Průvodce | Karpattreky | Horolezectví | Cykloturistika | Cestování | Lyžování | Příroda | Soutěže | Aktuality | Zajímavosti | Kalendář | Napsat článek | Reklama | Více… |
Treking.cz
Poslední aktualizace: 18.2.2020 , svátek má
Treking > Příroda > Anketa Evropský strom roku 2020, hlasování

Anketa Evropský strom roku 2020, hlasování

Evropané podesáté vybírají svůj Strom roku. Česká borovice se postaví 15 konkurentům

3.2.2020 | David Kopecký
ČR

Na podzim převzala 350letá Chudobínská borovice od Nadace Partnerství titul Strom roku České republiky díky podpoře bezmála čtyř a půl tisíce hlasujících. Úderem prvního února podporovatele unikátního stromu čeká další výzva v podobě evropského kola. V konkurenci další patnáctky zemí bude Královna zatopeného údolí, jak stromu místní z obcí Vír a Dalečín přezdívají, soutěžit o titul Evropský strom roku. O vítězi jubilejního desátého ročníku ankety, do kterého vždy postupují vítězové národních kol, rozhodují Evropané v online hlasování na www.evropskystromroku.cz od 1. do 29. února. Loňská reprezentantka českých barev - Zádvorská lepa - vybojovala páté místo, na zlatou příčku v anketě prozatím český strom čeká.

"Chudobínskou borovici znám od dětství, je pro mě spjata s vesnicí Chudobín zatopenou v roce 1956, s chalupou mé babičky. Ale vnímám i její současnou krásu a velkou oblíbenost mezi lidmi. Proto jsme tento strom přihlásili do ankety Strom roku 2019," svěřuje se ČR Milan Peňáz, jeden ze starousedlíků ze zatopeného Chudobína a ambasador stromu. "Po maďarské lípě, portugalském dubu či bulharském jilmu přišel čas pro českou borovici. Pošlete svůj hlas Strážkyni zatopené vesnice," přidává se s výzvou Ladislav Stalmach, starosta obce Vír, který má borovici ve svém katastru.

Nezdolný jehličnan, který tvarem nápadně připomíná bonsaj, ční nad hladinou přehrady Vír, která svádí vodu z údolí řeky Svratky. Ke stromu není kvůli přísnému vodohospodářskému řádu, který chrání pitnou vodu, přístup. Neobvyklý solitér lze ale obdivovat z protějšího pravého přehradního břehu, kde tvoří živý pomník zaniklé obce Chudobín. Ta i se se svými 143 obyvateli v padesátých letech minulého století musela ustoupit budování vodního díla. Strom je navzdory drsným klimatickým podmínkám v dobré zdravotní kondici. I z toho důvodu cenu za vítězství v české anketě - odborné arboristické ošetření - zástupci stromu přenechali stříbrnému finalistovi: stařičkému Žižkovu dubu z nedaleké Náměšti nad Oslavou.

Maďarsko

Strom a jeho zástupce letos nemine návštěva známého britského "lovce stromů" Roba McBrida. Ten zasvětil celý svůj život ochraně a propagaci stromů. K Vírské přehradě dorazí v úterý 4. února v 11 hodin, ve 14 hodin se pak potká se studenty Vírské univerzity třetího věku.

Borovice v českých barvách bude mít těžkou konkurenci. Vedle ní usiluje o prestižní titul dvojice Stromů svobody z belgické vesnice Waretu a z maďarského Kaposváru nebo bulharský Ctihodný dub, památník a symbol vesnice Novo Selo. Své fanoušky má také Zamilovaný jinan přezdívaný Adam z chorvatského Daruvaru, živá legenda v podobě nizozemského Čarodějného stromu nebo pověstmi opředený starobylý Čarodějný tis z Irska, nováček v evropské soutěži.

Těžké váhy představují také Starobylý buk z francouzského Saint-Jammes či Nejstarší trojnohý dub světa ve španělském Salentu. O přízeň Evropy soutěží také 200 let starý unikátní Bezový strom z Polska, skvostný Kaštan v portugalském Valesu zasazený před tisíciletím Římany a nechybí i unikáty jako Starobylá jedle - strážce rumunského Cibinu, Vzácný jeřáb z dob Marie Terezie ze Slovenska nebo Osamělý topol z ruské stepi Kalmykia. Možná si ale prvenství odnese Allertonský dub, který zosobňuje živé dějiny Liverpoolu nebo italský Dub Vallonea z Tricasu, který kandiduje na seznam UNESCO.

Lidé mohou z letošní šestnáctky uchazečů vybírat vždy dva favority prostřednictvím portálu www.evropskystromroku.cz. Vítěz letošního desátého ročníku bude odhalen 17. března v Evropském parlamentu v Bruselu. Anketa probíhá pod záštitou europoslance Luďka Niedermayera a Michala Wiezika.

Kdo je letos ve finále Evropského stromu roku 2020

Strom svobody, Belgie

Stromy jsou pravým symbolem svobody. Svoboda je zakořeněná v srdcích lidí stejně jako strom, který si svými kořeny razí cestu do srdce Země. Kaštan ve vesnici Waret symbolizuje pro jeho občany ochranu vesnického ducha. Byl zasazen v roce 1796 z nařízení tehdejší výkonné moci kantonu Eghezeé k oslavě pádu "tyrana" Louise XVI. V roce 1807 pod ním byl umístěn kamenný výklenek, který mu vdechl auru posvátného místa a klidu.

Ctihodný dub ve vesnici Novo Selo, Bulharsko

Tento pět set let starý dub stojící uprostřed vesnice byl němým svědkem jejího založení na balkánské straně hor. Vesnice Novo Selo byla postavena na místě, kde se dříve nacházely hluboké dubové lesy a bažiny. Kůra tohoto dubu v sobě zaznamenala celou historii vesnice od roku 1750. V roce 2010 místní lidé zasadili vedle starého dubu nový malý stromek, aby si připomněli 260. výročí založení vesnice. Chtěli tak umožnit starému stromu " vychovat si" svého nástupce a předat mu celou historii Novo Sela. Kdyby tak starý dub mohl tento příběh vyprávět…

Itálie

Jinan z Daruvaru, Chorvatsko

Jsem jinan z Daruvaru. Po staletí rostu poblíž hradu v mém městě. Vybízím kolemjdoucí, aby mne objali, děti, aby si kolem mne hrály a lezly do mých větví. Dostal jsem jméno z ráje - Adam. Denně píšu nové příběhy o soužití lidí a přírody a rád bych vám zde pověděl svůj příběh. Nejsem tu totiž sám. Vedle mne stojí Eva. Po staletí spolu oslavujeme lásku a život v Daruvaru a ona ze svého stínu vzhlíží k mé mužné kráse. S láskou Jinan.

Chudobínská borovice, Česká republika

Chudobínská borovice roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady. Své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle. To místní nejspíš poslouchali silné větry vanoucí svrateckým údolím. Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka.

Čarodějný strom, Nizozemí

Vzhled tohoto stromu s jeho propletenými větvemi a kořeny, které jakoby nechtěly vrůst do země, skýtá ideální místo pro poslední odpočinek tzv. Černé Kateřiny, hrozivé ženy, která byla vůdkyní nechvalně proslulé bandy lupičů a pašeráků. Tento úchvatný strom přitahuje děti i dospělé z celého okolí a tak stále oživuje místní ponurou legendu. Tento uchazeč je učebnicovým příkladem impozantního stromu se silným příběhem.

