The Capitals: Marine Le Penová šíří fake news o Unii a koronaviru

© EPA/YOAN VALAT

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

ZÁPAD

PAŘÍŽ

Marine Le Penová kritizuje EU bez ohledu na realitu. Předsedkyně strany Národní sdružení (bývalá Národní fronta) Marine Le Penová v rozhovoru o koronaviru pro rádio France Inter řekla, že: „Evropská unie v tomto případě neřekla ani slovo a nevíme, jaký je pro to důvod. Pouze odsoudila ty, kteří by zvažovali zavedení kontrol na hranicích, včetně těch dočasných. To dokazuje sílu ideologie, skoro až bezhraničního náboženství, lídrů Evropské unie“. Evropská unie ale nikoho kvůli hraničním kontrolám neodsoudila. (EURACTIV.FR)

///

BERLÍN

Zákaz eutanázie je v rozporu s ústavou. Spolkový ústavní soud v Karlsruhe včera došel k závěru, že německý zákon zakazující lékařům provádět eutanázii je v rozporu s německou ústavou. Ta podle soudu občanům garantuje právo rozhodnout se zemřít, a to i za pomoci třetí osoby. Dosud museli pacienti cestovat do Švýcarska nebo Nizozemí, aby zde mohli eutanázii podstoupit.

Sporný zákon omezující eutanázii byl schválen parlamentem v roce 2015 a od té doby je předmětem kritiky. Nyní však byl rozsudkem zneplatněn. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

///

VÍDEŇ

Ministryně dopravy jedná. Ministryně dopravy Leonore Gewesslerová (Zelení) odvolala šéfa dozorčí rady společnosti ASFINA poté, co před pár dny vyšlo najevo jeho možné zapojení do korupční kauzy.

Siegfried Stieglitz nastoupil do funkce v roce 2017 v době mandátu tehdejšího ministra dopravy Norberta Hofera, který je nyní předsedou strany FPÖ. Stieglitz daroval krátce před svým nástupem do funkce (i po něm) 20 tisíc eur asociaci „Austria in Motion“ (Rakousko v pohybu). Ta je nyní vyšetřována kvůli převádění peněz straně FPÖ. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

SEVER

STOCKHOLM

Napětí mezi Švédskem a Čínou se zintenzivňuje. Diplomatické a politické vztahy mezi Švédskem a Čínou se vyostřily poté, co Čína odsoudila švédského knihkupce Gui Minhaia na 10 let za mřížemi.

Minhai, který vedl nakladatelství v Hongkongu, byl znám svým kritickým přístupem k vládnoucí komunistické straně. V podobném duchu se nesly i knihy, které prodával. Rozsudek z tohoto týdne byl ostře odsouzen nejen švédskou vládou, ale i organizací Amnesty International. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

///

LONDÝN

Favoritem u labouristů stále Starmer. Na prvním místě v souboji o vedení labouristů zůstává podle průzkumu YouGov a Sky News Keir Starmer, získal by 53 %. Rebecca Longová-Baileyová, která má blízko k odcházejícímu lídrovi Jeremymu Corbynovi, by si připsala 31 %, Lisa Nandyová potom 16 %. Průzkum naznačuje, že zastánci brexitu v řadách labouristů by upřednostnili Longovou-Baileyovou. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

///

JIH

LISABON

Spravedlivá transformace za 80 milionů eur. Evropská komise ve středu navrhla, aby Portugalsko zavřelo dvě tepelné elektrárny a zasadilo se o snížení emisí ze dvou petrochemických továren. Na transformaci k zelenější ekonomice by mělo dostat 72,2 milionu eur z Fondu pro spravedlivou transformaci, který má finančně podpořit dekarbonizaci regionů závislých na uhlí. (Ana Matos Neves, Lusa.pt)

///

ŘÍM

Guvernér Lombardie v izolaci. Attilio Dontana, guvernér italského regionu Lombardie, se rozhodl izolovat se od okolního světa poté, co přišel do kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem. I když test politika vyšel negativně, Fontana chce podle svých slov dodržet doporučená pravidla, aby neohrozil své spolupracovníky. Lombardie je s 258 případy nejvíce zasaženou oblastí. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

ATHÉNY

Řecko hlásí první případ nákazy. Řecko se připojilo k zemím s výskytem koronaviru. Infekce se potvrdila u ženy ze Soluně, která předtím navštívila italské Miláno. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

///

VISEGRÁD

BRATISLAVA

Matovič budoucím slovenským premiérem? Z posledního předvolebního průzkumu vyplynulo, že jasným vítězem nadcházejících voleb se stane opoziční hnutí OĽaNO (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, ECR). Za ním skončí vládnoucí strana Smer-SD a fašistická strana ĽSNS.

Na průzkum financovaný crowdfundingovou kampaní se vztahuje moratorium, kompletní výsledky proto získaly pouze jeho donoři. Výsledky však byly publikovány českým Deníkem N.

