O exhejtmanovi řekl, že lže, krade a podvádí. Bratr Davida Ratha se mu za to nemusí omlouvat

Michal Rath se nemusí omlouvat za to, že svého bratra Davida veřejně označil za lháře, zloděje a podvodníka. Je to první, dosud nepublikovaný výstup sourozeneckého soudního sporu. Jak zjistil server iROZHLAS.cz, Okresní soud Praha-západ zamítl žalobu exhejtmana Davida Ratha, který se domáhal písemné omluvy za újmu na cti. Jeho pověst podle nejnovějšího rozsudku poškodila především vlastní korupční kauza.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratři David (vlevo) a Michal Rathovi

Bratři David (vlevo) a Michal Rathovi | Zdroj: koláž iRozhlas.cz

Vleklé spory bratrů Davida a Michala Rathových se dočkaly částečného rozuzlení. Okresní soud Praha-západ se v prosinci postavil na stranu staršího z bratrů Michala, proti kterému exhejtman podal žalobu na ochranu osobnosti. Michal Rath podle dosud nezveřejněného rozsudku čest svého bratra nepoškodil a nemusí se mu omlouvat. 

K poškození pověsti a cti žalobce došlo především v důsledku jeho nezákonného jednání, nikoli kritickým komentářem,“ konstatuje soudkyně Simona Kačerová v rozsudku,  který redakce iROZHLAS.cz získala a prostudovala.

Lže, krade a podvádí

Ale popořádku: David Rath po svém bratrovi požadoval písemnou omluvu za jeho dvě vyjádření pro server TN.cz. Michal Rath v červnu 2019 prohlásil následující: „Zločinec bratr se stále cítí politikem, navíc obžalovaným, a tedy legitimně nadále lže, krade a podvádí.“

Chytili ho, jak si odnáší krabici plnou peněz, co na tom chcete řešit, říká Rathův bratr

Číst článek

Davidu Rathovi ale vadil ještě jeden výrok. V něm se starší Rath vyjadřuje ke sporu o dědictví po otci. David Rath do otcova dědictví podle svého bratra zahrnul i podezřelé bankovní účty vedené u zahraničních bank.

„Podle Michala Ratha se jeho slova potvrdila i později, kdy do majetku dědictví měl jeho bratr David uvést i výnos z trestné činnosti, tak aby ho elegantně vypral a legalizoval,“ napsal server TN.cz s odvoláním na slova Michala Ratha.

Bratři se o pozůstalost po otci Ratmíru Rathovi přou už několik let. Michal Rath v roce 2014 označil závěť otce, která ho měla připravit o většinu dědictví, za „nevěrohodný cár papíru“. Doslova řekl, že mu chce bratr David dědictví sebrat.

Podle advokátů Davida Ratha tím porušil zásadu presumpce neviny a sdělil o svém bratrovi nepravdivý údaj, který ohrozil jeho vážnost a tím mu způsobil vážnou újmu.

Michal Rath se podle rozsudku hájil tím, že neměl v úmyslu svého bratra poškodit. Omluvu rovnou vyloučil. A odůvodnil to slovy: „Bratr jakýkoliv ústupek nebo kompromis považuje za slabost a reaguje tím, že vás v podstatě sežere zaživa.“

Jen tvrdá kritika

Senát okresního soudu se za staršího bratra postavil. Minimálně v tom rozsahu, že se nemusí omlouvat. Jak v rozsudku konstatovala předsedkyně senátu Kačerová, Michal Rath se práv svého bratra nijak nedotkl. „Žalobce (David Rath – pozn. red.) byl dlouhodobě vyšetřován, souzen a následně pravomocně odsouzen, takže nebylo možné porušit presumpci neviny,“ napsala Kačerová v sedmistránkovém rozsudku.

Spekulace a účelový výklad, zaznělo při závěrečné řeči. Rathovu korupční kauzu soud rozhodne za týden

Číst článek

Výroky staršího z bratrů označil soud za „tvrdou kritiku“, která vycházela z novinových článků o Rathově korupční kauze ve Středočeském kraji. Čerpal například z rozhovoru se státním zástupcem Petrem Jirátem, který v roce 2015 pro Lidovky.cz mimo jiné uvedl, že David Rath peníze z nezákonné činnosti „ukrýval do zahraničí do obchodních společností, v nichž oficiálně nefiguruje“.

O pravdivosti Jirátových tvrzení a dalších mediálních výstupů prý Michal Rath „neměl důvod pochybovat“ a zároveň neměl možnost si je ověřit. Jeho slova tak mají, jak uvedl soud, reálný skutkový základ a tím, že čerpal z veřejně dostupných zdrojů, pouze komentoval už známé informace.

David Rath měl navíc možnost se proti výrokům svého bratra veřejně ohradit, dodává soudkyně Kačerová. V době, kdy byl článek se spornými výroky publikován, byl totiž stále na svobodě.

Čí pověst utrpěla?

Soudkyně připomíná, že Rath byl nakonec za korupci ve středních Čechách pravomocně odsouzen a nyní si odpykává trest. 

Soud rozhodl, že Rathovi vrátí část majetku. Devět a půl milionu korun ponechal nadále v úschově

Číst článek

„Rozhodně nelze předpokládat, že by bez výroků nebyla poškozena pověst žalobce,“ pokračovala Kačerová a dodala, že naopak Michal Rath má nárok cítit se bratrovými skutky poškozen, čímž se ostatně starší z bratrů před soudem hájil. „Žalovaný se zcela oprávněně cítí být poškozen tímto soudním procesem, který měl negativní následky na jeho soukromý i pracovní život,“ napsala Kačerová.

Totiž: Michal Rath nedlouho po začátku sporu o dědictví přišel „pod záminkou reorganizace“ o práci na krajském úřadě, kde pracoval 20 let a kde v té době působila „řada příznivců“ Davida Ratha.

‚Podáme odvolání‘

Bývalý středočeský hejtman se s rozhodnutím soudu neztotožnil. „Ano, máme lhůtu a budeme odvolání podávat,“ reagoval v krátkosti advokát Davida Ratha Adam Černý na dotaz serveru iROZHLAS.cz, zda se proti rozhodnutí soudu odvolají.

Podrobněji ale Černý rozsudek okresního soudu komentovat nechtěl. „Podáme odvolání,“ zopakoval pouze s tím, že nemá příliš času. Po plánovaném podání odvolání se bratrský spor přesune ke Krajskému soudu v Praze.

David Rath si momentálně v teplické věznice odpykává sedmiletý trest odnětí svobody za manipulace s veřejnými zakázkami. Krajský soud v Praze zároveň v pátek vynese rozsudek v takzvané druhé větvi korupční kauzy, kde státní zástupce Jiří Pražák požaduje prodloužení Rathova trestu nejméně o dva a půl roku.

Spor o dědictví

  • srpen 2014 - Podle Davida Ratha sepisuje jeho otec závěť, v níž mu vše odkazuje. Podle Michala Ratha jde pouze o nevěrohodný cár papíru, pomocí něhož ho chce bratr připravit o jeho část dědictví.
  • srpen 2014 - Dva dny po sepsání závěti se Ratmír Rath podstupuje operaci srdce.
  • říjen 2014 - Ratmír Rath umírá.
  • listopad 2014 - David Rath nese závěť ze srpna k notáři.
  • prosinec 2014 - Krátce před Štědrým dnem oznamuje David Rath bratrovi informaci o existenci závěti, která Michala Ratha připravuje o většinu dědictví.
  • přelom 2015/2016 - Michal Rath kvůli sporům o dědictví podává na bratra žalobu.

Martin Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme