e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Valentýnský pátek v Kadani s Havlem, hudbou a tibetským občerstvením

publikováno: 12.2.2020, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Miroslav Koranda

Sdílet: facebook twitter google+

Pátek 14. února se v kadaňském kulturním domě Orfeum ponese v duchu připomínky 30. výročí návštěvy prezidenta Václava Havla na Chomutovsku a Mostecku. Při té příležitosti vystoupí místní punková legenda Nucený výsek, česko-slovenské jazz rockové formace NTS trio a Tryptych. Občerstvení zajistí bývalý tibetský láma Sonam Tsering. Program začíná v 17,00 hodin diskuzí a divadlem.

Na akci pořádané senátorem Přemyslem Rabasem vystoupí účastníci prezidentské návštěvy, například první porevoluční starosta Chomutova Karel Mrázek, tehdejší kasteláni ze zámku Jezeří manželé Stejní nebo Petr Toman, dnes renomovaný právník, který už v osmdesátých letech minulého století hrál v Chomutově divadlo a 12. února 1990 moderoval prezidentskou návštěvu na chomutovském náměstí.

 „Václav Havel navštívil Chomutovsko a Mostecko 12. února 1990 – tehdy přijel na místo ekologické katastrofy a do rozpadajících se měst. S účastníky pátečního setkání bych se taky rád bavil o tom, co se za těch třicet let u nás změnilo a co a jak by se změnit mělo. No ale především má páteční akce být příjemným, skoro novoročním, setkáním,“ upřesnil senátor za Chomutovsko Přemysl Rabas.

Po úvodní diskuzi vystoupí mostecký divadelní soubor Špenát a kedlubna se sérií textů Václava Havla. Zbytek večera bude patřit dobré hudbě. Vystoupí Nucený výsek, dlouholetá legenda severočeské hudební scény zahraje samozřejmě i punkové a funky hity z devadesátých let minulého století. Výjimečně talentovaný bubeník Dušan Černák, jeden z nejuznávanějších mladých basistů dnešní doby Miloš Klápště a neméně nadaný kytarista Vladimír Mikláš představí dark fusion Tryptych. NTS trio nekoncertuje často, ale když už se někde objeví, působí to jako zjevení. Takové, že si NTS pak dostává pozvánky do vyhlášených světových nahrávacích studií a získá si prostor v televizním vysílání BBC. Není divu, jde o špičkové muzikanty. Třeba Michala Nejtka můžete znát jako autora symfonické úpravy písní Plastic People of the Universe (Co znamená vésti koně, 2014) nebo skladatele scénické hudby. Bubeník Štěpán Smetáček je známý z kapel Wanastowi Vjecy, Druhá tráva, Krausebery atd.

Sonam Tsering a Café Tibet zajistí momo knedlíčky a Yermelín, dle poroty loňské soutěže nejchutnější nakládaný hermelín.

Vstupné na akci je dobrovolné, výtěžek bude věnován na místní vzdělávací aktivity organizace Paměť národa. Po skončení akce bude z Orfea vypraven autobus do Klášterce nad Ohří a Chomutova. Rezervaci lze provést na: https://www.premyslrabas.cz/havel-30/