Sto kilometrů chutí. Nová cyklotrasa zavede za lahůdkami Olomouckého kraje

  11:52
Stále oblíbenější gastroturistika vedoucí po místech, kde vznikají oblíbené pochoutky, dostane v Olomouckém kraji zatím největší atrakci. Půjde o cyklotrasu Ochutnej Moravu na kole, sto kilometrů dlouhý okruh na pomezí Šumperska a Olomoucka, který nabídne celkem třináct zastávek, na nichž turisté najdou nejrůznější místní speciality.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

„Máme už video, chystáme mapu, herní kupon či magnetku. Cyklotrasa bude mít také své internetové stránky, kde budou další možné cíle či zajímavosti a rovněž možnosti ubytování, protože trasu bude dobré rozdělit na dva až tři dny,“ nastínila manažerka Mikroregionu Mohelnicko Jitka Macháčková s tím, že součástí projektu bude i vybudování nabíjecí stanice elektrokol v Úsově.

S nápadem, jak propojit místní producenty, přišli majitel Levandulového statku v Bezděkově Lukáš Drlík a majitel zábřežské rodinné konzervárny Olin Bezchleba.

„Inspirací byly vinařské trasy na jižní Moravě nebo polabské stezky. Protože tady nemáme víno ani dlouhou řeku, podél které se dá jet desítky kilometrů, tak jsem si řekl, že by bylo dobré propojit různé gastronomické cíle napříč regionem,“ shrnul Drlík, který celou trasu několikrát projel.

„Snažil jsem se maximálně využít cyklostezek, aby se trasa vyhnula pokud možno automobilové dopravě. Myslím, že se to z velké části podařilo,“ míní.

Na trasu se podle svých slov díval pohledem turisty. „Nabízí atraktivní okruh, kde nejde jenom o pochutiny, ale taky o spoustu dalších atrakcí, památek a turistických zajímavostí. K tomu vede nádhernou přírodou,“ popisuje.

Po cestě lze ochutnat džemy, uzené, müsli tyčinky i tvarůžky

Cyklotrasa začíná v Zábřehu, kde je také možné půjčit si kolo. Nedaleko je první cíl, rodinná konzervárna Olina Bezchleby Via Delicia, kde vyrábí paštiky, džemy a různé masové i ovocné či zeleninové speciality. Tuto zastávku lze nicméně na začátku vynechat a zařadit ji až na konec cyklotrasy.

Ze Zábřehu každopádně pojedou turisté do Leštiny, kde bude přichystána ochutnávka Krušova uzeného masa, dalším cílem je Brníčko s Ofčím statkem manželů Hrdličkových vyrábějících ovčí sýry. Atmosféru francouzské Provence proslulé obrovskými levandulovými poli pak cyklisté mohou zažít při návštěvě Levandulového statku v Bezděkově.

Mapa chystané stokilometrové gastroturistické cyklotrasy, která povede na rozhraní Šumperska a Olomoucka. Pro zvětšení klikněte.

Dál vede cyklotrasa do společnosti Úsovsko v Klopině, kde už řadu let vyrábějí ovocné müsli tyčinky, poté následuje zastávka v Troubelicích v tamní výrobně čokolády a poté dvě farmy s vlastní produkcí – Holubice u Medlova a Doubravský dvůr v Července.

„Myslím, že cyklotrasa pomůže návštěvníkům zorientovat se ve velké části regionu. Je vidět, že se dá připravit ucelený, propracovaný turistický projekt, který by měl přitáhnout lidi,“ hodnotí nápad spolumajitel Doubravského dvora Václav Osička.

Trasa láká i na památky nebo koupání

Nejnabitější program je pro cykloturisty připraven v Lošticích, kde jsou hned tři zastávky. Mohou zde navštívit Muzeum Olomouckých tvarůžků, proslulou Tvarůžkovou cukrárnu nebo neméně vyhlášenou Kavárnu a galerii U Lišky Bystroušky, kde si vedle dalších specialit mohou dát i tvarůžkovou zmrzlinu.

„Lidé tady mohou trávit volný čas na kole, navštívit řadu cílů a k tomu se občerstvit u místních výrobců potravin a pochutin. Myslím, že je to ideální kombinace všeho,“ pochvaluje si šéfka Tvarůžkové cukrárny Blanka Poštulková.

Za městem čeká výletníky areál spolku Ryzáček, který se zabývá hipoterapií a hiporehabilitací, s nabídkou zábavy pro děti i dospělé. Před koncem trasy pak ještě zbývá v Pobučí poblíž Zábřehu Kozí JZD s různými specialitami z kozího mléka.

Odborníci na cestovní ruch nový projekt chválí. „Je to ucelená nabídka v oblasti gastroturistiky s řadou dalších cílů, ať už historických památek, nebo atraktivních možností koupání. Rozhodně je to krok správným směrem. Věřím, že cyklotrasa bude velkým tahákem na turisty,“ okomentovala ředitelka Sdružení cestovního ruchu střední Morava Djamila Bekhedda.