Z nich vyplynulo, že opoziční strany by mohly být schopny po volbách utvořit koaliční vládu. Lídr strany OĽaNO Igor Matovič připustil, že by se ucházel o post premiéra, přestože to dříve odmítal. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

VARŠAVA

Budoucnost bez Dudy? Lídr vládní strany PiS Jarosław Kaczyński se nechal slyšet, že „lze vládnout s prezidentem z jiné politické strany“, i když „by to bylo složité“. Poprvé tak uznal, že dosavadní hlavu státu Andrzeje Dudu by v květnových prezidentských volbách mohl někdo z jeho vyzyvatelů porazit. Průzkumy zatím ukazují, že v prvním kole by to bylo vysoce nepravděpodobné, tři ostatní kandidáti by však mohli mít šanci ve druhém kole. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

PRAHA

Do Česka míří kontrola z Bruselu. Do České republiky ve čtvrtek dorazí skupina europoslanců z Výboru pro rozpočtovou kontrolu. Zaměřit se mají na efektivitu využívání evropských peněz včetně dotací. Kontroverze s čerpáním evropských peněz a podezření ze střetu zájmů přitom doprovázejí jak trestně stíhaného předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), tak ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Oba členové vlády se však s europoslanci odmítli setkat.

Delegaci vede předsedkyně výboru Monika Hohlmeierová z Německa (CSU, EPP). Jejími členy jsou i čeští europoslanci Mikuláš Peksa (Piráti, Zelení/EFA) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL, EPP). (Lukáš Hendrych, EURACTIV.cz)

///

BUDAPEŠŤ

Maďaři vs. COVID-19. V Maďarsku se zatím nepotvrdil žádný případ nákazy koronavirem. Podle šéfa premiérova kabinetu Gergelyho Gulyáse se však již u dvou krajanů v zahraničí objevily příznaky nákazy. Uvedl to na mimořádné středeční tiskové konferenci. Jeden z pacientů, o kterém Gulyás mluvil, však během dne tuto informaci vyvrátil s tím, že jeho testy dopadly negativně. Informovalo o tom zpravodajství Index.

Evropský semestr. Evropská komise pochválila Maďarsko za značný ekonomický růst, upozornila však na přetrvávající překážky pro dlouhodobější udržitelný růst. Vyplývá to z včera zveřejněného country reportu. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

BALKÁN

SOFIE

Evropský semestr. Očekávaný růst bulharské ekonomiky je slibný, ale je nezbytné dále posílit celkovou připravenost a konkurenceschopnost místního otevřeného hospodářství. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise, která analyzuje klíčové socio-ekonomické výzvy členských států. Podle ní růst HDP v zemi v posledních letech posílil, ale stále je co zlepšovat. Modernizaci ekonomiky brání zejména nedostatek investic. (dnevnik.bg)

///

BUKUREŠŤ

Ještě jeden pokus. Prezident Klaus Iohannis pověřil dočasného ministra financí Florina Cîțu, aby se pokusil sestavit novou vládu, a to poté, co se jeho předchozí vyvolený, Ludovic Orban, svého mandátu vzdal. Cîțu doufá, že parlament se zrychlí a nebude prodlužovat procedury jako v případě druhého Orbanova kabinetu.

První potvrzený případ koronaviru. Dočasný ministr zdravotnictví Victor Costache ve středu večer oznámil, že u jednoho pacienta v Rumunsku se potvrdil nový koronavirus. Muž je příbuzný Itala, který o víkendu navštívil Rumunsko, a po svém návratu do italského města Rimini se u něho potvrdila nákaza. (EURACTIV.ro)

///

ZÁHŘEB

Další COVID-2019. V Chorvatsku byl včera potvrzen druhý případ nákazy koronavirem. Dvojče prvního pacienta, který měl pozitivní výsledek testu na onemocnění COVID-2019, má mírné příznaky nevyžadující léčbu. Oba pacienti jsou v současné době v karanténě v nemocnici Frana Mihaljeviće. (Tea Trubić Macan, EURACTIV.hr)

Chorvatsko je téměř připraveno na euro. Ministr financí Zdravko Marić oznámil, že Chorvatsko před vstupem do ERM II úspěšně splnilo 19 opatření v šesti oblastech tak, jak oficiálně slíbil. Marić věří, že zbytek požadovaných opatření bude naplněn ke konci chorvatského předsednictví EU.

///

BĚLEHRAD

Dačić v Číně. Srbský ministr zahraniční Ivica Dačić ve středu svému čínskému protějšku Wangu Yiovi v Pekingu vyjádřil solidaritu v boji proti koronaviru a sdělil mu, že srbský prezident Aleksandar Vučić je připravený účastnit se čínského summitu se státy střední a východní Evropy, který se má konat právě v Číně 15. a 16. dubna. Dačić také řekl, že je pyšný na to, že je prvním ministrem zahraničí, který za těchto okolností Čínu navštívil. (EURACTIV.rs, betabriefing.com)

///

PRIŠTINA

Tajná dohoda s NATO. Premiér Kosova Albin Kurti požaduje, aby prezident Hashim Thaçi přišel o mandát, protože v roce 2013, když byl premiérem, podepsal tajnou dohodu s NATO. V té se zavázal, že kosovské bezpečnostní síly (KSF) budou aktivní v severním Kosovu pouze s předchozím souhlasem od mezinárodní mise KFOR. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář