InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na Faře vystavují Obrazy a obrázky inspirované krajinou, poezií i hudbou

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

PLANÁ NAD LUŽNICÍ – Od pátečního večera 28. února vystavují v plánské Galerii Fara obrazy inspirované krajinou a verši, například Jana Skácela nebo Bohuslava Reynka. Dvě výtvarnice z Prahy Jitka Hilská a Marcela Burdová přivezly svá díla, většinou jasných barev. Zároveň obrazy působí na diváka jakýmsi klidem. „Jaké krajiny vás nejvíce inspirují?“ zeptal se kurátor Pavel Talich obou výtvarnic. „Mám určitý problém se ke krajině pocitově dostat. Musím ji zažít několikrát, potřebuji impuls.

 

Pro konkrétnější obrazy hledám inspiraci v přírodě. Jezdím buď na Křivoklátsko, nebo do jižních Čech, do okolí Volyně," uvedla Marcela Burdová.

„Začínala jsem jako krajinářka. Jezdím do severních Čech. Nejraději zachycuji západ slunce. Také mám zábrany tvořit z krátkodobého pobytu v krajině. Hodně cestuji, a tak v případě Islandu a Jižní Ameriky jsem udělala výjimku. Dnes již ztvárňuji spíš dojem z krajiny," svěřila návštěvníkům Jitka Hilská.

Starosta Jiří Šimánek podaroval obě ženy květinami. Vernisáž doprovodili svým akordeonovým duem žáci Základní umělecké školy Sezimovo Ústí.

Představil je ředitel ZUŠky Richard Mlázovský: „Martin a Michael Hemzovi mají ještě třetího bratra a tvoří výborné akordeonové trio. Studují u paní učitelky Dany Mužíkové." Hudební vystoupení obou mladíků bylo svižné a navozovalo příjemnou náladu.

Výstava v prostorách Galerie Fara potrvá do 24. dubna.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace