Právníci: Tresty za šíření koronaviru budou přísné

České soudy jsou na trestání lidí, kteří rozšíří koronavirus, dobře připravené. Trestní zákoník dovoluje potrestat úmyslné šíření, ale i to nedbalostní. "Nejvyšší tresty jsou za smrt nejméně dvou lidí. Vyšší trestní sazba čeká i na toho, kdo šířením nemoci porušil nějakou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, postavení nebo funkce," upozorňuje právnička Petra Gříbková za analytiky práva Atlas Consulting, kteří uskutečnili bleskovou analýzu platných českých rozsudků potvrzených vyššími soudy.


O tom, že se justice umí s takovými případy vypořádat, svědčí podle analytiků dvě desítky pravomocně odsouzených případů, kdy šlo o šíření různých typů žloutenky a HIV. Koronavirus má nyní podle práva stejnou nebezpečnost. "Není vůbec podstatné, zda k nakažení dalšího člověka dojde. Trestné je už jen to, že pachatel zvýší nebezpečí rozšíření dané nemoci," vysvětluje Gříbková s tím, že zákon pamatuje i na trest za zvýšení nebezpečí v místech, kde se již nemoc vyskytuje v epidemické podobě.


Kontakt:

Petra Gříbková, mobil: +420 733 573 552

Klíčová slova ČR-právo-kriminalita-zdraví-koronavirus-EK Media

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Politika, veřejná správa a soudy
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.