Pondělí , 03. 06. 2024

Tamara

Sešívané rodiny. Moje děti, tvoje děti a možná i naše děti. S jakými problémy musíte počítat?

Podle statistik nejen u nás, ale i v Evropě, žije každé desáté dítě v nové rodině, kde je pouze jeden rodič jejich vlastní. Často tam žijí s nevlastními sourozenci, nebo se s nimi setkávají v rámci různých programů a dohod rozvedených rodičů o víkendech, prázdninách či svátcích. Společné soužití takové rodiny není zpočátku vůbec jednoduché.
Sešívané rodiny. Moje děti, tvoje děti a možná i naše děti. S čím počítat?
zdroj: 123RF.com

03. 02. 2020

Sžívání trvá minimálně dva roky

Pojem “sešívané rodiny” vznikl z anglického patchwork. Určitě znáte přehozy, které jsou vyrobené metodou sešívání různých pestrých čtverců látek. A takhle sešívaná bývá i dnešní rodina. Při soužití sešívané rodiny je cílem dospělých nastolit určité standardy výchovy tak, aby na sebe děti nežárlily a platily pro ně stejná pravidla hry. Realizace však bývá složitá. Bránit v tom mohou minulí partneři i dospělejší děti, které se ještě nevyrovnaly s traumatem rozvodu. Protože sžít se, shodnout se na chodu domácnosti a začít uplatňovat stejná pravidla u všech dětí i dospělých žijících společně pod jednou střechou není vůbec jednoduché.

Čím mladší děti, tím lépe. Kladem je vyřešený minulý vztah

Mladší děti se přirozeně lépe přizpůsobují změnám. A tou může být jak stěhování, tak začlenění do nové rodiny, kde mohou mimo něj být ještě další noví sourozenci. Největší výhodou je, pokud druhý rodič má již také svého nového partnera a když mají bývalí manželé korektní vztahy. Tvrzení o tom, jak se z lidí obratem po rozvodu stanou nejlepší přátelé, je spíše romantickou představou. Stačí však, když se lidé k sobě v zájmu společného postupu ve výchově dětí dokážou slušně chovat. Neurážejí se, nepomlouvají se před dětmi. Naopak, potvrdí i rozhodnutí druhého rodiče.

Děti si nevybírají. Nenuťte je a netrestejte

Děti si většinou nemohou vybrat, zda budou s vaším novým partnerem žít nebo ne. I když seznámení probíhá postupně, konečné rozhodnutí o společném soužití patří dospělým. Děti se musí přizpůsobit, ovšem vy tomu můžete velmi pomoci.

Zpočátku se držte zpátky a nesnažte se dítě svého partnera nadměrně řídit nebo ho nutit k tomu, jak se k vám má chovat. Výkřiky typu „Nejsi moje matka, tak mi nemáš co přikazovat,“ mohou být jasnou reakcí. Musíte si uvědomit, že dítě neútočí přímo na vás. Každé přirozeně chce, aby se jeho rodiče nikdy nerozešli. Z rozpadu manželství může být nešťastné. A vinit za to nového partnera jednoho z rodičů je nejsnazším emocionálním řešením.

K TÉMATU  Kateřina (35): Zatajila jsem příteli těhotenství a rozhodla se podle sebe, začal mě ale drsně vydírat

Dohodněte se hned zpočátku na základních pravidlech fungování domácnosti. Kdo co udělá, kdo za co zodpovídá, kdo bude koho kde vyzvedávat. A kdo bude koho poslouchat. Snažte se být optimistická, ale realistka. A buďte připravena hasit mnoho konfliktů.

Střídání domácností. Stejná láska všem?

Děti si musí zvyknout, že jim “velí” více dospělých. Je to pro ně opravdu složité. Navíc v každé domácnosti mohou být trochu jinak nastavená pravidla. Někde se stoluje společně v jídelně, jinde se jí třeba u televize nebo v posteli. Počítač, tablet v jedné domácnosti povolen, v druhé omezen. Odborníci přesto konstatují, že pokud se dítě naučí při střídání domácností respektovat pravidla jednotlivých rodin, budu lépe vybaveno do dospělého života. Bude se umět o sebe dobře postarat, dohodnout se, prosadit se.

Je pochopitelné, že vaše vlastní dítě ve vás vyvolává jiné reakce, než dítě vašeho partnera. Nemáte se za co stydět. Je to normální. A není ve vaší moci ani ovlivnit, jak bude přistupovat k vám. Chce-li se mazlit, mazlete se s ním. Drží-li si odstup, nevnucujte se. Snažte se postupovat přátelsky. Zpočátku alespoň najít společný zájem, o kterém si můžete popovídat nebo ho sdílet. Hlavně se nesnažte dítě jakkoli uplácet či pomlouvat jeho biologického rodiče. Taková komunikace patří pouze dospělým. Dítě ho miluje a nepochopí vaše pomluvy, ani pokud by to byl zločinec. Přijde na to samo, až dospěje.

Nezapomeňte na svůj nový vztah

Problémy s vytvořením harmonické sešívané rodiny mohou být náročné. Může se vám stát, že vám snaha, aby se všechny děti i váš nový partner cítili dobře, přeroste přes hlavu. Ponoříte se natolik do uspokojování potřeb druhých, že zapomenete hýčkat si své partnerské vztahy.

K TÉMATU  Prozkoumejte kouzlo My Little Pony a oživte svůj životní styl barvami a radostí!

Upozadění partnerského vztahu v zájmu dětí a rodiny je jednou z chyb, která může vést k tomu, že se i nový partnerský vztah jednou rozpadne,“ konstatuje psycholožka Kamila Petrovská. Nejedno takové manželství se rozchází, když děti dospějí a najdou si svou životní cestu. A právě proto nezapomínejte stále pěstovat svůj vzájemný vztah. Děti totiž odejdou, ale vy byste měli zůstat a užívat si společné chvíle. Ne odejít ze vztahu frustrována, že jste vychovala svoje i cizí děti, a nakonec jste zůstala sama.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.
Pokud se snažíte držet štíhlou linii, nebo jste zrovna ve fázi, kdy jste se pustili do hubnutí, určitě se přes den snažíte poctivě dodržovat všechna pravidla, aby se vaše plány jen tak nezhatily, a vy jste hezky šli svému cíli naproti. Napadlo vás ale někdy, že se ráno, klidně i nevědomky, můžete dopouštět určitých chyb, které vám cestu k vysněné postavě akorát překazí? Víme, co vám hned po probuzení zaručeně pokazí hubnutí.
Jak vlastně zní definice dobré mámy? Je být matkou povolání ženy a má snad zapomenout na svůj vlastní život a na své ambice? Přečtěte si příběh Katky, která má tři děti, které vychovává sama. Našla si práci snů. Když se jí začalo dařit, okolí ji odsoudilo. Co si o tom myslíte vy?
Psychologická odolnost je základním stavebním kamenem pro úspěch a spokojenost v kariéře. Tento článek prozkoumá, proč je resilience klíčová pro překonávání pracovních výzev a jak může pomoci v osobním růstu. Nabídneme praktické rady a strategie pro rozvoj odolnosti, včetně technik zvládání stresu, posilování sebevědomí a budování podpůrné sítě kolem sebe. Poradíme, jak transformovat neúspěchy na příležitosti pro učení a růst, což vás připraví na dosažení větších profesních úspěchů a zvýší vaši celkovou spokojenost v práci.
Každý rok vznikne nějaký song, který pak dobývá žebříčky celosvětových hitparád, slyšíme ho na každém rohu, skáče na nás pomalu i z lednice. Na některé hity časem zapomeneme, ale o takových tu dnes nebude řeč. Až udeří první mrazíky, tyhle letní písničky vás zaručeně rozehřejí a rozproudí vám krev v žilách. Pojďme si připomenout hity, které známe úplně všichni a vždycky si na ně rádi na diskotéce nebo u moře zatancujeme, nebo si je aspoň v duchu zanotujeme.
Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!
Tak ještě asi před deseti lety mělo vyhledávání partnera na internetu špatnou pověst. Ženy se bály, že inzeráty na seznamkách zadávají pouze zoufalci nebo muži, kteří touží po nezávazném sexuálním vztahu. Doba se však změnila. Internetové seznamky jsou dnes uznávaným seriózním způsobem, jak najít toho pravého. Šance je tedy vysoká.
Také patříte mezi ty, kterým po jednom měsíci péče zajde i kaktus? Ne vždy musí být chyba na vaší straně. Pravděpodobně si jen vybíráte rostliny náročné na údržbu, případně pro své rostlinky volíte nevhodné prostředí. Seznamte se proto s rostlinami, které téměř žádnou péči nepotřebují, a i když na ně sem tam zapomenete, stejně se vám odvděčí svou nehynoucí krásou.
Kvasinky zlepšují vstřebávání živin a podporují správné trávení. Dojde-li ale v organismu k jejich přemnožení, projeví se to řadou nepříjemných příznaků.
Víte, jak byste se správně měla starat o svou pleť, aby byla stále zářivá, vyživená a vypnutá? Jen obyčejné odlíčení pleti před spaním bohužel nestačí.
Pokud ani nevíte, co to je, nemusíte si s tím vůbec lámat hlavu. Pravdou totiž je, že cascara byla ještě donedávna v celé Evropské unii zakázaná, respektive bylo zakázáno ji prodávat. Přitom jde o velmi zajímavou surovinu, která se používá nejenom při přípravě nápojů, ale například také moučníků.
Děti - je s nimi radost i starost. Úsměv na rtech vám ulpívá vždy v okamžiku, kdy řeknou nějaké moudro, které se zapíše do vaší paměti. Vrásky naopak na čele přibývají ve chvíli, kdy se objeví další zlozvyk, který budete muset pracně odbourávat. Pojďme si prozradit nejčastější dětské zlozvyky, které někdy až trhají žíly nejednomu rodiči.  

Výběr článků

Letos oslavila osmdesáté sedmé narozeniny. Jaký je příběh jedné z nejkrásnějších hereček, které kdy po této planetě chodily? Sophia Loren si prožila svůj dokonalý americký sen.
Zoufalé manželky – kdo by neznal tento legendární seriál a jeho 4 hlavní představitelky? Když tedy pomineme Mary Alice, která to zabalila již v pilotním dílu. Ani se jí nedivíme, když dopředu znala scénář. Asi nebyla jediná, kdo se nedokázal vyznat v té spleti nekonečných vražd, zmizení, sousedských válek a podrazů.
Naše životní podmínky jsou velice dobré, ovšem ani tato skutečnost nám nezaručuje pevné zdraví. O své zdraví se musí každý starat sám. Je však pravdou, že někdy jen čirou náhodou člověka postihne choroba, o které lze říct, že je snad za trest, a se kterou svět ještě neumí vypořádat. Kupodivu se takových onemocnění nachází mezi námi celá řada, za vypíchnutí stojí například rakovina, nad kterou svět boj ještě nevyhrál.

Nepřehlédněte

Manželský pár Justin a Hailey Bieber patří mezi nejslavnější páry šoubyznysu vůbec. Jejich vztah si však prošel spoustou zkoušek, které, jak se zdá, překonali a užívají si jeden druhého. Kde to všechno začalo?
Při putování lesy a přírodou narazíte na celou spoustu bylinek a rostlin. Na co však narazíte pouze při podobném putování Afrikou je takzvaný čertův dráp neboli harpagofyt či také ďáblův spár nebo čertovo kopyto. Přesně tak se říká rostlině, která je mnohými označována za zázrak přírody.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek