Šéf LinkedIn po 11 letech končí. Zvádl růst sítě i její včlenění do Microsoftu

šéf LinkedIn Jeff Weiner

šéf LinkedIn Jeff Weiner Zdroj: ctk/AP

Microsoft a Linkedin
LinkedIn.
Sídlo LinkedIn v kalifornském Mountain View
4
Fotogalerie

Dlouholetý ředitel známé profesní sítě LinkedIn Jeff Weiner v této roli končí a s ním tak jedna dlouhá éra společnosti. Manažera najal v roce 2008 sám zakladatel platformy Reid Hoffman. Za víc než dekádu pod Weinerovým vedením služba zdesetinásobila své tržby. 

Od 1. června Weinera nahradí Ryan Roslansky, v současnosti zastávající pozici viceprezidenta pro produkt. Devětačtyřicetiletý Weiner má za sebou prodej LinkedInu Microsoftu i transformaci LinkedInu z „pouhého“ pracovně-inzertního webu na networkingový portál, sociální síť, se zhruba 675 miliony uživatelů a šestnácti tisíci zaměstnanci.

Za Weinerovy éry se roku 2011 uskutečnilo uvedení na burzu s valuací přes čtyři miliardy dolarů. Pět let poté síť odkoupil za 26 miliard dolarů Microsoft, a to se záměrem posílit své příjmy z online segmentu. Zajímavě se též vyvíjely roční tržby - ze 78 milionů dolarů, když Weiner firmu začal vést, na 7,5 miliard za minulý rok.

Manažer uvažoval podle agentury Bloomberg o odchodu z pozice výkonného muže číslo jedna ve firmě už od minulého léta, chtěl se postupně více zaměřit na další aktivity, než ty spjaté s rolí CEO. Ve firmě jako takové ale nejspíš zůstane.