RECENZE: Kluci a holky z nacistické školky. Vtipný, drsný i dojemný Králíček Jojo komentuje fanatismus i nevinnost dětství

RECENZE – Šest nominací na Oscara a spousty dalších ocenění. Kritický i divácký úspěch. Ale také mnohem více hailhitlerování – pardon, hajlíčkování – než v Pádu třetí říše a popový soundtrack jako třešnička na dortu. Pokud jste měli rádi britský sitcom Haló, haló! je Králíček Jojo filmem pro vás.

Desetiletý Jojo (Roman Griffin Davis) je obyčejný, nepříliš oblíbený kluk vyrůstající v nacistickém Německu. Spolu se svým kamarádem Yorkim (Archie Yates) chodí do Hitlerjugend a sní o tom, jak bude sloužit v Hitlerově osobní gardě a zapichovat Židy na potkání. S Hitlerem se mimochodem zná osobně, tedy aspoň s jeho velmi upravenou verzí, kterou si vysnil a považuje ji za nejlepšího přítele. Propagandou naformátovaný život mu ale naruší zjištění, že jeho matka (Scarlett Johansson) doma potajmu ukrývá šestnáctiletou židovku Elsu (Thomasin McKenzie).

Marketing filmu se velmi okatě snažil, aby na vás z každého plakátu a z každého traileru svítil obří nápis SATIRA. Můžeme to považovat za logickou, i když trochu smutnou snahu vysvětlit i tomu nejméně chápavému divákovi, že opravdu nejde o propagaci nacismu. A jistě budeme mít pravdu. Stojí ale za pozornost, že tu je i druhý význam, byť možná neúmyslný. Králíček Jojo totiž opravdu je politická a společenská satira – a ne parodie, jak se mohlo zdát z ukázek. Jistě, najdeme tu spoustu prvoplánových a inteligentních vtipů. Zároveň ale snímek obsahuje mnoho situací, které úmyslně tančí na hranici dobrého vkusu. A někdy ji i překračují, aby divák ani na chvíli nezapomněl, kolik nenávisti a hlouposti dokáže rozdmýchat slepá, absurdní ideologie.

To tvůrcům zároveň dává záminku k tomu, aby zacházeli do nepravděpodobných extrémů a nevyšli z toho jen jako lháři, kteří si přibarvují realitu ke své potřebě. Bizarní svět Králíčka jim umožňuje téměř cokoli. Vždyť už jen to, že se role Hitlera ujal sám režisér Taika Waititi – poloviční Maur a čtvrtinový Žid – dává hned zpočátku na srozuměnou, že tohle není skutečný svět. Byť ve výsledku není o moc absurdnější než skutečná realita Třetí říše.

Srdcem filmu je vztah hlavního hrdiny s vlastní matkou a židovskou dívkou, které se zpočátku bojí, ale nakonec se s ní začne sbližovat. Debutant Roman Griffin Davis se ukazuje jako talentovaný dětský herec, na kterého si určitě musíme dát do budoucna pozor. Jeho Jojo je vtipný, roztomilý, zranitelný a emocionálně věrohodný ve štěstí i smutku. Výborná je i Thomasin McKenzie, další mladý talent. Elsa je velmi chytrá a nezávislá, ale zdánlivě zničená životem, který ji připravil téměř o vše. Z vedlejších postav zaujme hlavně kapitán Klenzendorf Sama Rockwella, skeptik, který ve válce ztratil oko i víru ve velký německý národ.

Králíček Jojo bohužel občas až moc tlačí na pilu. Některé vtipy budou pro mnoho lidí opravdu těžko stravitelné, jiné pro změnu zavání laciností. A Waititiho křepčící a ksichtící se Hitler se velmi rychle okouká.

Tak trochu překvapivě se ale největší síla filmu skrývá v těch vážných scénách. A pokud si s sebou vezmete nějaký ten kapesník, dost možná ho použijete.

Celkové hodnocení: 75 %

Jojo Rabbit (2019)

Hrají: Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie,Taika Waititi, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen, Archie Yates a další

Režie: Taika Waititi

Předloha: Christine Leunens

Scénář: Taika Waititi

Kamera: Mihai Malaimare Jr.

Hudba: Michael Giacchino

USA, Nový Zéland, ČR / 108 minut / komedie, drama

Související

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.
Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

Více souvisejících

recenze film Králíček Jojo Taika Waititi politická satira Adolf Hitler Hitlerjugend literární adaptace Scarlett Johansson

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy