Ředitelé škol kvůli hrozbě koronaviru zvažují, zda poslat žáky na výlety

  8:58
Vyslat studenty za hranice, nebo raději ne? Takovou otázku řeší v těchto dnech vedení řady středních škol v Karlovarském kraji. Důvodem jsou obavy z nákazy koronavirem, který se šíří Evropou.
Otevření zrekonstruované budovy Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové. (10. 3....

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Dilema má například vedení Gymnázia Cheb, jehož studenti by už za dva týdny měli odcestovat na zimní lyžařský výcvik do rakouských Alp.

„Chápeme obavy některých rodičů, a proto jsme celou situaci osobně konzultovali na krajské hygienické stanici. Z pohledu hygieniků zatím nejsou žádné důvody pro zrušení plánovaného lyžařského kurzu,“ uvedl ředitel gymnázia Jaroslav Kočvara.

Podle jeho slov je důležité zmínit, že cílová destinace se nenachází v místech, kam ministerstvo zdravotnictví nedoporučilo cestovat. Navíc budou studenti ubytováni v hotelu sami bez dalších hostů.

Riziko, které by mohlo hrozit v době přepravy či při stravování, lze omezit důsledným dodržováním hygienických zásad. Studenty také do zahraničí doprovází kvalifikovaná a poučená zdravotnice. 

„Samozřejmě, že budeme situaci pečlivě monitorovat. Uvidíme, jak se budou měnit podmínky, jaké budou pokyny hygieniků a ministerstva zdravotnictví,“ řekl ředitel Kočvara. 

Ten přiznává, že v případě zrušení cesty jsou ve hře i vysoké stornopoplatky. „Bohužel, i v případě, kdy není vydán zákaz, ale pouhé doporučení necestovat do cílové oblasti, může cestovní kancelář uplatnit poplatky za stornování,“ dodal Kočvara. Pokuta za zrušení přitom může dosáhnout až ceny zájezdu.

Exkurze raději v jiném termínu

V souvislosti s mimořádnou situací se rozhodlo v jarním termínu zrušit zahraniční exkurzi do německého Salzburgu vedení Gymnázia a Obchodní akademie v Mariánských Lázních.

„Po dohodě s pořádající cestovní kanceláří bude termín exkurze přesunut na podzim tohoto roku,“ píše se na webu školy.

Na pochybách je také ředitel ostrovského gymnázia Jaroslav Šafránek. Doufá však, že v květnu, kdy mají žáci jeho školy naplánovaný výlet do Anglie, už bude vše v pořádku. „Lyžařský výcvik jsme naštěstí odbyli ještě předtím, než se koronavirus rozšířil do Evropy,“ doplnil ředitel Šafránek.

Ředitelé škol řeší i to, jak rizikové jsou běžné aktivity studentů, jako jsou soutěže či návštěvy kin a divadel. „Krátkodobé akce zachováváme, život musí běžet dál. Dokud nám hygienici nebo ministerstvo neřeknou, že s tím máme skončit,“ pokrčil rameny ředitel chebského gymnázia Jaroslav Kočvara. 

V souvislosti s šířením koronaviru se v úterý sešli hygienici se starosty měst a obcí, řediteli škol a příspěvkových organizací z oblasti sociálních služeb. Cílem bylo seznámit všechny přítomné s aktuální situací ohledně koronaviru a postupy v případě výskytu nákazy přímo v regionu. 

Ředitelé škol se například zajímali o to, zda bude krajská hygienická stanice informovat školu v případě, že bude dítěti nařízena karanténa, jestli jsou děti infekční i v inkubační době či jaké dezinfekční prostředky mají používat ve školách, aby minimalizovali riziko přenosu nákazy.

Kraj je bez nakažených

Ředitelka odboru protiepidemické krajské hygienické stanice Martina Prokopová uvedla, že v Karlovarském kraji nebyl doposud potvrzen žádný případ výskytu koronaviru. Zmínila, že lidé, kteří se vracejí ze zasažených oblastí, by po příjezdu měli zůstat doma a telefonicky kontaktovat svého lékaře nebo hygienickou stanici ve svém kraji.

Zopakovala, že u lidí, kterým nebyla stanovena žádná karanténní opatření, není důvod, aby byli jakýmkoli způsobem omezováni. Mohou nadále chodit do práce a děti do škol.

Doplnila, že veškeré potřebné informace ohledně koronaviru Covid-19 najdou zájemci na internetových stránkách Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje, dále na webu Ministerstva zdravotnictví ČR a Státního zdravotního ústavu.

Využít mohou také speciálně zřízenou informační linku Státního zdravotního ústavu, která je k dispozici nonstop na telefonních číslech 724 810 106 nebo 725 191 367.

Kvůli koronaviru zakázali také od úterý návštěvy ve všech čtyřech nemocnicích v kraji. „Zákaz platí na všech odděleních našich nemocnic. Dali jsme na bezpečnostní doporučení,“ informoval Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, která provozuje špitály v Karlových Varech a Chebu. Zákaz návštěv pak platí i v Sokolově a Ostrově.