Zprávy / Pozvánky

Bright Eyes. Lucerna Music Bar.

Bright Eyes. Lucerna Music Bar.

redakce | Zprávy / Pozvánky | 24.02.2020

Conor Oberst začal nahrávat své první skladby v Omaze v suterénu v roce 1995. Pokoušel se o jakýsi disent – osobní a politický, vnější i vnitřní. Byla to studie krásy v nestálosti – v hlase, víře, lásce, identitě a ve všem, co je mezi tím. Tak vznikali Bright Eyes, kteří se teď, v roce 2020, vracejí. Mezi venue, která budou poctěna comebackem tohoto tria, se 19. srpna zařadí také pražský Lucerna Music Bar.

Rok 2020 je naplněn mnoha výraznými výročími Bright Eyes. Album Fevers and Mirrors vyšlo před 20 lety v květnu, zatímco deskám Digital Ash in a Digital Urn a I’m Wide Awake It’s Morning bylo letos v lednu rovných patnáct. Ta druhá je mistrovské autorské dílo – vyšla za vlády prezidenta Bushe, během války v Iráku. Oberst zpívá o mrtvých vojácích, televizních skřetech, bezedné americké chamtivosti, boji o to, jak porozumět světu a sám sobě. V roce 2011 vyšlo dosud poslední, deváté album Bright Eyes nazvané The People’s Key, jako předznamenání dlouhé pauzy. Klíčoví členové Bright Eyes – Oberst, multiinstrumentalisté Mike Mogis a Nathaniel Walcott se pak věnovali vlastním projektům či spolupráci s jinými umělci. Mogis produkoval desky svým oblíbeným folkovým First Aid Kit, Joseph, míchal průlomový debut Phoebe Bridgers z roku 2017 Stranger in the Alps. Mogis a jeho kolega Walcott se spojili při skládání hudby k filmům The Fault in Our Stars, Stuck in Love a Lovely Still. Walcott spolupracoval s Mavis Staples, First Aid Kit a M. Wardem, s U2 a jazzovým kytaristou Jeffem Parkerem. Dokonce hrál na turné s Red Hot Chili Peppers. Oberst, který se věnuje hudbě již přes třicet let, vydal sólová alba Salutations (2017), Ruminations (2016) a Upside Down Mountain (2014), hostoval na deskách First Aid Kit, Phoebe Bridgers a Alt-J. Jeho někdejší punková kapela Desaparecidos po třinácti letech vydala v roce 2015 LP Payola. A v roce 2019 Oberst a Bridgers společně natočili album jako Better Oblivion Community Center.

Obrovský katalog Bright Eyes přesahuje žánry. Vyberte si – vibrující folk, elektrifikovaný rock nebo zvonivé country. Skvělé písničky a muzikantské mistrovství. V roce 2020 se Bright Eyes vracejí, jako kapela pod indie gramofirmou Dead Oceans. V časech nejistoty a otřesů globálních a osobních světů se Oberst, Mogis a Walcott spojili ve jménu úniku i konfrontace. Pro Bright Eyes je návrat něčím přirozeným, pokračováním jejich zásadního přátelství – pilíře skupiny. Jako by se Bright Eyes vraceli domů.

Info

Bright Eyes (us)
19. 8. 2020 20:00
Lucerna Music Bar, Praha
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Den s hudebníky na Radiu 1

redakce 04.06.2024

Ve dvouhodinových směnách si vysílání převezmou Manon meurt, Severní nástupiště, Mat213 se Zdenou, B4 a další.

David Pomahač a Masopust spolu živě

redakce 03.06.2024

Po letech působení v kapelách Dlouhej tah a Komisař raptor se zpěvák a songwriter Martin Řezníček vydává na sólovou písničkářskou dráhu.

Slut odehrají dva koncerty

redakce 02.06.2024

Naživo jsou strhujícím válcem s originálním a masivním zvukem.

Fyield, Mary C a Nikol Štrobach v Kampusu Hybernská

redakce 01.06.2024

Dva dny na začátku června budou věnovány propojování přírodních hlasů s moderními přístupy k tvorbě experimentální elektronické hudby.

Atsuko Chiba, Haze'evot a !GeRald! v Klubovně

redakce 31.05.2024

Zahraje rock/punková kapela a zároveň nezávislý ženský kolektiv z Izraele jmeném Haze'evot. Nejen.

Delaney Davidson dorazí do Česka

redakce 26.05.2024

Pohybuje se na drsných hranách bažinatého blues, rozervaného milostného country a pro jistotu přidává i pikantní postpunkový přístup.

Aktuální trendy v programu Pražského jara - Prague Offspring

redakce 23.05.2024

Koncert pro padesát klavírů, cesta do pravěku, orchestr jako hejno ptáků. Co ze soudobé hudby si nesmíte nechat ujít na Pražském jaru 2024?

DJ BUNT. i Artemas roztančí Roxy

redakce 22.05.2024

Artemas a jeho píseň, která vykresluje obraz napjatého vztahu, nejistotu i zklamání, kralují TikToku.

V červenci přijedou Wolfmother

redakce 22.05.2024

Je to o hard rocku, tvrdé kytaře, rytmické base a pořádné sypačce na bicí. Navíc to zní naprosto oldschoolově, a přitom je to vlastně moderní.

Two Another i Bianca Del Rio v Praze

redakce 20.05.2024

Nejnovější stand-up se bude věnovat politice, popkultuře, politické korektnosti, ale nezapomene se ani ohlížet za nejaktuálnějšími událostmi.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace