Zámek připomene hraběte Chotka, zemřel před 50 lety v chudobě a vyhnanství

  11:58
Před padesáti lety zemřel v německém vyhnanství poslední soukromý majitel zámku Velké Březno nedaleko Ústí nad Labem, hrabě Karel Maria Chotek - poslední mužský potomek významného českého šlechtického rodu. V den jeho pohřbu zemřela i jeho manželka.

Karel Maria Chotek je na snímku z roku 1915 zachycen se sestrou Adou na zámku Velké Březno během své válečné dovolené. | foto: Národní památkový ústav – Zámek Velké Březno

Karel Maria Chotek byl pravnukem nejvyššího purkrabího Českého království Karla Chotka a synovcem Žofie Chotkové, manželky rakouského následníka trůnu.

„Život Carryho, jak se Karlu Chotkovi familiárně doma říkávalo, si budeme na našem zámku připomínat během celého letošního i příštího roku, na který vychází sté výročí jeho svatby,“ říká k plánům před nadcházející návštěvnickou sezonou kastelán nejmladšího zámku v České republice Miloš Musil.

Hrabě Karel Maria Chotek se narodil přímo na velkobřezenském zámku v dubnu 1887, v Ústí nad Labem pak vystudoval soukromě státní gymnázium. Další školy navštěvoval v Rakousku a později i v Paříži a Lipsku.

Absolvoval vojenskou školu pro jednoroční dobrovolníky v Pardubicích. Předepsanou vojenskou praxi poté vykonal u 7. dragounského pluku v Brandýse nad Labem.

V roce 1926 se po smrti svého otce stal majitelem zámku ve Velkém Březně a o rok později 1927 zdědil i rodové panství ve středočeských Veltrusech.

„Po odtržení Sudet vstupuje s manželkou do NSDAP, Carry dokonce v listopadu 1938 dostává nižší funkci tzv. uličního důvěrníka. V průběhu času však přichází rozčarování. Nová německá státní moc Chotkům konfiskuje první nemovitý majetek, který využívají k charitativním účelům,“ popisuje kastelán temnější stránku života posledního Chotka.

Kastelán dále vypráví, že v roce 1942 uvalil protektorátní Pozemkový úřad na Veltruské panství nucenou správu. Navíc německé úřady považovaly Karla Chotka za českého šlechtice.

O zbytek majetku včetně šperků a cenností přišel hned v červnu 1945, kdy mu jeho poslední dům, velkobřezenský zámek, zkonfiskoval československý stát.

Karel Maria Chotek zemřel 23. ledna 1970 v chudobě na zámku Blumenthal asi 60 kilometrů od Mnichova, který sloužil jako jakýsi domov určený především pro starší šlechtice vysídlené z jejich panství ve východní Evropě.

V den jeho pohřbu, 30. ledna, umírá i jeho manželka, hraběnka Livie Mailáthová, která byla příslušnicí jedné z nejvýznamnějších aristokratických rodin v Maďarsku a zároveň uznávanou šlechtitelkou gladiolů.

„Letos si však budeme ve velkém připomínat i Karlovu tetu Žofii Chotkovou. V červnu, při příležitosti 120. výročí její svatby s Františkem Ferdinandem d’Este, projede na trase Praha - Velké Březno - Zákupy a Konopiště původní vůz arcivévody,“ dodává kastelán k mimořádné podívané, kterou připravuje Národní technické muzeum a Národní památkový ústav.