Starobylý buk ze Saint-Jammes, Francie

Jsem obrovský buk s majestátním kmenem shlížející na ruiny raně románské kaple svatého Jakuba. Můj požehnaný věk - 450 let - ze mne učinil nejstarší strom v Černé hoře, přežil jsem silné vichřice i francouzskou revoluci. Viděl jsem za svůj život spoustu zvěře, poutníků a turistů, jak se u mne zastavují. Zůstal jsem ale i místem, kde se od pradávna konají obřady uctívání plodnosti. Můj vzhled, síla, vitalita a spjatost s historií místní hory přitahují lidi z okolí i celé země.

Ruská Federace

Strom svobody v Kaposváru, Maďarsko

Tento obyčejný dub - známý mezi místními jako Strom svobody - stojí na školním dvoře v Kaposváru. Byl zasazen v roce 1929, aby připomínal milník maďarských dějin. Po 90 let shlíží tento strom na tisíce dětí hrajících si v jeho stínu, sleduje, jak rostou a jdou dál životem. Nestal se jen symbolem jejich školních let, ale každodenního života v Kaposváru. Děti, stejně jako i všichni obyvatelé Kaposváru, mají na tento strom silné vzpomínky a poutá je k němu velmi silný vztah.

Čarodějný tis, Irsko

Starobylý čarodějný tis, rostoucí na pozemku nedaleko hradu Blarney v jižním Irsku, je pravděpodobně více než 600 let starý. Tento majestátní a úžasný strom roste na vršku vápencové skály, tzv. Čarodějčiny kuchyně, o níž se říká, že byla domovem čarodějnice z Blarney, která jako první objevila magickou schopnost Blarneyského kamene. Tento kámen, proslavený po celém Irsku, provází pověst, že kdo ho políbí, získá dar neobyčejné výmluvnosti.

Dub Vallonea z Tricasu, Itálie

Dub Vallonea z Tricasu je nejstarším stromem v Salentu. Má 700 let, 700 čtverečních metrů hustého listí a 4,25 metrů silný kmen. Je kandidátem na zápis do seznamu národních památek UNESCO a v roce 2000 byl vyhlášen světovým fondem na ochranu přírody "Symbolickým stromem" oblasti Puglia. Jak už to u významných stromů bývá, je i dub Vallonea z Tricasu opředen mnoha legendami a říká se mu proto také "Dub stovky rytířů". Tento dub byl vždy nejen symbolem oblasti Salento, ale také důležitým ekonomickým přínosem pro toto místo.

Bez černý, Polsko

Někdy se v našem světě dějí záhadné věci. K nim se řadí i 200 let starý bez rostoucí v centru Rzeszówa. Bez obvykle známe jako druh keře, což z toho bezového stromu dělá unikátní fenomén. V minulosti byl bez slovanskými a germánskými národy považován za posvátný dar přírody. A přestože náš vztah k přírodě není tak úzký, jako býval v minulosti, lidé věnují spoustu času a sil tomu, aby ochránili a zachovali krásu tohoto neobvyklého stromu.

Kaštan z Valesu, Portugalsko

Při procházce zemědělskou krajinou a půvabnými lesy narazíme na vesnici Vales, kde roste skvostný kaštan. S kmenem o šířce 4,5 metrů se řadí mezi největší stromy v naší zemi. Dutiny stromu ukrývají mnoho příběhů z časů, kdy si v něm hrávaly děti, které si pak své příběhy odnesly sebou do dospělosti. Předpokládá se, že kaštan je více než 1000 let starý a byl zasazen Římany, kteří hledali v této oblasti zlato.

Slovensko

Starobylá jedle - strážce Cibinu, Rumunsko

V údolí Cibin žil pastýř, který měl deset ovcí. Jednoho dne za bouřky se pastýř ukryl se svými ovcemi pod jedli a usnul. Když se vzbudil, bylo po dešti a ovce byly ty tam. Pastýř se začal modlit za nalezení svých zvířat, až z toho vyčerpáním znovu usnul. Zdál se mu sen, že jedle vyrostla v obrovský silný strom. Když se probudil, uviděl, že se jeho sen stal skutečností a tak mladý muž vyšplhal do koruny jedle, rozhlédl se a uviděl své stádo na nedaleké louce. Po návratu domů vyprávěl o zázraku vesničanům a nakonec se rozhodl vzít tento strom pod svou ochranu.

Osamělý topol, Ruská federace

Podle pověsti zasadil na začátku 20. století topol buddhistický mnich, který přivezl semínka z pouti po Tibetu. Semínka vložil do hlíny ve stepi na nejvyšším místě náhorní plošiny. Vyrostl z nich vysoký topol, který pod svými větvemi poskytoval blahodárný stín. Lidé cestující na koních stepí se zde zastavovali, odpočívali a svěřovali se topolu se svými přáními, která se jim poté vždy vyplnila. Od těch dob je "Osamělý topol" jakousi svatyní ve stepi Kalmykia.

Jeřáb, Slovensko

Tento vzácný jeřáb byl zasazen v době vlády Marie Terezie. Díky své rozložitosti byl využíván jako hraniční strom mezi vesnicemi. Jeřáb dosud plodí velké růžovožluté jeřabiny hruškovitého tvaru. Jeřáby rostou na Slovensku jen vzácně a jsou považovány za tajemné stromy. V dnešní době je tento osamělý strom pouhou připomínkou časů, kdy zdejší oblast oplývala ovocnými stromy. Proto tento jeřáb zůstává výzvou pro příští generace, aby se snažily zachovat vzácné dřeviny a znovu objevovat, co bylo zapomenuto.

Trojnohý španělský dub, Španělsko

Tento dub je přibližně 1200 let starý, což znamená, že je to jeden z nejstarších dubů na Iberském poloostrově. Zároveň se stal symbolem oblasti Mendaza. Jeho působivý vzhled a zcela dutý kmen podpíraný třemi velkými nohami z něj činí vyhlášené místo a dominantu města. Většina obyvatel se k dubu chová spíše jako k sousedovi než ke stromu, lidé ho chodí pozdravit, navštívit nebo se optat, jak se mu daří. Je to přece jen nejdéle žijící obyvatel města.

Allertonský dub, Spojené království

Allertonský dub roste v liverpoolském parku Calderstones. Podle pověsti se pod ním scházeli ve středověku soudcové, kteří tehdy neměli soudní budovu. Pověst dále vypráví o tom, že prasklina v kmenu stromu se objevila v roce 1864 poté, co explodovala loď převážející po řece Mersey střelný prach. Silný výbuch byl slyšet na vzdálenost 30ti mil a rozbil tisíce oken. Za 2. světové války se posílaly lístky z tohoto dubu zaměstnancům parku bojujícím na frontě v zahraničí jako připomínka domova.

Treking.cz - diskuze

Diskuse k tomuto článku

přidat názor


Další související články, může vás zajímat

Reklama, turistika a výlety podle pohoří
Beskydy | Bílé Karpaty | Blatenská pahorkatina | Brdy | Broumovská vrchovina | Česká Kanada | České středohoří | České Švýcarsko | Český les | Český ráj | Děčínská vrchovina | Doupovské hory | Drahanská vrchovina | Džbán | Hanušovická vrchovina | Hornosvratecká vrchovina | Hostýnské vrchy | Chřiby | Javorníky | Jeseníky | Ještědsko-kozákovský hřbet | Jevišovická pahorkatina | Jizerské hory | Králický Sněžník | Krkonoše | Krušné hory | Křemešnická vrchovina | Křivoklátská vrchovina | Litenčická pahorkatina | Lužické hory | Nízký Jeseník | Novohradské hory | Orlické hory | Pálava | Podbeskydská pahorkatina | Podyjí | Rakovnická pahorkatina | Ralsko | Rychlebské hory | Slavkovský les | Slezské Beskydy | Smrčiny | Svitavská pahorkatina | Šluknovská pahorkatina | Šumava | Švihovská vrchovina | Vizovická vrchovina | Vlašimská pahorkatina | Vsetínské vrchy | Východolabská tabule | Zábřežská vrchovina | Zlatohorská vrchovina | Ždánický les | Železné hory | Žulovská pahorkatina | Belianské Tatry | Branisko | Bukovské vrchy | Burda | Cerová vrchovina | Čergov | Čierna hora | Chočské vrchy | Kremnické vrchy | Krupinská planina | Kysucké Beskydy | Laborecká vrchovina | Levočské vrchy | Ľubovnianska vrchovina | Malá Fatra | Malé Karpaty | Muránska planina | Myjavská pahorkatina | Nízké Tatry | Ondavská vrchovina | Oravská Magura | Oravské Beskydy | Ostrôžky | Pieniny | Podunajská pahorkatina | Pohronský Inovec | Polana | Považský Inovec | Revúcka vrchovina | Roháče | Slanské vrchy | Slovenský kras | Slovenský ráj | Spišská Magura | Beskydy | Stolické vrchy | Strážovské vrchy | Starohorské vrchy | Šarišská vrchovina | Štiavnické vrchy | Tribeč | Velká Fatra | Veporské vrchy | Vihorlat | Volovské vrchy | Vtáčnik | Vysoké Tatry | Východoslovenská rovina | Zemplínské vrchy | Žiar

Z posledních článků vybíráme

16.1.2020 / Otakar Brandos
Turistika · Babky - houbařské žně během podzimní túry na vyhlídkovou horu Západních Tater / Fotogalerie k článku

Bobrovecká Vápenica (750 m) si pro nás po ránu nachystala sychravé a mlžné přijetí. Zažeňte chmury, Babky se přece koupou ve slunečních paprscích. Část naší výpravy míří z Žiarské doliny na Baníkov (2 178 m) a do …

15.1.2020 / ESO2001
Vesmír · Astronomové zkoumali mezihvězdný původ jednoho ze stavebních kamenů života. ALMA a Rosetta sledují příběh fosforu

Chemický prvek fosfor je součástí naší DNA i buněčných membrán a je tedy významnou složkou života, jak ho známe. Jakým způsobem se ale dostal na ranou Zemi, je tak trochu záhada. Astronomům se však nyní - díky …

12.1.2020 / Ondřej Havelka
Cestování · Jihovýchodní Asie z vodní hladiny: lodí, loďkou i člunem napříč Kambodžou a Vietnamem

Kambodža a Vietnam jsou fascinující země, které cestovateli nabídnou pohostinnou kulturu, zajímavou historii i pestrý náboženský život. Silný kulturní šok nabízí známý kambodžský komplex Angkor Vat, který …

  • 12.1.2020 / Ubytování
    Balnica Przystanek Balnica. Ubytování v Bieszczadech (Bukovských vrších), které má náboj

9.1.2020 / Martin Zapletal
Trek · Přechod poloniny Svidovec a Krásna: Nezapomenutelná hřebenovka na Podkarpatské Rusi / Fotogalerie k článku

Vyprávění zachycuje přechod jedné z největších polonin na Podkarpatské Rusi - Svidovce. Je monumentální, krásná a příjemně schůdná. Oproti jiným poloninám má poměrně rovný hřbet bez velkých výkyvů a …

7.1.2020 / Václav Vágenknecht
Trek · Králický Sněžník z české i polské strany; 3. nejvyšší pohoří ČR křížem krážem

Třetí nejvyšší pohoří v České republice se nazývá Králický Sněžník, přičemž nejvyšší vrchol nese stejné jméno. Masiv leží v Jesenické oblasti na pomezí Čech, Moravy a Kladska, část území spadá do Polska. Při …

6.1.2020 / Otakar Brandos
Příroda · Kolik druhů brouků žije v ČR? Nejnovější poznatky hovoří o téměř 7 000 druzích

Brouci (Coleoptera) představují jeden z nejzajímavějších a nejrůznorodějších hmyzích řádů. Do současné doby bylo popsáno přes 350 000 druhů brouků (K. Hůrka, 2005) v asi 160 čeledích. Některé zdroje uvádějí 370 000 až …

27.12.2019 / Otakar Brandos
Turistika · Ostrý Roháč a Plačlivé, výstup na skalního obra v hlavním hřebeni Západních Tater / Fotogalerie k článku

Túra na Ostrý Roháč a Plačlivé se dá podniknout z různých směrů. Ze severu ze Zverovky, z ústí Žiarské doliny a nebo z ústí Jamnícké doliny. My jsme si během podzimní návštěvy vybrali pro nástup na Ostrá Roháč …

16.12.2019 / Martin Zapletal
Trek · Přechod poloniny Boržava. Ukrajinské Karpaty a Podkarpatská Rus na podzim / Fotogalerie k článku

Polonina Boržava je mohutná a krásná. Vyznačuje se velkou mnohotvárností přírodních scenérií. Setkáváme se zde s klasickou karpatskou poloninou a v nižších polohách s krásnými bukovými lesy. Přechod …

14.12.2019 / Otakar Brandos
Blog · Velká evropská uhlíková katastrofa: Poslední doba ledová byla "poslední" a odteď už jen sluníčko…

Velká filmová katastrofa. Ech, velká uhlíková katastrofa. Tímto se mistru "Bínovi" velice omlouvám. EU si dohlasovala, co se dalo očekávat, že si odhlasuje. Uhlíkovou neutralitu. Nejnovějším i starším vědeckým poznatkům …

12.12.2019 / Jakub Ženka
Tipy na výlet · 500 000 000 let staré dno moře, Národní geopark Železné hory

Projít se v Čechách po mořském dně, to není jen tak. Díky Národnímu geoparku Železné hory to ale možné je. Kousek od vesničky Deblov jižně od Chrudimi se totiž nachází zkamenělé prvohorní dno, které je provrtané …

Velký Roudný Úplňky Chata Horalka Strečno Beskydy, ubytování Soumrak Luční bouda Malá Fatra, ubytování Choustník Helfenburk Venušiny misky Hukvaldy Elbrus Afélium Zverovka Chalupská slať Šumava, ubytování Spacáky Mont Blanc Pluto Vosecká bouda Vysoký vodopád Cvilín Karlštejn Chata Šerlich Bouda Jelenka Pluto Jarní prázdniny Liška Matterhorn Hrad Lichnice Sirotčí hrádek Higgsův boson Opruzeniny Cumulonimbus Pohorky
Služby Horská seznamka Outdoor bazar Ztráty a nálezy Archiv článků Spolupracujeme Počasí Satelitní snímky Fotogalerie Turistická mapa Kalendář turistických akcí Treky České hory Slovenské hory Alpy Karpattreky Rumunské hory Ukrajinské Karpaty Asijské hory Severské země Turistika s dětmi Balkánské a evropské hory Ubytování Horské chaty, české hory Slovenské chaty Penziony, hotely Ubytování online Alpské chaty České kempy Slovenské kempy Chorvatské kempy Kempy, Slovinsko Ukrajina, Rumunské hory Výlety Skalní města a skály Naše vrcholy Rozhledny České hrady Slovenské hrady Jeskyně Vodopády Sedla a doliny Členění Slovenska Geomorfologické členění ČR Výlety Přehled našich pohoří Sopky v ČR Karpaty Alpy Ledovcová jezera Památky a zámky Větrné mlýny Čedičové varhany Viklany Bludné (eratické) balvany Ostatní Cestování, cestopisy Horolezectví Cykloturistika Snow Soutěže Příroda, fauna a flóra Vesmír, astronomie Produkty Testujeme Outdoor vybavení, poradna
TOPlist