ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Neměla vyděsit, tvrdí o poplašné nahrávce žena. Přihlásila se policii

  • 537
Policii se přihlásila žena, která šířila nahrávku informující o chystaném plošném zákazu pohybu. Tvrdila, že nahrávka byla soukromá a neměla vyděsit. Ženě za šíření poplašné zprávy hrozí osm let vězení.

Žena se dopustila trestného činu šíření poplašné zprávy na internetu. Advokátka ženy Eliška Vraná sdělila, že její klientka se v sobotu po poledni sama přihlásila na policejní služebně v pražské Bartolomějské ulici. Policisté ji tedy nemusí dál hledat. Žena podle ní jednala v dobré vůli, její nahrávka byla soukromá a rozhodně neměla veřejnost vyděsit.

Kvůli nouzovému stavu policie ženu odkázala na elektronickou komunikaci. Advokátka proto zaslala řediteli Obvodního ředitelství Policie pro Prahu 1 prohlášení. Zdůrazňuje v něm, že zpráva byla určena pro úzký okruh spolupracovníků, nikoliv pro další šíření ve společnosti. Byla navíc vytržena z kontextu a označena za poplašnou zprávu, což podle advokátky není. 

„V České republice zatím funguje demokracie a svoboda slova, takže ji v žádném případě nenapadlo, že by si na nějaké informace sdílené do soukromé skupiny měla takto dávat pozor,“ zdůraznila Vraná.

V sobotu večer policie na Twitteru potvrdila, že se autorka nahrávky policistům přihlásila. „Nyní budeme zjišťovat bližší okolnosti případu. V průběhu vyšetřování události nebudeme sdělovat žádné další informace,“ dodala.

Babiš na Facebooku v noci napsal, že na internetu se šíří audiozpráva, ve které mladá žena říká, že má informace „od holčiny, která má mamku na ministerstvu,“ že se chystá celková karanténa, pokud počet nakažených překročí tisícovku. 

Také podle něj uvedla, že karanténa se bude vyhlašovat z neděle na pondělí a v ulicích bude armáda. „Je to nesmysl. Nic takového nikdy nebylo na stole. Dneska jsme už popřeli karanténu Prahy, a teď popíráme i tuto šílenou fake news,“ uvedl ministerský předseda.

Už v pátek policie uvedla na Twitteru, že obsah nahrávky nese známky šíření poplašné zprávy. Upozornila také, že tento trestný čin je v době nouzového stavu země postižitelný vyšší trestní sazbou až osm let vězení.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video