Chřipková epidemie je na ústupu, nemocnice od 29. 2. ruší zákaz návštěv, prevencí před koronavirem je dodržování hygienických zásad, správná hygiena rukou

Kutnohorská nemocnice ruší s platností od 29. února zákaz návštěv. Chřipková epidemie, která zasáhla Kutnohorsko začátkem ledna, kdy bylo evidováno 1830 nemocných na 100 tisíc obyvatel (epidemiologický práh je 1 600 nemocných na 100 tisíc obyvatel), je na ústupu.  Aktuální pro naši republiku začíná být v současné i možnost onemocnění koronavirem. Doporučenou prevencí proti této nákaze je dodržování hygienických zásad, především správná hygiena rukou.

„Konečně jsme se dostali lehce pod epidemický práh akutních respiračních onemocnění včetně chřipky a můžeme říci, že vrchol chřipkové epidemie je za námi,“ konstatovala 28. února Zdeňka Kroupová z protiepidemického oddělení kutnohorského pracoviště Krajské hygienické stanice  Středočeského kraje pro okresy Kolín a Kutná Hora s tím, že zatímco ještě před dvěma týdny bylo v ČR daleko větší hrozbou onemocnění chřipkou, v současné době začíná být onemocnění způsobené koronavirem aktuální i pro naši republiku. K dnešnímu dni, to je 28. února, nemají epidemiologové v republice prozatím hlášen žádný potvrzený případ.

„Na Kutnohorsku evidujeme několik osob, které se vrátily z oblastí zasažené právě tímto onemocněním. Je to hlavně Itálie,  oblast Benátek a Lombardie. Tito lidé jsou poučeni o sledování svého zdravotního stavu. Pokud pobývali přímo v rizikové oblasti a více dnů, je jim vydáváno rozhodnutí v podobě domácí karantény na dobu 14 dnů a dalších protiepidemických opatření, jako dodržovat přísně pravidla osobní hygieny, vyhnout se v mezích možnosti tělesnému osobnímu kontaktu s ostatními osobami atd.,“ konstatovala epidemioložka Zdeňka Kroupová a zdůraznila, že pokud by u těchto osob bylo nutné lékařské ošetření nebo přijetí do lůžkového zdravotního zařízení, je nutné upozornit, že mají vystaveno karanténní opatření, popřípadě že mají pozitivní cestovní anamnézu.  „To vše je nutné vždy konzultovat dopředu telefonicky s příslušným zdravotním zařízením,“ dodala Zdeňka Kroupová a doplnila, že stejně jako u chřipky je doporučenou prevencí proti nákaze koronavirem správná hygiena rukou, používání dezinfekčních prostředků na ruce, dodržování respirační hygieny atd.

Telefonní číslo horké linky je  771 137 070 – COVI 19.

V pracovní době je možno využít telefonní čísla 327 580 265, 327 580 252, popř.  778 707 208.

Monika Pravdová

 

 

 

 

Zavřít menu