bubeníček. ČTK to sdělil jeden ze světově proslulých dvojčat Jiří Bubeníček. Bubeníček starší zemřel podle něj na zápal plic. Otto Bertis patřil k nejznámějším českým akrobatům, se svou skupinou 5 Bertis procestoval mnoho zemí a získal četná ocenění.

Rodina Bubeníčků se věnuje cirkusu, artistice a tanci po několik generací. Dědeček dvojčat Otto Bubeníček stál u zrodu společenského a závodního tance v českých zemích, jeho nyní zesnulý syn celý život věnoval artistice. Jeho rodinná skupina 5 Bertis vystupovala na jednokolkách a v nevšední disciplíně balanc se sklem. Později se Otto Bertis věnoval i pedagogické činnosti.

V roce 1974 se Bubeníčkovým v Polsku, kde vystupoval jejich cirkus, narodila dvojčata Jiří a Otto. Povolání artistů se zdálo jim být předurčeno, jak řekli dříve v rozhovoru s ČTK. V jejich 11 letech je ale učitelka tance doporučila ke studiu na pražské Taneční konzervatoři. Dalším milníkem pro ně byla soutěž v Lausanne, kde je oslovil slavný John Neumeier a nabídl jim studium na baletní škole v Hamburku. Po absolutoriu na konzervatoři přijali v hamburském souboru angažmá, a jejich kariéra tím nabrala raketový vzestup.

Otto byl od roku 1997 prvním sólistou Hamburského baletu, Jiří v roce 2006 odešel do drážďanského baletu Semperoper. V roce 2014 oslavili čtyřicetiny a rozhodli se skončit s aktivním tancem, přesto špičkově tančili i dlouho poté, kdy mnozí tanečníci odcházejí "do penze". Bratři Bubeníčkové se věnují choreografii a dalším uměleckým oborům s tancem a scénickým uměním spojeným.

Otto Bertis Bubeníček úmrtí cirkus Praha

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 3 hodinami

Klára Dostálová

PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance dostat se do Evropského parlamentu?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

před 4 hodinami

Franz Kafka

Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti

Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Předpověď počasí na týden: Začne bouřkami, teploty každým dnem porostou

Začíná první ryze červnový týden, v jehož průběhu pozvolna porostou nejvyšší denní teploty. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Zatímco dnes dosáhnou maxima jen 22, výjimečně 24 stupňů, před víkendem vyšplhají až na 27 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy