HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 1.2.1620 – Odpálila se Eliška Kateřina Smiřická, šlechtična, která vyhodila...

HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 1.2.1620 – Odpálila se Eliška Kateřina Smiřická, šlechtična, která vyhodila do vzduchu zámek v Jičíně

 

Přesně před 400 lety zemřela Eliška Kateřina Smiřická, česká šlechtična, která rozmetala jičínský zámek.

Kateřina sice pocházela z jednoho z vůbec nejbohatších šlechtických rodů, ale její život rozhodně nebyl lehký. Údajně totiž neoplývala právě krásným vzhledem a s koňským obličejem a pochroumanou páteří měla problém sehnat manžela. K tomu všemu se za ni styděla i vlastní rodina a tak se Eliška rozhodla, že se svým neštěstí zatočí po svém.

Jako sedmnáctiletá dívka si vyhlédla fešného kováře a s pomocí služebné jej přiměla k milostným hrátkám. Nejspíš chtěla prostě jen někoho, kdo by ji měl rád, ale něco takového bylo pro šlechtičnu naprosto nepřijatelné. Když jim na románek přišli a kovář se pod nátlakem přiznal, všichni tři aktéři skončili ve vězení.
Pro Elišku to znamenalo 12 dlouhých let v domácím vězení, během kterých o ní nejevil zájem opravdu nikdo. Až když jí bylo 29 let, objevil se na hradě Kumburk Ota Jindřich z Vartemberka, který lady Smiřickou unesl a pojal za manželku.

Jak asi tušíte, rytíř na bílém koni nepřijel na Kumburk z romantických důvodů. Pravdou je, že rod Smiřických byl v té době velmi blízko k vyhření po meči a Eliška byla jednou z možných dědiček všeho toho bohatství. Zchudlý šlechtic tak vycítil svou příležitost a usídlil se spolu se ženou na zámku v Jičíně, který vlastnili právě Smiřičtí ze Smiřic.

Zámek měl však připadnout Eliščině sestře, Markétě Salomeně, a ta se rozhodně nemínila vzdát tak snadno. Nahlásila tu nespravedlnost králi a ten dal příkaz, aby bylo jičínské panství navráceno do jejích rukou.
Když se však k zámku přiblížili královští komisaři, Eliška se jim odmítla vzdát. Raději sešla s hořící loučí do sklepa, kde se skrývaly sudy se střelným prachem, a vyhodila většinu panství do povětří. A přesně tak se přesně před 400 lety uzavřel život téhle nešťastné ženy. Bylo jí 30 let.

 

Připravuje: Honza BOBEK, Thinking Gentleman

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře