Zařizujeme želvárium

V prvé řadě bychom si měli ujasnit, že želvárium není určené pro želvy suchozemské, ale pro želvy vodní. Toto je podstatná informace, jelikož někteří začínající chovatelé se ve specializovaných prodejnách domáhají želvária pro želvy suchozemské.

Ptáte se, jaké podmínky musíme vodním želvám zajistit ke spokojenému životu?

Na co si dát pozor?

Určitě nejdůležitější je zvolit správnou velikost želvária. Při chovu vodní želvy bychom měli počítat s tím, že 2/3 z celé plochy by měla zabírat voda. Mezi nezkušenými chovateli vodních želv koluje mylná informace, a sice, že želvy se přizpůsobí velikosti želvária a dále již nerostou.

Již při pořizování želvária musíme určit jeho velikost podle druhu a velikosti do jaké je dospělý jedinec schopen dorůst. Nesmíme však zapomínat ani na poskytnutí suchého místa v želváriu, jelikož želvičky se rády na souši vyhřívají s nataženýma nožičkama.

Jestliže si zakoupíte ve specializované prodejně přímo želvárium, toto bude většinou mít vyvýšené místo se schůdky. Ostrůvek přímo ve vodě můžeme želvičkám poskytnout také pomocí většího kamene, který bude vystupovat přímo z vodní hladiny. Určitě však musíme pamatovat na to, aby výstup na plošinku byl pozvolný a nestávalo se, že želva spadne a způsobí si zranění.

Velikost želvária

Pro dospělého jedince je vhodné zajistit nádrž o objemu cca 250 litrů. Při chovu mláďat nám bude stačit objem cca 45 litrů. Co se týká délky nádrže, měla by mít alespoň 1 metr, aby měla želva dostatečný prostor pro plavání. Jestliže budeme v nádrži chovat více želviček, pak musíme velikost tomu přizpůsobit.

Umístění želvária

Při hledání vhodného místa pro želvárium musíme určitě uvažovat o klidném místě. I želva potřebuje svůj klid, aniž by byla vyrušena neustálým pohybem kolem želvária nebo hlasitým zvukem televize. Měli bychom také pamatovat na to, aby nebylo umístěno tam, kde je průvan. Želvičce bychom také měli dopřát část dne sluneční paprsky, ale také stín. Obzvláště v teplých letních měsících. Pobyt na slunci pomáhá želvám zbavit se plísní, parazitů a bakterií.

Technické vybavení želvária

Mezi základní technická vybavení patří určitě filtrace, tepelný zdroj, topítko a světlo. Ač se to nezdá, tak i taková želva vyprodukuje velké množství odpadu a voda by nám bez filtrace za chvíli zapáchala a byla by kalná. Z takové znečištěné vody pak želvy mohou dostat třeba zánět očí. Existují filtry vnější a vnitřní. Jestliže použijeme vnější filtr, určitě tím v želváriu ušetříme místo. I přesto musíme vodu v želváriu měnit minimálně 1x do měsíce.

Jak již bylo řečeno, nezbytnou technikou je v želváriu zdroj tepla. Teplota v želváriu by měla být asi 32 stupňů Cº. Lampu s UV B zářením nainstalujeme k ostrůvku, kde se chodí želva vyhřívat.  Správnou teplotu vody nám zajišťuje topítko, nejlépe i s termostatem, který nám udržuje teplotu vody mezi 24 – 25 stupni Cº. Jestliže máme vnitřní filtr, topítko nainstalujeme za filtraci. V případě, že máte filtr vnější, je vhodné topítko umístit do pouzdra, aby ho želvy neokusovaly.

Osvětlení bychom měli umístit do osvětlovacího tělesa, aby nám paprsky neunikaly mimo terárium. Svítit bychom měli želvám asi 10 hodin denně. Zde je vhodné použít časovač, který nám dobu svícení bude hlídat.