Při nepokojích v Dillí přišlo od neděle o život 20 lidí, premiér Módí má vážný problém

Násilné protesty, které začaly v neděli v Dillí kvůli spornému zákonu o občanství, si do dneška vyžádaly životy 20 lidí. Zraněno je podle agentury AFP téměř 200 osob a nynější vlna protestů se tak řadí k nejhorším nepokojům v Dillí za několik desetiletí. Premiér Naréndra Módí vyzval k "bratrství a míru" a uvedl, že se policie snaží obnovit normální situaci.

Stanice BBC upozornila, že protesty mají náboženský podtext, stojí v nich proti sobě skupiny muslimů a hinduistů. 

Nevoli zejména mezi muslimy vyvolává zákon o občanství, který parlament přijal loni. Umožňuje získat indické občanství nemuslimským obyvatelům, kteří se do země dostali nelegálně z převážně muslimských zemí, jako je Pákistán, Bangladéš a Afghánistán. Podle kritiků, ale nejen muslimských, zákon odporuje sekulární ústavě státu a je vůči muslimům diskriminační. V Indii tvoří muslimská komunita 14 procent z 1,3 miliardy obyvatel. Návrh zákona předložila vláda vedená hinduistickými nacionalisty a premiérem Módím po jeho přesvědčivém vítězství v loňských květnových volbách.

Protesty začaly loni a už tehdy byly mnohdy bouřlivé. Jejich současná vlna se odehrává hlavně v severovýchodní části Dillí, kde jsou muslimové ve většině a kde žijí také chudí zahraniční dělníci. Demonstrace se konaly také za návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa, který byl v Indii v pondělí a v úterý. Podle BBC to Módímu zkomplikovalo situaci, protože demonstrace odvedla pozornost od zahraniční návštěvy.

Gokulpuri, in #Delhi today. The BBC saw mobs of people with sticks and stones chanting ‘Jai Shri Ram’. Parts of Delhi are witnessing the worst violence and rioting India’s capital has seen in decades. Seven confirmed dead. #DelhiViolence pic.twitter.com/8b1VWH1mdl

— Nicola Careem (@NicolaCareem) February 25, 2020

Účastníci se vyzbrojují kameny, noži a někdy i pistolemi. Zapálili trh s pneumatikami, v úterý napadli mešitu. Skupiny jsou rozděleny podle náboženské příslušnosti a navzájem se obviňují z vyprovokování násilí, uvádí BBC.

Hinduisté volají podle AFP na protivníky "Ať žije bůh Ráma", dnes nad jednou mešitou zavlál prapor s podobiznou hinduistického boha Hanumána. Jedno z videí kolujících na sociálních sítí zachytilo muže šplhající na minaret mešity a vyvěšující tam prapor.

#UPDATE Riot police patrol the streets of India's capital as the city's leader calls for a curfew following battles between Hindus and Muslims that claim at least 20 lives https://t.co/JmCSNQVDuc pic.twitter.com/xARSKOilSz

— AFP news agency (@AFP) February 26, 2020

Policejní mluvčí dnes řekl, že situace je pod kontrolou a že byl povolán dostatečný počet policistů. Zpravodajové BBC ale viděli, že demonstranti pokračovali v házení kamenů a provolávání hesel. Policie, která využívá kamerové systémy a drony, v oblasti protestů vydala zákaz shromažďování více než čtyř osob.

Mezi mrtvými jsou hinduisté i muslimové a také jeden policista, mezi zraněnými dva novináři indické televize NDTV. Podle zdravotníků bylo asi šest desítek lidí zraněno střelou zbraní.

Předseda regionální vlády v Dillí Arvind Kedžrivál vyzval federální vládu, aby obnovila pořádek a vyhlásila zákaz vycházení. "V ulicích není dostatek policistů. Místní policisté říkají, že nedostávají rozkazy z vyšších míst, jež by umožnily situaci dostat pod kontrolu," sdělil novinářům Kedžrivál. Policie v Dillí je podřízená nikoli Kedžriválovu úřadu, ale federální vládě. Opoziční politička Sonia Gándhíová kvůli nepokojům vyzvala ministra vnitra Amita Šáha k rezignaci. Podle ní členové Módího Indické lidové strany (BJP) svými výroky vytvářejí atmosféru strachu a nenávisti a provokují tak násilí.

Novináři hodnotí úterý jako zvlášť násilné. Zahraniční dělníci se z hlavního města raději z obav o život vracejí do svých domovských vesnic, napsala AFP. "Není práce, je lepší odejít, proč bychom tady měli umřít? Lidé zabíjejí jeden druhého, střílejí na sebe," řekl jeden cestář, který se rozhodl odejít zpět do Uttarpradéše.

Související

Více souvisejících

Indie Naréndra Módí (indický premiér) Muslimové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Klára Dostálová

PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance dostat se do Evropského parlamentu?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

před 1 hodinou

Franz Kafka

Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti

Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy