The Capitals: Pokud nebudete zodpovědní, zpřísníme opatření, pohrozil Johnson Britům

© EPA/LEON NEAL

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

OSTROVY

LONDÝN

Dodržujte vzájemný odstup, jinak přitvrdíme. Pokud budou obyvatelé Spojeného království nadále ignorovat doporučení týkající se omezení společenského kontaktu, vláda bude muset zavést přísnější pravidla pro volný pohyb osob. Varoval před tím premiér Boris Johnson. Všechny hospody, restaurace a kavárny jsou zavřené, vláda je nicméně znepokojená tím, že lidé dostatečně neomezují společenský kontakt a nedodržují dvoumetrové rozestupy. To se ukázalo během víkendu, kdy Britové zaplnili pláže a veřejné parky. „Pokud nebudete jednat zodpovědně… budeme muset přijít s dalšími opatřeními,“ vzkázal občanům Johnson.

Pacienti nakažení koronavirem zaplnili ve Spojeném království asi 12 % všech lůžek na jednotkách intenzivní péče. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Dohoda s Číňany. Irská vláda jedná s čínskými úřady o dodání vybavení pro boj s koronavirem. Uvedl to irský místopředseda vlády Simon Coveney.

„Máme kontrakt v hodnotě více než 200 milionů eur na ochranné pomůcky z Číny,“ řekl Coveney a dodal, že dodávku materiálu zajistí irská aerolinka Aer Lingus. „Jsme také blízko dohodě, na základě které by nám Čína v několika následujících týdnech poskytla 100 tisíc testovacích sad týdně,“ uvedl místopředseda vlády. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

ZÁPAD

BERLÍN

Kancléřka Angela Merkelová je kvůli koronaviru v karanténě. V pátek totiž byla kvůli preventivnímu očkování proti pneumokokům u svého lékaře, který byl následně pozitivně testován na onemocnění COVID-19. Merkelová se však hodlá i nadále věnovat svým pracovním povinnostem, jen z pohodlí domova.

Další omezení sociálního kontaktu, ale žádná plošná karanténa. Merkelová ještě před svým odchodem do karantény oznámila nová opatření proti šíření koronaviru. S účinností od dnešního dne jsou zakázána setkávání více než dvou lidí, kteří spolu nežijí v jedné domácnosti.

Nadále platí možnost jít na nákup, pomoci druhým nebo individuálně sportovat, ovšem s tím, že lidé musí mezi sebou dodržovat odstup 1,5 metru. Počet nakažených v Německu se během víkendu vyšplhal na více než 24 tisíc. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

BRUSEL

Dalších osm týdnů karantény? Podle belgické ministryně zdravotnictví Maggie De Blockové by celostátní karanténa měla trvat ještě dalších osm týdnů. Řekla to nedělníku De Zondag. Na otázku, jak dlouho může stávající krize trvat, De Blocková odpověděla: „To je otázka za milion dolarů! Teprve se blížíme vrcholu epidemie, následně by měla křivka začít klesat. Myslím si, že tato situace bude trvat alespoň dalších osm týdnů, pokud vše půjde tak jako dosud.“ Domnívá se tak na základě průběhu epidemie v Číně a Jižní Koreji. (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

JIH

MADRID

Počet obětí koronaviru vzrostl o více než 30 %. V sobotu vzrostl ve Španělsku počet úmrtí na koronavirus o 32 %, nemocnice jsou zahlceny pacienty. Celkem zemřelo už 1 300 osob, a to během jednoho týdne od doby, kdy vláda vyhlásila nouzový stav.

Z pátku na sobotu nemoci COVID-19 podlehlo více než 300 lidí a počet hospitalizovaných pacientů vzrostl na 13 tisíc. Z toho je 12 % pacientů na jednotkách intenzivní péče, které jsou v nejvíce zasažených oblastech – v Madridu, Barceloně a Baskicku – pod obrovským tlakem.

Španělsko má 25 tisíc potvrzených případů infekce, smrtnost dosahuje 5 % a více než polovina hospitalizovaných pacientů je starší 70 let. (Victoria Moreno | EFE)

ATHÉNY

Řecko se připojilo ke klubu izolovaných států. Řecká vláda se rozhodla vyhlásit celostátní karanténu. Počet případů dosáhl o víkendu 624, z toho 124 pacientů leží v nemocnicích. Premiér země Kyriakos Mitsotakis přitom upozornil, že řada Řeků nedodržuje preventivní opatření. S vyhlášením karantény se navíc spousta z nich rozhodla odjet z měst na venkov, čímž ale riskují další rozšíření viru do dosud nezasažených oblastí. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

ŘÍM

V neděli podlehlo koronaviru dalších 651 osob. Počet obětí COVID-19 se v Itálii během víkendu vyšplhal na 5 476. V sobotu zemřelo 793 osob, což je dosud nejvyšší počet úmrtí za den. Včera podlehlo nemoci dalších 651 lidí. (ANSA)

///

VISEGRÁD

BRATISLAVA

Nová vláda, stará krize. Prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala novou vládu vedenou Igorem Matovičem (OĽaNO). Hlavním tématem nového kabinetu bude nynější koronavirová krize. Sám Matovič si o víkendu stěžoval, že testování na koronavirus bylo záměrně omezováno, aby končící vláda nemusela oznamovat vysoké počty nakažených. Země má v současné době jen 3 tisíce vysoce spolehlivých testerů na koronavirus, což může stačit zhruba na 10 dní. Další testery, které Slovensko zakoupilo zprostředkovaně z Číny, nejsou dostatečně spolehlivé. Oznámil to ministr zdravotnictví Marek Krajčí (OĽaNO). Mezitím zase ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a solidarita) uvedl, že kvůli nynější pandemii očekává prudkou recesi z 5 na 10 %. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

PRAHA

Zabavení roušek vysvětleno. Sto tisíc roušek a respirátorů pro Itálii zabavených českými celníky minulý týden pošle Česko jihoevropské zemi začátkem tohoto týdne, řekl v neděli pro ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček. Svému italskému protějšku pošle dopis s vysvětlením, že zabavení nebylo úmyslné, ale bylo součástí zátahu proti organizované skupině podezřelé z podvodu. Pouze později se ukázalo, že část zásilky byla dar čínského Červeného kříže pro Itálii. Česko nepošle tu samou zásilku, ale stejný počet roušek a respirátorů ze svých vlastních zásob. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

BUDAPEŠŤ

Aktuální čísla. V neděli mělo Maďarsko 131 pacientů infikovaných koronavirem, tedy o 46 více než před víkendem. Celkově zemřelo 6 lidí, zatímco 16 se vyléčilo. 115 osob zůstává v karanténě. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

BALKÁN

SOFIE

Omezení cestování v rámci země. Bulharsko včera zaznamenalo 15 nových případů infekce. Celkově má balkánská země 185 nakažených osob, z toho je 30 hospitalizovaných. Tři lidé již onemocnění podlehli.

Vláda se kvůli rostoucímu počtu pacientů rozhodla zakázat občanům opustit města. Mnoho Bulharů totiž vlastní letní domy, kam se o víkendech a prázdninách přesouvají. Řada obyvatel Sofie se například minulý víkend vydala do blízkého pohoří Vitoša. Až po naléhání úřadů došlo v neděli k jeho uzavření.

Premiér Bojko Borisov a prezident Rumen Radev, kteří před týdnem oznámili, že vzhledem ke koronavirové pandemii odsouvají své neshody na vedlejší kolej, se v neděli dostali opět do konfliktu. Prezident totiž vetoval zákon o vyhlášení nouzového stavu. Nesouhlasil s některými jeho částmi, jako je například omezení svobody projevu. (Georgi Gotev | EURACTIV.com)

BUKUREŠŤ

Pomocná ruka EBRD. Rumunská vláda požádala Evropskou banku pro obnovu a rozvoj (EBRD) o pomoc při vytváření strategie ekonomického rozvoje po koronavirové krizi. „Chceme být připraveni, až krize skončí, a vidět, kterým směrem by se měla rumunská ekonomika ubírat,“ oznámil ministr hospodářství Virgil Popescu. Zároveň dodal, že vláda pracuje na druhém balíku opatření, která mají pomoct firmám zasaženým krizí. (EURACTIV.ro)

ZÁHŘEB

Dvě paralelní krize. „Potýkáme se s dvěma paralelními krizemi,“ uvedl chorvatský premiér Andrej Plenković po mimořádném zasedání nejvyšších představitelů země. Po nedělním zemětřesení o síle více než pět stupňů zůstalo v Záhřebu 300 budov poškozených a 17 lidí bylo zraněno. Lidé tak museli navzdory karanténě opustit své domovy. Ministr zdravotnictví Vili Beroš a ministr vnitra Davor Božinović je proto žádali alespoň o dodržování dostatečného odstupu mezi sebou. Vojáci v ochranných maskách pomáhali odklízet suť z ulic. Občané, jejichž domovy byly poničeny, budou dočasně pobývat na studentských kolejích. (Karla Junicic | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Nové statistiky. V Srbsku se do neděle podle ministerstva zdravotnictví potvrdilo 222 případů onemocnění COVID-19. Laboratoře zatím otestovaly 761 lidí.

Jednání s Orbánem v Budapešti. Srbský prezident Aleksandar Vučić se v Budapešti potkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Naše země plánují spolupracovat v odstranění ekonomických důsledků pandemie, využijeme velký potenciál našich bilaterálních ekonomických vazeb,“ píše se v tiskové zprávě prezidentské kanceláře.

Prezident Vučić podle svých slov zároveň „požádal premiéra Orbána, aby se zachoval jako blízký přítel Srbska, a podpořil zrychlené připojení Srbska a celého západního Balkánu k pomocným programům EU pro boj proti koronaviru.“ (EURACTIV.rs)

PRIŠTINA

Zrušení cel. Kosovská vláda v pátek rozhodla, že postupně zruší stoprocentní cla na produkty ze Srbska a z Bosny a Hercegoviny. Jako první přijdou na řadu základní materiály a do 1. dubna se novinka bude týkat všech produktů. (EURACTIV.rs)

///

Více aktuálních informací o pandemii koronaviru v Evropě naleznete na EURACTIV.com.

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář