Novoborští navýšili náskok

AKTUALIZOVÁNO O posledním lednovém víkendu proběhlo třetí extraligové dvojkolo. 1. Novoborský ŠK opět navýšil náskok již na 5 bodů, zatímco další loňští medailisté body ztratili.

V Brně se opět hrálo v Bowling centru v Líšni. V sobotu v 10 hodin přivítala Moravská Slavia Brno silné Pardubice. Za Brňany poprvé nastoupil legendární Boris Gelfand, který si českou extraligu zahrál vůbec poprvé. Vyrovnaný zápas nakonec skončil spravedlivou dělbou bodů.

Boris Gelfand remizoval se Sergejem Movsesjanem (fotogalerie od Vladimíra Jagra)

Mezinárodní mistr David Kaňovský připravil z tohoto zápasu hned tři ukázky:



GM Martin Petr remizoval s GM Bartolomiejem Heberlou (foto Vladimír Jagr)

Ve 14 hodin odstartoval na témže místě zápas ŠK Duras BVK proti Zikudě Turnov. Domácí poprvé nastoupili v silné sestavě se třemi cizinci a odměnou jim bylo první vítězství v sezóně 5-3.

Hodnocení od kapitána ŠK ZIKUDA Turnov Pavla Šimáčka: „Zápas s Durasem jsme určitě chtěli vyhrát, na žádné šachovnici se nám ale nedařilo prosadit se. Duras měl v celém zápase navrch, a i když jsme mocně finišovali, tři body zůstaly zaslouženě domácím.

Vítězný zápas ohodnotil i kapitán ŠK Duras BVK Cyril Ponížil: „Zápas proti Turnovu se nám povedl, po dvou hodinách hry jsme stáli na většině šachovnic velice dobře až přivyhraně. Soupeři se nevzdali a nakonec to byly ještě nervy. Po epické partií Červený – Vlasák jsem si velmi oddychl, vítězství 5:3 si velice ceníme.

V neděli byly také k vidění vyrovnané zápasy. GASCO Pardubice oproti sobotě posílili o Jerguše Pecháče a odměnou jim bylo těsné vítězství 4,5-3,5 nad Durasem Brno.

Hodnocení od kapitána ŠK Duras BVK Cyrila Ponížila: „Zápas proti Pardubicím byl rovněž bojovný, plný krásných a zajímavých partií. Dobře zahráli kluci na zadních šachovnicích, Martin Červený a David Barák. Konečná prohra 3,5:4,5 není proti Pardubicím žádná ostuda, ale doufal jsem ve víc, k remíze nám chyběl kousek.

Hodnocení víkendu kapitánem GASCO Pardubice Lubošem Roškem: „Proti Moravské Slavii jsme byli lehcí outsideři a zápas byl neskutečně napínavý. Ze začátku se pro nás nevyvíjel dobře. Na posledních dvou šachovnicích se ale ze strany soupeřů objevily hrubé chyby a naši mladí talenti Ludvík a Buločkin okamžitě skórovali. Tím jsme zápas vyrovnali a nakonec ještě Martin Petr dostal příležitost v koncovce hrát na výhru, ale džentlmensky nabídl remízu… tedy spravedlivě 4:4. V neděli to o kousíček vyšlo na 4,5:3,5 a víkend tedy pro nás dopadl velmi úspěšně.

Duel mezi ŠK Zikudou Turnov a Moravskou Slávii Brno skončil těsným vítězstvím severočeského týmu 4,5-3,5, ačkoliv zápas mohl dopadnout jakkoliv.

Hodnocení od kapitána ŠK ZIKUDA Turnov Pavla Šimáčka: „Po neúspěšné sobotě jsme se chtěli revanšovat bojovným zápasem proti nadupané Morendě, což se podařilo, navíc se sladkou tříbodovou tečkou.

Hodnocení víkendu za Moravskou Slávii Brno zaslal Michal Vávra: „O uplynulém extraligovém víkendu jsme se těšili na premiéru šachové legendy Borise Gelfanda v české extralize v dresu Morendy a tvrdé souboje se silnými Pardubicemi a Turnovem. Boris se ukázal nejen jako bojovník, ale i velmi sympatický člověk s týmovou duší. Oba zápasy byly velmi vyrovnané, bohužel jsme tentokrát z šachových sítí vylovili jen jeden bod za sobotní remízu s Pardubicemi, když v nedělním zápasu s Turnovem jsme neproměnili několik šancí na lepší výsledek. Věříme, že nám bude více svědčit jarní počasí v závěru extraligy a opět vyjde sluníčko.

