InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • J. Hrochová - mezzosoprán, M. Hroch - klavír

    Úterý 28.5 19:30 - Piano business center Lidická tř. 2331/6a, České Budějovice

  • Léčivé houby

    Úterý 28.5 18:00 - Kulturní dům Veselí nad Lužnicí

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veselí dá příspěvek na průmyslovou pračku pro Hasičský záchranný sbor

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

AKTUALIZOVÁNO - 28.2.2020 10:27

VESELÍ NAD LUŽNICÍ – Ve středu 26. února zasedali zastupitelé Veselí nad Lužnicí. Na programu bylo mimo jiné schválení finančního daru Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje. Město Veselí nad Lužnicípřispěje na pořízení pračky kontaminovaných hasičských oděvů. „Města naší velikosti a působnosti přispívají vesměs částkou 50 tisíc korun. Tábor přislíbil příspěvek 250 tisíc a Soběslav 100 tisíc korun. Pračka stojí kolem 550 tisíc korun a bude fungovat bezplatně pro zásahové jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů,“ uvedl k problematice starosta Vít Rada. Zastupitelé příspěvek 50 tisíc korun jednomyslně schválili.

 

Ředitel táborského územního obvodu HZS JčK Petr Hojsák uvedl: „Předpoklad ceny pro průmyslovou pračku se sušičkou a nutným příslušenstvím je cca 500 tisíc korun. Požádali jsme o příspěvek na ni 31 obcí. Zatím přislíbilo přispět jedenáct obcí s částkou 260 tisíc korun.

Používání této speciální průmyslové pračky umožní čištění zásahových oděvů znečištěných při zásahu u mimořádných událostí. Oděvy mohou být znečištěné zpravidla od olejů, krve, chemických látek. Při zásahu dochází ke znečištění biologickému, chemickému a látkami, které vznikají při požárech hořením, především karcinogenního a mutagenního charakteru. Zasahující hasiči tyto látky vdechují, a proto se také dožívají nižšího věku. Jedná se o zásahové jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. 

Pračka se sušičkou by měla být provedena tak, že do tří hodin bude oděv vypraný a usušený. Samotné praní se skládá ze tří cyklů: praní, dezinfekce a případná impregnace. Kupovat se bude v případě, že se shromáždí potřebné finanční prostředky, do konce letošního roku. Zatím není shromážděno dostatek finančních prostředků, proto nemůže být soutěžený výběr dodavatele.

Pokud bychom vybrali více peněz, než bude vysoutěžená konečná cena, tak by se pořídily jiné věcné prostředky do výjezdových vozidel územního odboru Tábor. Jedná se například o vybavení cisternových automobilových stříkaček, otevírání dveří, prostředky na vyprošťování u dopravních nehod a pro práce na vodě.

Náklady na běžný provoz budou v případě pořízení pračky hrazené z prostředků HZS Jčk. Pro jednotky JSDH obcí se praní bude poskytovat v případě potřeby bezplatně. Praní se týká pouze zásahových oděvů, které budou znečištěné od nebezpečných látek: olejů, toxických látek u požárů a dalších."

Podle slov Petra Hojsáka stojí hasičský zásahový oděv 20 tisíc korun. Oděv má tři ochranné vrstvy. Cílem zakoupení a používaní průmyslové pračky je zachovat ochranné vrstvy a prodloužit tím životnost zásahových oděvů. A samozřejmě především chránit zdraví zasahujících hasičů.

Řadou výzkumů po celém světě bylo zjištěno, že k vnitřní kontaminaci hasičů a tím i zvýšení rizika vzniku chronické a pozdní toxicity dochází nejvíce při cestě od zásahu a při údržbě ochranných prostředků na stanici. Pro minimalizaci tohoto rizika je nutné zajistit pravidelnou impregnaci zásahových obleků. Impregnovaný oblek zabraňuje adsorpci toxických látek do obleku a umožňuje jeho předběžnou dekontaminaci na místě zásahu. Po příjezdu na základnu je nutné zajistit úplnou dekontaminaci ochranných prostředků.

Také zastupitelstvo obce Opařany na svém jednání ve středu 19. února schválilo jednomyslně příspěvek 30 tisíc korun na pořízení pračky a sušičky pro praní a sušení zásahových oděvů pro HZS JčK. Zastupitelstvo města Bechyně na zasedání 5. února schválilo poskytnutí dotace ve výši 40 tisíc korun na vybavení a výcvik profesionálních hasičů. 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace