Duben

Press: Co nabídne letošní ročník festivalu La Película?

Vydáno dne 14.02.2020
Především představí širokou škálu aktuální španělské filmové produkce, zaostří na latinskoamerické tvůrce i na historii Kuby.
Zahájení festivalu bude 18. února v pražském Světozoru patřit psychologickému dramatu Matka režiséra Rodriga Sorogoyena. Společně s představitelkou hlavní role Martou Nieto budou prvními letošními festivalovými hosty. V české metropoli bude to nejaktuálnější ze současného španělského filmu ke zhlédnutí až do 23 února, a poté se na čtyři dny přesune do Brny, Ostravy a Hradce Králové.  

Festival nabídne například sedmi cenami Goya ověnčený film Bolest a sláva, za který byl Antonio Banderas poprvé nominovan na Oscaranebo celovečerní debut talentovaného Aritze Morena Výhody cestování vlakem. Výjimečný zážitek slibuje originální částečně animovaný dokument Buñuel v želvím labyrintu, který rekonstruuje natáčení filmu Země bez chleba. Letos poprvé se bude La Película věnovat nezávislému španělskému filmu, takže režisérka Mònica Rovira bude moct osobně uvést svůj experimentální film plný abstraktních obrazů a emocí Vidět ženu.

Tradičně zvídavý a intenzivní je pohled festivalu na latinskoamerickou filmovou scénu. Letos zve například na dva filmy uznávaného guatemalského režiséra Jayra Bustamenteho. Jak Chvění, tak Ixcanul poputují následně také do běžné distribuce. Ochuzeni nebudeme ani o dva neotřelé vhledy do spletité historie Kuby. Do Prahy proto zavítá Haliam Pérez, autor filmu s názvem Marina.













 

Sekce SOUČASNÝ ŠPANĚLSKÝ FILM / CINE ESPAÑOL CONTEMPORÁNEO přináší psychologická dramata a silné příběhy, tak jako bláznivé komedie zvané españolada. Představiteli specifického a nepřenositelného španělského humoru jsou letos filmy Abrakadabra a Než to shoří odnestora pyrenejské kinematografie Fernanda Coloma. Zaujme jistě i svěží filmový experiment Dopisy pro Paula Morrisseye či psychologická studie o duši dospívajících ve filmu Dvakrát tolik a patnáct navrch režiséra Mikela Ruedy. Žánr kriminálního thrilleru reprezentuje na letošní La Películe 70 binládinů baskického režiséra Kolda Serry. Postupy dokumentu a hraného filmu pak propojil ve svém posledním díle Mezi dvěma vodami jeden z nejpozoruhodnějších současných španělských režisérů, Isaki Lacuesta.

ŠPANĚLSKÝ NEZÁVISLÝ FILM ANEB MODERNÍ CINEFILIE / CINE ESPAÑOL INDEPENDIENTE O NUEVAS CINEFILIAS je sekce pro filmové nadšence, kteří zrovna neholdují žánru españolada či mainstreamové klasice. Jistě je potěší blok čtyř filmů nabízející na festivalu poprvé exkurzi do světa nezávislých filmařů s kořeny v různých částech Španělska. Vedle zmíněného a velice netypického díla Vidět ženu může zaujmout Divoké období nebo Velké dítě, což je vtipná sonda do života rappera starajícího se o své tři děti, ale žijícího stále u rodičů.

LATINSKOAMERICKÉ POHLEDY / MIRADAS LATINOAMERICANAS nabídnou kvarteto filmů z Chile, Argentiny a Guatemaly. Vedle dvou koprodukčních děl Jayra Bustamenteho má šanci zaujmout i film Přijde smrt a bude mít tvé oči, jehož režisérem je jeden z největších talentů současného chilského filmu José Luis Torres Leiva. V psychologickém dramatu Naprostá láska jsou tři ženy nuceny postavit se tváří v tvář emocionálním traumatům a temné rodinné historii, která se odehrávala na pozadí argentinské vojenské diktatury.

VZPOMÍNKY NA KUBU / MEMORIAS DE CUBA přinesou dva odlišné pohledy na emigraci, původ i dějiny Kuby. Už víme, že Haliam Pérez, poslední z vážených hostů festivalu, tedy představí film Marina. Francouzský dokument Kuba, osvobozené vzpomínky potom hledá s režisérkou Ghislaine Graillet osud její rodiny a mapuje tak působení Francouzů na ostrově i dějiny tamního cukrovarnictví. Výběr tedy bude i letos znovu pestrý a festival tak nepochybně bude zase stát za to!

FOTO: lapelicula.cz
(Autor: Tomáš Kordík)
 

Kino

Recenze: Starý Dub

Sedmaosmdesátiletý Ken Loach znovu boří mýtus o tom, že ani výborný režisér nemůže natočit v pokročilejším... celý článek

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz