Extrémní starosta pod palbou: Novotný bude vykládat o šílených vychovatelkách? Sám má flastr za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti

09.03.2020 17:35

Nadační fond nezávislé žurnalistiky se rozhodl kritickým okem zhodnotit práci novinářů. Jan Miessler z FSV UK si vzal na paškál video z Řeporyjí, na kterém jsou zachyceny tři ženy, jak převádějí skupinu dětí přes železniční přejezd ve chvíli, kdy jsou spuštěny závory a světelná signalizace všechny upozorňovala, že na přejezd nemají vstupovat. Počínání tří žen věnoval pozornost i starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), který celý případ rozmázl, jak se říká. Jenže podle Miesslera bylo všechno jinak.

Extrémní starosta pod palbou: Novotný bude vykládat o šílených vychovatelkách? Sám má flastr za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na procházce po městské části Praha Řeporyje, kde vládne kontroverzní starosta Novotný

Když na počátku února, přesněji řečeno 6. února, uveřejnil video, na němž tři ženy převádějí skupinu dětí přes uzavřený přejezd, a patřičně ho okomentoval, dal jasně najevo, že počínání tří žen považuje za nezodpovědné, a zdůraznil, že budou-li za to dámy potrestány, nebude mu to líto, protože všichni musí vědět, že přes uzavřený přejezd se nesmí přejíždět ani přecházet.

Je to čerstvé, je to negativní a je to nečekané, i když zároveň jaksi potvrzující lidovou skepsi vůči ženám v rolích učitelek a vychovatelek. Kdyby k nelegálnímu přeběhnutí přes přejezd vybízeli muži, možná by anonymní diskutující necítili tak velkou potřebu dát jim za to – naštěstí pouze virtuálních – pár facek. Dalo by se dokonce spekulovat o jakési úlevné agresivitě: na červenou občas přechází leckdo, ale na pranýři je tentokrát naštěstí jiný obětní beránek, takže je třeba hodit si po něm kamenem a potvrdit tím svou roli bezúhonného soudce druhých,“ zhodnotil situaci Miessler.

Jenže už v diskusích pod první vlnou článků se prý objevovaly informace, že to celé bylo trochu jinak. Svědci prozrazovali, že třem ženám signalizoval kdosi z nedaleko stojícího vlaku, aby přešly i s dětmi a pospíšily si, pokud chtějí vlak stihnout. A tato informace vyvolala další vlnu článků.

„Už v tomto okamžiku bylo možné minimálně zmínit, že starosta Novotný není žádný andílek. Jeho tvrdá vyjádření o ženách porušujících dopravní předpisy by totiž vyzněla úplně jinak, kdyby byla doprovázená informací, že sám Novotný před třemi lety srazil autem starší ženu a byl odsouzen za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a následně ho chytili, jak řídí bez řidičského průkazu. To by ovšem narušilo jednoznačnost příběhu o šílených vychovatelkách, ve kterém Novotný vystupoval v roli morální autority,“ pokračoval Miessler.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Případ železničního přejezdu v Řeporyjích podle jeho názoru ukázal, jak pracuje řada českých médií. Napřed vytvoří jeden článek – založený na informaci vytržené z kontextu – čímž jsou čtenáři nalákáni, a pak sepíše druhý článek, kde informace uvede na pravou míru. A udrží si pozornost čtenářů.

„Na celé kauze je především vidět rutinní postup mainstreamových médií, která často pouze lepí dohromady koláž ze snadno dostupných vyjádření ‚autorit‘. Video na internetu, tiskové zprávy státních orgánů, maximálně několik telefonátů – a jen minimum vlastního přínosu. To je ale hra na tichou poštu, a ne zpravodajství. Pokud novináři rutinně od svých zdrojů přebírají nejen samotné informace, ale také interpretaci toho, co tyto informace znamenají, čas od času se zkrátka stanou hlásnou troubou někoho, jako je kontroverzní řeporyjský starosta,“ udeřil na novináře Miessler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…