Doba čtení:2 m, 1 s
Stěžejní akcí hornických důchodců je tradiční uctění památky důlního neštěstí na Dole Dukla 1961. Foto: wikipedia.org

Udržovat hornické tradice, pořádat pro členy klubu akce, bavit se, dokud to věk a zdraví dovolí. Takto se dá ve stručnosti popsat činnost členů klubů hornických důchodců OKD, kterých je na Ostravsku a Karvinsku více než 1350 a sdružují se v 16 základních organizacích.

Loňský rok společně zrekapitulovali členové Koordinačního výboru důchodců OKD (KVD) na valné hromadě, která se konala tradičně v Domečku, v sídle hornických důchodců v Horní Suché, napsal Bruntálský deník. Předseda KVD Vilém Uher ve své zprávě o činnosti vyzdvihl spolupráci a podporu, kterou kluby hornických důchodců zahrnuje Nadace OKD.

Čtěte také:
Další podivnosti kolem bytů OKD
Soud posvětil převod pozemků Bakalovi

„Zejména díky Nadaci OKD, která nás finančně podporuje, můžeme pořádat naše stěžejní akce, jako jsou havířské bály či pietní akce k uctění památky obětí důlního neštěstí na Dole Dukla v roce 1961,“ uvedl Uher. Právě vzpomínková akce konaná každý rok 7. července, v den výročí tragické události na Dukle, je velmi významnou a každoročně se na ni sjíždějí krojovaní horníci ze všech kroužků a klubů hornických důchodců.

Uher kvituje, že se před lety podařilo obnovit tradici hornických dnů. „Konaly se v 10 organizacích a zúčastnilo se jich asi 600 našich členů, za což jsme moc rádi. Jedině takto, setkáváním, debatováním a vzpomínáním se dají udržovat hornické tradice. Samozřejmě velkou roli v udržování hornických tradic hrají Kroužky krojovaných horníků. Ty sice fungují mimo naši strukturu, ale setkáváme se a vzájemně se zúčastňujeme pořádaných akcí,“ vysvětlil předseda Uher.

Když přijde řeč na členskou základnu napříč všemi organizacemi, jen pokrčí rameny. „Stárne, samozřejmě a většina odchodů z našich řad jsou při úmrtí dotyčného. Ale na druhé straně velmi dobře si vedou na ZO KD Dolu František i Dolu Dukla. Mají širokou členskou základnu a doplňují naše stavy. Horší je to třeba na Ostravsku, kde už ta hornická tradice mizí proto, že už se tam dlouho netěží a havíři vymírají,“ uvedl předseda koordinačního výboru.

Ale jak dodává, snad ještě nebude tak zle. Připomíná například poslední havířský bál, který se počátkem února konal v Horní Suché a kde byla převaha žen. „Už jsem slyšel, že další bál bude s dámskou volenkou,“ uzavřel s úsměvem Vilém Uher.

Mohlo by vás zajímat:
Rypadlo váží jako 2700 škodovek
Největší bagr na světě udělal kariéru ve filmu
“BIG MUSKIE” – největší chodící bagr

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa