Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Úrazovka v Brně v protiútoku: U cizinek s koronavirem jsme nepochybili! Odešly, nemůžeme je držet

Autor: mat - 
9. března 2020
14:57

Ředitel brněnské Úrazové nemocnice Zdeněk Buštík striktně odmítl, že by personál pochybil v případě tří cizinek, které koncem února navštívily zařízení kvůli vyšetření na koronavirus. Turistky tu prý odmítli ošetřit a poslali je na infekční oddělení Fakultní nemocnice v Brně. Místo toho ale odjely do Prahy, kde se u dvou z nich nákaza potvrdila. Na místo ředitele byl vypsán konkurz.

Případ se vyhrotil poté, co náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) oznámil, že nejen kvůli této události, ale i ekonomické situaci Úrazové nemocnice radní vyhlásili konkurz na místo ředitele.

Událost, kvůli které může dosavadní ředitel přijít o místo, se odehrála v sobotu 29. února tři hodiny po půlnoci. Personál měl cizinky odkázat na infekční oddělení Fakultní nemocnice. Podle Buštíka je informace o tom, že personál cizinky nasměroval do Fakultní nemocnice v Brně, nepravdivý.

Ředitel: Nemáme právo je zadržet

„Turistky bez zřejmých symptomů nemoci žádaly o informace o možnosti vyšetření na nákazu koronavirem. Ambulantní sestra bohužel neumí anglicky, proto přivolala lékařku. Ta požádala cizinky, aby posečkaly v čekárně a odešla se sestrou pro ochranné pomůcky. Po návratu ale v čekárně nikdo nebyl,“ popsal ředitel klíčové okamžiky, kvůli kterým se na nemocnici snesla sprška kritiky nejen ze strany vedení města, ale i ministerstva zdravotnictví a premiéra Babiše.

„Personál postupoval podle přesně vypracovaných pokynů, chránil sebe a nabídl pacientkám pomoc. Bohužel pracovníci nemocnice nemají pravomoc zadržet pacienta v budově. To, že ženy odešly, nemohl nikdo očekávat ani ovlivnit,“ oponuje ředitel.

Náměstek se mnou vůbec nemluvil

Vedení města prostřednictvím náměstka Hladíka tvrdilo, že nemocnice nedodržela stanovený postup. „Tvrzení, že jsme je někam odeslali, je účelové a zavádějící. Informace k celému incidentu si vyžádala pouze primátorka, náměstek Hladík se mnou celou situaci nekomunikoval,“ zdůraznil Buštík.

„V ambulantních seznamech cizinky nemáme, neznáme jejich totožnost, národnost či místo pobytu. Nevíme, zda byly v některém zařízení vyšetřeny, nebo zda vůbec byly nakaženy,“ shrnul ředitel Úrazové nemocnice.

Video  Ředitel Úrazové nemocnice Brno Zdeněk Buštík ke kauze koronavirus  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Chceme zlepšit angličtinu personálu

Připustil ale, že mohlo jít i o špatnou komunikaci mezi personálem a cizinkami kvůli angličtině. „Jsme si vědomi dílčích nedostatků v komunikaci, poučili jsme se z toho. Proto jsme připravili základní anglické fráze pro sestry ve službě, aby se už nic podobného nestalo," uvedl. Leták už personál obdržel.

Náměstek primátorky Hladík označil přístup vedení nemocnice v souvislosti s koronavirem a také ekonomickou situaci zařízení za důvody, proč město vyhlásilo výběrové řízení na ředitele. Buštík, který post zastává pátým rokem, zatím neví, zda se do něj přihlásí. „Zvažuji všechna pro a proti,“ řekl.

PetBuk ( 9. března 2020 18:56 )

pepene idiot jsi ty!!!!!!!!!!!!!!! měli je poslat k tobě domů...

hadaja ( 9. března 2020 16:44 )

Úrazovou nemocnici chtél zrusit pan ministr Julínek, jen on a pán Bůh ví, jaký byl hlavní důvod, jsme rádi, že funguje.Kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde.

pepen ( 9. března 2020 16:41 )

Doktor je idiot...vymlouvá se.Odmítl je ošetřit ty dvě cizinky a poslal je jinam!!!Teď se bojí nést následky !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa