Opatření je drastické, ale asi oprávněné, říká starosta uzavřené Červenky. Dozvěděl se o něm ve tři ráno

O uzavření obce Červenka na Olomoucku se její starosta Vladimír Navrátil za SOS dozvěděl krátce před pondělní třetí hodinou ranní. Policisté následně uzavřeli všechny cesty dovnitř i ven. Navrátil hodnotí opatření proti šíření koronaviru jako drastická, podle něj jsou ale zřejmě nutná. Hygienici uzavřeli na 14 dní kromě Červenky dalších 20 obcí na Olomoucku, stejně jako města Litovel nebo Uničov.

Rozhovor Červenka Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují vozidla projíždějící přes kontrolní bod u sjezdu na 253. kilometru dálnice D35 u obce Litovel - Unčovice na Olomoucku.

Policisté kontrolují vozidla projíždějící přes kontrolní bod u sjezdu na 253. kilometru dálnice D35 u obce Litovel - Unčovice na Olomoucku. | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

Mohl byste popsat, jaká je nyní v Července situace? Jaká je reakce lidí na uzavření obce?
To vám popsat nemohu, protože jsem se do ulic ještě nedostal. Řešíme telefony, takže to zjistím až tak kolem poledne. Dnešek asi bude divoký, pak už to snad dostane nějaký řád, protože je to opravdu strašně rychlé.

Hygienici ráno uzavřeli Uničov, Červenku a Litovel. Lidé mají zůstat doma, příjezdové cesty hlídá policie

Číst článek

Jak jste se dozvěděl o tom, že bude Červenka uzavřena?
Měli jsme dvě telekonference s krajským krizovým štábem. Jednu večer v době, kdy jednala vláda o celostátních opatřeních. Druhá probíhala asi skoro do tři čtvrtě na tři ráno. Byli jsme seznámeni s tím, že krajská hygienická stanice s krizovým štábem vydaly toto opatření, které vešlo ve tři hodiny v platnost. Okamžitě se to rozjelo, obsadili cesty, pak už se ráno lidé nikam nedostali, ani ven ani sem.

Jak jste informovali své obyvatele?
Ve tři ráno asi nebylo v našich silách něco po obci řešit. Takže lidé, kteří jeli třeba kolem páté hodiny ráno do práce, to zjistili sami. Dozvěděli se to od policistů. Obyvatele jsme ráno informovali rozhlasem, to byla taková první informace. Po obědě to budeme hlásit znovu, ještě to lidem trochu upřesníme, vyjasníme a budeme apelovat, ať si nakoupí a zdržují se doma, ať má těch 14 dnů pořádný smysl.

Vojtěch: V uzavřených obcích na Olomoucku je na 1000 lidí, kteří byli v kontaktu s nakaženými

Číst článek

Jaký je teď největší problém, který řešíte?
Dnešek bude informační, odpoledne začneme s Litovlí řešit další koordinační věci. Zatím vázne materiál jako roušky, to je všechno na cestě.

Ochranné pomůcky máte přislíbeny?
Zatím se to rozbíhá. Čekáme ale něco přes kraj a Litovel.

Jste v kontaktu s ostatními starosty nebo i hejtmanem Ladislavem Oklešťkem (ANO)?
Jsme v kontaktu víceméně přes krizový štáb, na který je zřízena určitá linka. A samozřejmě mluvím i s lokálními starosty.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ráno oznámil, že v uzavřených obcích je zhruba 1000 kontaktů, které mohou být potenciálně nakaženy koronavirem. Všichni, kdo jsou označeni za kontakty, musí být v domácí karanténě. Víte, kolika lidí u vás v obci se to týká?
Nevím přesně, protože se to za poslední dva dny dost změnilo. Teď teprve nahlásili ty kontakty.

Opatření v Česku přehledně: co je při karanténě povoleno, co naopak lidé nemohou?

Číst článek

Jak hodnotíte daná opatření?
Je to drastické opatření, ale asi oprávněné. Těžko hodnotit, jestli by stačilo to, co navrhla vláda na celostátní úrovni. To, co máme my, je ještě tvrdší stupeň. Ovlivnilo to i firmy, kdo se dostane do práce a kdo ne. Na druhou stranu asi věděli, proč to dělají, protože ten nárůst tady byl opravdu velký. Musíme to vydržet.

Lidé se tedy z Červenky nedostanou do okolí do práce?
Ne, kdo dělá třeba v Olomouci, tak se tam nedostane. Je tady vymezená zóna. A naopak ani sem se lidé nedostanou, kdo dělá na Července, tak už ho ráno nepustili do práce.

Víte, co je u vás zdrojem nákazy? Jak je možné, že v této oblasti je tolik potenciálně nakažených, jak o to mluvil pan ministr?
Zdroj přesně nevím, protože takto konkrétní informace nedostáváme. Není to ale asi jeden zdroj, možná je to z více zdrojů.

Jste ale jediná oblast, kde se přistoupilo k takovýmto opatřením.
Zatím jediná. Doufejme, že zůstaneme jediní. Nepřeji to nikomu.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme