Šachy na Olympiádě dětí a mládeže

Zimní Olympiáda dětí a mládeže se poprvé konala v Karlovarském kraji. Vybraní sportovci z jednotlivých krajů bojovali o olympijské medaile ve dvanácti disciplínách. Šachy opět právem patřili do tohoto výběru. Doprovodný olympijský program a šachová klání probíhala v olympijském domě, tím byl hotel Thermal. Ten je spíše znám jako dějiště karlovarského Mezinárodního filmového festivalu, ale nám, šachistům také vytvořil pěkné podmínky.

V kongresovém sále hotelu se první dva dny hrály turnaje jednotlivců a další dva dny turnaj čtyřčlenných družstev. Turnaj jednotlivců se hrál na 7 kol tempem 25 minut na partii s přídavkem 10 sekund za každý tah. Turnaj byl rozdělen do čtyř kategorií: dívky, nejmladší žáci, mladší žáci a starší žáci.

Hrací sál – Hotel Thermal kongresový sál

Pro mě byla účast na olympiádě již třetí a tentokrát jsem bojoval o cenný kov v nejstarší kategorii starších žáků. Byl jsem nasazen jako pátý hráč dle aktuálního ELA. Moje ambice v tomto turnaji na domácí půdě byly ale vyšší. I když jsem věděl, že na turnaj přijela velmi silná republiková špička, tak jsem si medaili moc přál. Na předchozích olympiádách jsem ji totiž nezískal a spíše sbíral zkušenosti.

Tým karlovarského kraje: Zuzka Hagarová, Kuba Kůsa, Honza Očenášek, Lukáš Zrůst a Míša Šedá v předsálí hotelu Thermal

Šachový turnaj jednotlivců se rozběhl hned první olympijský den. V sále byla pohodová atmosféra, ale také trochu napětí před začátkem turnaje. Bylo znát odhodlání odehrát turnaj naplno a také „oťukat“ formu soupeřů před blížícím se březnovým mistrovstvím ČR, které se bude hrát opět v Koutech.

Pro mě se úvod turnaje odehrál celkem podle očekávání. Po ukončení pátého kola jsem byl dokonce přizván Peťou Piskem ke spolukomentování partie, kdy jsem hrál s Kubou Vojtou. Partii Kuba nerozehrál dobře, ztratil pěšce, a proto jsem se snažil pozici zjednodušovat. Následně jsem získal druhého pěšce a už jsem si říkal, že vítězství by nemuselo být daleko. Později jsem se ale do realizace výhody zamotal a pěšce jsem tentokrát ztratil já. Při společném komentování se do diskuse zapojil i GM Martin Petr, který byl také v sále pro on-line komentáře. Zkoušeli jsme různé varianty, většina z nich vedla k mé výhře. O pár tahů později jsem v partii nastražil léčku a nechal stát nekrytého pěšce. Kuba léčku neprohlédl a před ztrátou věže se vzdal. Byl jsem za vítězství rád, protože mi hodně pomohlo k boji o medaili. Také jsem si rád vyzkoušel komentátorské křeslo :-).

Když turnaj dospěl do šestého kola, tak jsem měl hrát s Filipem Rokošem. Filip po pátém kole vedl s náskokem celého bodu, proto jsem odmítl jeho nabídku remízy a šel hrát na výhru. Po zahájení jsem získal trochu lepší pozici, později získal pěšce, potom druhého a následně jsem mohl obětovat dámu, abych si postavil druhou s výhodou věže. Bílý se poté po pár tazích vzdal.

Filip Rokoš (HKK) – Jakub Kůsa (KVK), ODM 2020, 6. kolo 21. 1. 2020

V pozici na diagramu již stojím na výhru, partii jsem zakončil velmi rychle po 1…Dxe1!

2. Vxe1 Vxe1+ 3.Kh2 d2 4. Dc3 bílý sice pohrozil matem na g7 a vzetím na d2, ale černý je rychlejší 4…Vh1+! A bílý se vzdal, neboť po (5. Kxh1 přijde d1D+ se šachem a černý snadno vyhraje s věží navíc).

(5.Kg3 přijde Je2+ se ziskem dámy)

Partie šestého kola – Filip Rokoš (HKK) – Jakub Kůsa (KVK),

V posledním sedmém kole jsem hrál s Markem Mičou. V partii jsem nechtěl riskovat, protože remíza by mi stačila na vysněný kov, proto jsem zahájil partii velmi nenáročně a potom jsem nabídl remízu, která byla akceptována.

Po dohrání poslední partie jsem věděl, že budu nejhůře druhý, ale po prohře Filipa Rokoše v posledním kole jsem turnaj se ziskem pěti bodů ze sedmi partií samostatně vyhrál. Po dohrání všech partií následoval v olympijském domě květinový ceremoniál, kde nám pogratuloval k medailím místopředseda šachového svazu GM Martin Petr. Každý obdržel diplom a plyšovou veverku Čiperku – maskota olympiády. Večer následoval medailový ceremoniál před hotelem Thermal, z rukou zastupitelů kraje jsme dostali krásné medaile a poháry. Na mě čekala ta nejcennější, zlatá.

Květinový ceremoniál (starší žáci) – 1. Jakub Kůsa, 2. Filip Rokoš, 3. Marek Miča

Následující ráno začal druhý turnaj – turnaj družstev, kde jsem hrál na 1. šachovnici za Karlovarský kraj. Náš tým nakonec skončil celkově 12. z celkových 14. družstev. Já jsem uhrál ze tří partií  2,5 bodu, ostatním členům týmu se bohužel moc nedařilo. Dvě partie jsem sehrál s Matějem Hurtíkem, který hrál turnaj jednotlivců v dobré formě a skončil celkově pátý. První partie skončila remízou, když jsme oba mohli v určitý moment vyhrát. Druhou partii jsem vyhrál ve střelcové koncovce.

Jakub Kůsa (KVK) – Matěj Hurtík (LBK), ODM 2020, 3. kolo turnaj družstev, 23. 1. 2020

V pozici na diagramu má bílý sice 2 pěšce navíc, ovšem výhra není tak jednoduchá. Nakonec jsem ji našel a zahrál 1.f3! Sxf3 (1…gxf3 2.h4+- a bílý vyhraje na volného pěšce) 2.h4! Černý se vzdal, kdyby se stalo (2…gxh3 3.Kxf3+- bílý má střelce navíc).

Nejlepším kláním turnaje byla po právu vyhlášena partie Marka Miči a Kuby Vojty v soutěži družstev. Byla to finálová partie o zlatou medaili. Marek obětoval figuru za velmi silný útok. Kuba se sice mohl bránit, ale pouze přesnou hrou. Nakonec Kuba zahrál nepřesně, dostal se do velmi nepříjemné koncovky, kterou nakonec prohrál.

Marek Miča (MSK) – Jakub Vojta (STC), ODM 2020, 4. kolo turnaj družstev, 23. 1. 2020

Před pár tahy bílý obětoval figuru, za kterou má dostatečnou kompenzaci v podobě tří pěšců a odhaleného černého krále. Obrana je sice možná, ovšem při přesné hře. Černý zahrál 1…Dd7, mnohem lepší bylo (1…De7 s okamžitým útokem na pěšce e3 2.Df3 Vae8 a černý nemá problém).

2.Vf6 Kg7 toto už je chyba, bylo nutné uznat chybu a zahrát (2…De7, ale v horší verzi, neboť bílý už má věž na f6, kde stojí lépe) 3.Df3 Jc4 4.Vf1 Jd2 5.Dh5 Jxf1 6.Dh6+ Kg8 7.g6 zajímavá pozice. Bílý má věž a figuru méně, má ale velmi silný útok 7…fxg6 8.Vxg6+ Kf7 9.Vf6+ Kg8 10.Vg6+ Kf7 11.Vf6+ Kg8 12.Dg5+! Opakování tahů zde sice bylo možností, ale bílý nemá důvod a může pozici i dále zkoušet, protože černý na výhru nemůže pomýšlet kvůli slabému králi. 12…Dg7 13.Vg6 Dxg6 14.Dxg6++- pozice je již vyhraná, jezdec stojí špatně a bílí pěšci za chvíli začnou pochodovat do dámy. Marek později partii dotáhl do vítězného konce. Velmi hezká partie! Olympijské zlato tak získal v soutěži družstev Moravskoslezský kraj.

Celý týden turnaje komentoval skvělý IM Petr Pisk. Všech 28 partií bylo on-line přenášeno do sálu pro komentáře. Petr zábavnou formou komentoval zajímavé partie a tím bavil a také šachově obohatil všechny přítomné v sále.

Komentování partií – IM Petr Pisk a GM Martin Petr

Ve středu do Karlových Varů zavítal další host, akademický mistr světa IM Tadeáš Kriebel. Odpoledne s ním proběhla simultánka. Tadeáše vyzvalo celkem 16 soupeřů, každý chtěl zahrát co nejlépe. Tadeáše nikdo neporazil. Remízu uhráli pouze tři hráči: Matěj Šedivý, Honza Očenášek a já 🙂 . Ostatní po boji padli, Tadeáš suverénně prokázal své kvality.

Simultánka IM Tadeáše Kriebla

Rád bych za všechny účastníky poděkoval organizátorům za výborně organizované turnaje, konkrétně Marcelu Vlasákovi a jeho týmu, rozhodčím IA Jiřině Prokopové a Ladislavu Hajšmanovi. Mému trenérovi FM Lukáši Vlasákovi, který se také výborně staral o on-line přenos a IM Petru Piskovi za jeho komenty. Velký dík patří i kapitánce karlovarského týmu WGM Zuzce Hagarové, protože nám byla vždy milou oporou. Dále bych chtěl poděkovat mé rodině za velkou podporu během turnaje a také kamarádům, kteří se na mne přišli podívat a povzbudit mě.

Děkuji za čtyři krásné šachové dny!

Jakub Kůsa

Odkaz na turnaj starších žáků:
https://chess-results.com/tnr508546.aspx?lan=5

Odkaz na turnaj družstev:
https://chess-results.com/tnr509197.aspx?lan=5&art=0