Oscar 2020: Do udílení cen zbývají jen hodiny. Uspěje Česko?

V Los Angeles se budou dnes večer místního času (v pondělí ráno SEČ) udělovat ceny americké filmové akademie Oscar. Šance filmů na vítězství v 92. ročníku tohoto prestižního ocenění jsou velmi vyrovnané. Nicméně jako nejžhavější kandidáti na cenu za nejlepší film jsou zmiňovány válečné drama 1917 režiséra Sama Mendese s deseti nominacemi a černá komedie Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa.

Sociální satira Parazit, která je nominovaná v šesti kategoriích, by se mohla zapsat do historie Oscarů. Dosud totiž hlavní kategorii nejlepší film nevyhrál žádný neanglicky mluvený snímek.

Nejvíce nominací, celkem 11, má letos temné psychologické drama Joker režiséra Todda Phillipse, inspirované batmanovskými komiksy, jehož hlavní protagonista Joaquin Phoenix je mnohými považován za favorita na Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli.

Jako nejlepší herečku v hlavní roli za minulý rok tipují filmoví kritici Renée Zellwegerovou za snímek Judy o herečce a zpěvačce Judy Garlandové.

Deset nominací mají kromě dramatu 1917 i gangsterka Martina Scorseseho Irčan a vzpomínka na staré hollywoodské časy Tenkrát v Hollywoodu režiséra Quentina Tarantina, jehož snímek má podle kritiků skoro jistého Oscara za vedlejší mužskou roli pro Brada Pitta.

Favoritkou na zlatou sošku pro herečku ve vedlejší roli je Laura Dernová za roli rozvodové advokátky ve snímku Manželská historie, který vyšel z dílny společnosti Netflix. Tato firma poskytující streamovací služby letos získala 24 nominací, což je nejvíce pro filmovou společnost v letošním oscarovém klání.

Česko má letos v boji o Oscary dva zástupce. Jedním z nich je loutkový film Dcera, za nějž studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová získala mimo jiné loni v září studentského Oscara a minulý měsíc cenu na festivalu nezávislých filmů Sundance. Kvůli ceremonii a s ní spojenými akcemi filmový tým Dcery do Los Angeles dorazil už s týdenním předstihem, uvedla producentka snímku Zuzana Roháčová.

"Vkus akademiků je rozdílný, sami nevíme, kdo sošku získá, ale cítíme, že naše šance jsou vysoké. Samotná nominace pro nás představuje velký úspěch, nebudeme tedy zklamaní, pokud Oscara nedostaneme. Pro mě osobně je to obrovská a naprosto nepřenositelná zkušenost. Jsem velmi ráda, že jsem toho všeho součástí a mám tak příležitost nahlédnout, jak funguje svět Hollywoodu," řekla Roháčová.

Českou stopu má i film Králíček Jojo, kde je za scénografii nominovaná Češka Nora Sopková spolu s Novozélanďanem Ra Vincentem. Tento satirický příběh chlapce, jemuž imaginární přítel Adolf Hitler ztvárněný režisérem Taikou Waititim pomáhá stát se řádným nacistou, se z velké části točil v ČR.

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar filmy film "1917" Daria Kaščejevová film Dcera film Joker Renée Zellweger (herečka)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Klára Dostálová

PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance dostat se do Evropského parlamentu?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

před 1 hodinou

Franz Kafka

Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti

Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy