InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Festival historických řemesel

    sobota 1.6 10:00 - Hrad Šelmberk Mladá Vožice

    Sobota 1. června a neděle 2. června, pokaždé od 10.00 a 17.00

  • Max Švabinský poprvé v Písku

    sobota 1.6 17:00 - Galerie Dragoun Písek

    Vernisáž výstavy.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Starostové z pomezí jižních a středních Čech spojují síly. Chtějí vodu z Římova

Z první schůzky na petrovické radnici odešli starostové z regionu v naprosté shodě. Vody začíná být kritický nedostatek a je třeba hledat řešení. , Autor: L. Kolářová

Z první schůzky na petrovické radnici odešli starostové z regionu v naprosté shodě. Vody začíná být kritický nedostatek a je třeba hledat řešení.     Autor: L. Kolářová

PETROVICE - V sídle Obecního úřadu v Petrovicích na zámečku se sešli starostové z Hrazan, Chyšek, Nechvalic, Petrovic, Počepic, Přeborova a Vysokého Chlumce, tedy jihočeského a středočeského pomezí. Nechyběl ani ředitel pivovaru Vysoký Chlumec. Spojuje je společný problém - kritický nedostatek pitné vody.

 

Starosta Petrovic Petr Štěpánek proto pozval na schůzku zástupce Jihočeského vodárenského svazu (JVS) Františka Rytíře, zástupce společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba (VRV) Jana Cihláře s kolegy a geoložku z České geologické služby Renátu Kadlecovou. Petr Štěpánek konstatoval, že z hydrogeologického průzkumu regionu Petrovicka, který probíhal po celý rok 2019, vyplynulo, že s ohledem na geologické podloží je nepravděpodobné, že by se na zkoumaném území našel zdroj pitné vody, který by řešil zásobení obyvatel regionu. Čtyři z 18 místních částí Petrovic už jsou odkázány i na náhradní zásobování cisternami. Na číslech Petr Štěpánek ukázal, že od roku 2014 roste deficit srážek. Navíc v letech, kdy čísla vycházela líp, pršelo hlavně v době vegetačního období a vodu pak spotřebuje vegetace. Týnčanský pramen zpod vrchu Křemenice, má stále nižší vydatnost. Oproti roku 1968 je na třetině.

Proč Římov?

Geoložka Renáta Kadlecová vysvětlila, že zdejší granitoidní horniny vodu neudrží. V oblasti není pravděpodobnost, že by se tu našel jiný vydatný zdroj pitné vody, a i kdyby se našel, bude v této oblasti zatížen jinými problémy - v regionu se řeší radon nebo jsou vody kontaminované uranem. "Vaše krajina je krásná, ale z hlediska vývoje klimatu naprosto nevhodná," neměla geoložka dobrou zprávu. Přítomní odborníci i zástupci obcí se shodli, že jediným smysluplným řešením je do suchem postižených obcí přivést vodu z bezpečné vodárenské soustavy. A tou se jeví římovská nádrž, která se nachází pod Českými Budějovicemi a je vydatně napájena vodou z Novohradských a Slepičích hor. Jedná se o velmi kvalitní vodu, protože pramení v bývalém vojenském pásmu, kde se v minulosti zemědělsky nehospodařilo.

Provozní náměstek Jihočeské vodárenské společnosti František Rytíř informoval, že přivaděč z Římova, který nyní končí v Milevsku, má dostatečnou kapacitu pro zásobení tohoto regionu na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje. A to nejen pro případnou větev pracovně nazvanou Milevsko - sever, ale i pro uspokojení dalších zájemců, kteří se aktuálně hlásí na Táborsku, kde se mluví o přivaděči do Chotovin a do Mladé Vožice. Tamní starosta Jaroslav Větrovský, který je i táborskomilevským senátorem, se dal slyšet, že tentokrát Vožice nesmí udělat chybu předků, kteří se kdysi postavili proti přivedení železnice.

František Rytíř z JVS řekl, že vodojemy jsou v Hodušíně a v Milevsku a to, kde by proběhlo napojení, se dá zvažovat podle zájmu obcí na trase. Obce, které se stanou členy Jihočeského vodárenského svazu, pak od něj dostávají na náklady přivedení 5000 korun na jednoho obyvatele. Vstupní poplatek do svazu není žádný. Výhodou je solidární cena - obce blízké zdroji v Římově platí stejnou cenu předávané vody jako ty na samém konci soustavy. Momentálně je to 16,44 korun za 1000 litrů.

Zástupce firmy VRV Jan Cihlář popsal proces, který je pro realizaci stavby přivaděče pitné vody nutný. Starostové všech zúčastněných obcí se na místě dohodli, že společně zadají vypracování investičního záměru stavby přivaděče neboli studie proveditelnosti a o jeho cenu kolem 450 tisíc korun se podělí podle počtu obyvatel. "Pro tuto oblast se nabízejí dvě možnosti - buď Římov nebo Želivka, na kterou se chce napojit Sedlčansko a Miličín. Pro zdejší kraj je ale reálnější spolupráce s JVS," řekl Jan Cihlář. I proto, že Želivka má sloužit hlavně jako rezervoár vody pro Prahu a její okolí, které se neustále hustěji zabydluje. V budoucnu se čeká, že kolem hlavního města vznikne aglomerace se 700 tisíci obyvateli.

Podpora státu a krajů je nezbytná

Nyní čeká starosty obcí projednání tohoto záměru v zastupitelstvech. Osloveno bude také město Milevsko, protože z debaty vyplynulo, že Milevsko sice je napojeno na dálkový odběr vody z Římovské přehrady a na konec tohoto přivaděče ve Zbelítově se chtějí připojit i Hrejkovice, ale místní části Milevska severním směrem jako například Klisín a Něžovice napojeny nejsou. Zájem projevuje i Velká, která je místní částí Milevska.

Jelikož se jedná o strategickou stavbu nadregionálního významu, bude se pro realizaci přivaděče shánět politická podpora na úrovni krajů a ministerstev. Přítomní vodohospodářští odborníci se netajili tím, že celý projekt bude velmi drahý, protože jde o náročný terén s malou lidnatostí. O to větší podpora bude třeba. Jednoduché nebude ani získat pozemky, po kterých by se budoucí přivaděč vedl. Podle Petra Štěpánka by bylo důležité dostat tento projekt do Zásad územního rozvoje obou krajů, protože pak by se na výkup pozemků vztahovala pravidla jako na veřejně prospěšné stavby.

Nabízí se i otázka propojení dvou vodárenských soustav – z Římova a ze Želivky mezi městy Milevskem a Sedlčany. Starosta Petr Štěpánek závěrem řekl: „Jsme na začátku dlouhé a složité cesty. Jsem ale optimista a věřím, že se nám podaří stavbu přivaděče pitné vody zrealizovat." Při jednání panovala mezi starosty naprostá shoda a ochota na projektu spolupracovat. "Jsme rozumní lidé se stejným zájmem," dodal petrovický starosta. Všichni si uvědomovali, že stojí před klíčovým rozhodnutím pro příští století.

 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace