Sobota, 18.5.2024
KnihyKultura

Uhrančivý Theo Gray přichází už potřetí

recenze knihy Teorie vraždy

Andrew Mayne přichází se třetím případem svého neotřelého knižního hrdiny, vědce Thea Craye. Ani tentokrát se nevyhne pátrání na vlastní pěst, byť oficiálně pracuje pro FBI. Tento případ vás zcela určitě nenechá chladnými.

Theo Cray je požádán FBI, aby pomohl při objasnění neobvyklého zločinu. Na místě, kde před pár lety řádil Hračkář, jehož vraždy Theo řešil ve stejnojmenném thrilleru, se našla těla zavražděných forenzních techniček. Z vraždy je podezřelý jejich kolega, ten je však znám jako mírumilovný člověk, navíc si z inkriminovaného dne vůbec nic nepamatuje. Sken jeho mozku odhalí něco zvláštního a hlavně abnormálního, s čím se ještě Theo ani jeho vědečtí kolegové nesetkali. Theo, který si spolupráce vysvětluje po svém, zjistí, že se na místě činu pohybuje někdo, kdo je zřejmě na stejné intelektuální úrovni jako on sám.

Teorie vraždyThrillery, v nichž v hlavní roli vystupuje vědec Theo Cray, se těší velké oblibě u těch čtenářů, kteří milují spletité příběhy, k jejich rozuzlení si musí nažhavit mozkové závity. Není to klasická detektivka, ani thriller, kdy se k vyřešení případu vydáte přímou cestou. Série Naturalista je trochu jiná. Tím, že hlavní hrdina pracuje jako bioinformatik, je děj protkán spoustou vědeckých informací, a je na vás, jak s nimi naložíte. Můžete je poctivě přelouskat a rozšířit si obzory, můžete je přeskočit a sledovat jen hlavní linii, tím se ale ochudíte o zajímavé postřehy ze světa biologie.

I tentokrát se objevuje šablonovitost, stejně jako v předchozích dílech, Theo si prostě kráčí v zajetých kolejích, které ale baví a stejně překvapí něčím novým a neobvyklým. Také v Teorii vraždy pátrá na vlastní pěst, a vězte, že to, co udělá, pohne i s nejotrlejším milovníkem temných zločinů. Je paličatý, má ego větší než konto v bance, takže se snaží dokázat, že je mnohem lepším vyšetřovatelem než policie a FBI. Ale ani to mu neubírá na sympatiích, je prostě svůj.

Teorie vraždy sice určitými indiciemi navazuje na Hračkáře, dá se číst i samostatně. Mám přečteny všechny tři knihy a za sebe tvrdím, že s každým dalším dílem roste čtivost celé série, tento zatím poslední mě bavil nejvíc.

V severské krimi na vás čekají hrdinové, kteří jsou na hraně zákona, bojují se závislostmi a štve je celý svět. Pokud už vás trochu nudí a hledáte někoho, kdo by vám ukázal, že zločin lze vyšetřovat i jinak než obvyklými postupy, Theo Cray je tou pravou volbou.

 

Název knihy Teorie vraždy
AutorAndrew Mayne
Žánrthriller
  
Nakladatelství Kalibr
Rok vydání2019
Počet stran304
ISBN978-80-7617-887-8
  
Nákup knihy www.kalibr-knihy.cz
Nákup e-knihy www.palmknihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

 

Kalibr

Nakladatelská značka Kalibr se zaměřuje na vydávání detektivek, napínavých thrillerů, severského krimi a dalších žánrů, v nichž není nouze o prolitou krev.

Ke kmenovým autorům patří např. Gillian Flynnová, Angela Marsonsová, Harlan Coben, John Grisham, Agatha Christie, Dick Francis, Frederick Forsyth, Louise Pennyová, Stefan Ahnhem, Daniel Cole nebo Tess Gerritsenová.

www.kalibr-knihy.cz



Palmknihy

PalmKnihy jsou největším a nejstarším obchodem s elektronickými knihami v České republice. Téměř dvanáct tisíc titulů od více než šest seti nakladatelství doplňuje také široká nabídka audioknih. Přehledný a intuitivní eshop umožňuje okamžitý a jednoduchý nákup e-knih, které můžete začít číst ještě dnes. Dostupnost všech formátů e-knih zajišťuje podporu všem zařízením, od čteček až po počítače nebo mobily. Na Palmknihách navíc najdete i stovky titulů zcela zdarma. Široký záběr slevových akcí učiní každou e-knihu dostupnou, díky předprodejům pak první stránky novinek ochutnáte mnohem dřív, než se kniha objeví na pultech.

www.palmknihy.cz

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Barbora Javorková

Knihovnice tělem i duší. (osobní blog)