Slavoj Poruba si jistě od domácích zápasů sliboval více bodů, v sobotu prohráli jednoznačně 2,5-5,5 s pražským Unichessem a v neděli remizovali s DP Praha.

Labortech Ostrava chtěl také určitě získat nějaké body pro záchranu, ale prohrál jak s DP Praha 3-5, tak s Unichessem 2,5-5,5 a jsou jasní adepti na sestup.

Povedený víkend Sieasta Solution Unichess zhodnotil Jan Bartoš: „Siesta Solution Unichess odehrál nesmírně úspěšné dvojkolo v Ostravě – dvakrát 5:5:2,5. Zejména sobotní výhra nad Porubou takovým rozdílem nás mile šokovala. Na cestu jsme vyrazili pro záchranářské body a domů se vrátili s (dočasnou) třetí příčkou! Velké zadostiučinění pro nízkorozpočtový tým.

1. Novoborský ŠK potvrdil svoji letošní dominanci a poradil si se Slavií Kroměříž 5,5-2,5 i s Frýdkem-Místkem 6-2 a nadále míří za titulem.

Hodnocení kapitána Nového Boru Petra Boleslava: „Trochu se opakoval scénář prosincového víkendu. V sobotu jsme se zahřívali a kdyby se v jeden moment byly pozice dány k odhadu, patrně bychom pouze remizovali. V dalším průběhu jsme ale zápas strhli na svou stranu. Do nedělní zápas jsme nastoupili již plně rozjetí. Bodový přísun odstartoval Mateusz Bartel, k žádným komplikacím nedošlo.

Týmové foto Slavia Kroměříž v hrací místnosti Nového Boru (foto Miroslav Kašík)

Hodnocení kapitánem Slavia Kroměříž Miroslavem Kašíkem: „Těžko se mi hodnotí náš výkon po dvou víkendových prohrách. Proti NB jsme postavili mladé družstvo, kde průměrný věk naší osmičky byl 24,8 let, což extraliga již dlouho nepamatuje. Naši hoši se do svého výrazně elově silnějšího soupeře pustili z obrovskou chutí překvapit. No a jednu chvíli to dokonce vypadalo, že by se zázrak mohl dokonce podařit. Jenže oni ti borci z NB ty Ela nemají zadarmo.
V neděli v Lysé bylo už po třech hodinách jasné, že se nám tento zápas vůbec nepovedl a prohráli jsme zcela zaslouženě. Nicméně, nic se neděje jedeme dál!

Výstaviště Lysá nad Labem v sobotu těsně prohrálo s dosud překvapivě pouze jednobodovým Frýdkem Místkem 3,5-4,5, který si připsal důležité body pro záchranu. V neděli si jasně poradili 5,5-2,5 s nováčkem z Kroměříže.

Hodnocení od kapitána Výstaviště Lysá nad Labem Vlastimila Jansy: „Opět oslabená sestava (dvojice z našich stálých hráčů se angažovala v zápase o mistra světa žen) znamenala bohužel ztrátu bodů ve vyrovnaném utkání s Frýdkem-Místkem. O poznání lepší průběh pak pro nás měl nedělní zápas s Kroměříží. V závěru šlo jen a jen o výši vítězného skore…

Zápas Výstaviště Lysá nad Labem – Frýdek-Místek (foto Pavel Benčo)

Hodnocení dvojkola kapitánem Beskydské šachové školy F-M Pavlem Benčem: „S víkendem jsme spokojeni, porazili jsme Lysou nad Labem, což bylo naším cílem a zápas nám vyšel na jedničku. Proti Novému Boru jsme mnoho příležitostí neměli a prohra je zcela zasloužená.

Zápas Frýdek-Místek – 1. Novoborský ŠK v hotelu Don Giovanni (foto Pavel Benčo)

Další dvojkolo je na programu až 28. a 29. března, hrát se bude v Praze, Turnově, Pardubicích, Kroměříži a Frýdku-Místku, boj o medaile je stále vyrovnaný, určitě bude na co se koukat. Hned 5 týmů má 10 bodů a dělí 3.-7. místo.