Kam na poznávací dovolenou?


Na poznávací dovolené je nejlepší fakt, že nezáleží na tom, zda dáváte přednost horkému podnebí, horám, lesům, exotice či sousedním státům. Na své si přijde opravdu každý, jelikož svět nabízí nepřeberné množství možností, které stojí za to prozkoumat. Poznávací dovolená může představovat prohlídku různorodých památek, objevování turistických tras, ale třeba také adrenalinové zážitky a zábavu, při které se tají dech. Míst, kam se na takovou dovolenou vydat, je hned nespočet, nebojte se proto specifikovat své požadavky a vydejte se tam, kam vás srdce nejvíce táhne.  

Istanbul

  Největší město Turecka je rozhodně klenotem jak Asie, tak Evropy. Orientální atmosféra vás přenese do jiného světa, a přitom cesta sem netrvá nijak dlouho. Různorodé koření, nádherné chrámy a zlatem zdobené budovy vám učarují, jako kdybyste se ocitli v pohádce. Určitě stojí za to spatřit na vlastní oči baziliku Hagia Sofia, stejně tak jako nepropásněte šanci splynout s místními a pochopit jejich náboženství a kulturu. Na téměř každém kroku zde ochutnáte tureckou kávu, která má s tou naší pramálo společného, nebo jejich tradiční čaj, podávaný všude, kde vás napadne.  

Athény

  Město bájí a pověstí je skoro na dosah ruky. Řecko je zemí tajemství, exotiky, mytologie a záhad, které se pojí s historií tohoto místa. Athény jsou plné lokalit, které byste neměli minout. Za zmínku stojí určitě Akropolis, chrám z pátého století před naším letopočtem, který byl ve své době politickým, kulturním i náboženským centrem celého starověkého Řecka. Svoji cestu naplánujte i přes náměstí Syntagma, kde se turisté scházejí, aby se podívali na slavnou výměnu stráží u hrobu neznámého vojáka.

Provence

  Ne každý je však stavěný na rychlost a zbrklost měst, pokud byste tedy nepohrdli spíše klidnější lokalitou, bez váhání zvažte Provence. Tato historická část Francie jako kdyby vypadla z obrazu slavných malířů a vtáhla vás do svého dění jediným nepolapitelným kouzlem. Levandulové lány, výborné víno a jídlo, na které budete ještě dlouho myslet, to vše je Provence. Pokud jste fanoušci umění, obzvlášť toho malířského, budete se zde cítit jako ryba ve vodě. Usadíte se v krajině, kde částečně působil i Vincent van Gogh a pokud už budete obrazy nasyceni, můžete prozkoumat tamější venkovní trhy, které hrají všemi barvami a chutěmi. Milovníci historie určitě nepohrdnou výletem na Avignon, sídlo papežů.

New York

  Každý, kdo někdy zatoužil procestovat svět, musel na svůj pomyslný seznam přidat New York. Není to sice hlavní město Ameriky, za to je to však určitě hlavní město kultury, zážitků a nezapomenutelných akcí. Mísí se zde národy z různých koutů světa a opravdu je to město, které nikdy nespí. Samozřejmě nemůžete minout klasiky jako Sochu svobody, Empire State Building nebo Times Square. Za kousek přírody se podíváte do Central Parku a po celém městě objevíte několik lokací, kde byly natočeny světoznámé filmy. New York je dokonalým městem na poznávání, nezalekněte se tedy jeho dynamičnosti a věřte, že k městu právem patří.  

Londýn

  Populární metropole a zároveň hlavní město Velké Británie má k nabídnutí víc, než je jen jízda na London Eye nebo pohled na Big Ben. Do toho města se dostanete za malou chvíli téměř z každého letiště v České republice a letenky se dají sehnat za velice slušnou cenu. Nic vám tedy nebrání v tom, abyste na vlastní oči viděli sídlo královny nebo letní hrádek královské rodiny. Centrum Londýna se všemi jeho památkami pokryjete za jeden den, a další dny vaší dovolené můžete objevovat hlavní ulice pokryté obchody, muzea, galerie nebo kousek přírody ve známém Hyde Parku. Vyfotíte se u výměny stráží, a pokud budete mít štěstí, prohlédnete si celý Londýn jako na dlani z vrcholku katedrály svatého Pavla.

Doporučené články