Chomutovsko si pomáhá: Dobrovolníci nabízejí lidem v nouzi své služby na unikátním webu
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutov – Nejen manuálně zručné švadleny, ale také kreativci, programátoři a grafici nabídli v době aktuální krize své služby ve prospěch chomutovských obyvatel.

Ve spolupráci s městem tak během pár dní vznikl unikátní web, který bude propojovat dobrovolníky s těmi, kteří vinou epidemie potřebují pomoc druhých. „Vznikl nástroj, který umožní organizovaně propojovat ty, kteří pomoc nabízejí s těmi, kteří ji potřebují. Navíc půjde o propojení koordinované a také zpětně vyhodnocované, proto by mělo být bezpečné pro obě strany,” říká náměstek primátora statutárního města Chomutov David Dinda.

Autory projektu, které lidé naleznou na internetové adrese www.chomutovpomaha.cz jsou Martin Richter a Karolina Schubertová. Místní kreativec a jeho přítelkyně, studentka Karlovy univerzity, chtěli rozvinout iniciativu města a jím zřízené facebookového skupiny Chomutovsko si pomáhá.

„Ještě ten samý večer jsem si sedl před webkameru a spolu s mojí přítelkyní Karolínou jsme na dálku začali zpracovávat myšlenku, jak nabízenou pomoc dobrovolníků využívat efektivně a koordinovaně,” říká Martin Richter. Během necelých dvou dní měli zpracovaný funkční model, který společně s městem připravili ke spuštění. S přispěním kreativní agentury Trifor a místního programátora Romana Šimra tak vznikl web, který bude za pomoci koordinátorů propojovat zaregistrované dobrovolníky a vysílat je ke konkrétním žádostem o pomoc.

Zároveň bude stránka chomutovpomaha.cz sloužit jako zdroj základních informací a zajímavých odkazů, které se mohou lidem hodit. „Jsem přesvědčený, že s každou krizovou situací je potřeba se vypořádat a využít k tomu všechny dostupné prostředky. A i když jsme všichni zaskočení razancí a rychlým spádem všech krizových opatření, měli bychom teď naší pozornost soustředit k mohutné vlně společenské solidarity,” říká autor projektu.

Do projektu se mohou zapojit všichni dobrovolníci, kteří teď na sociálních sítích nebo prostřednictvím jiných kanálů nabízejí například pomoc s nákupem jídla nebo léků, s distribucí roušek, s doučováním a výukou žáků a studentů nebo třeba chtějí pomoct s venčením domácích mazlíčků. Ti, kteří takovou pomoc potřebují, se do projektu mohou zaregistrovat sami nebo prostřednictvím svých rodinných příslušníků a známých.

„Jsme si vědomi toho, že ne každý senior bude schopný registrovat se na webu. Mohou to však za něho udělat třeba jeho děti nebo vnoučata. Některé osamělé seniory budeme do projektu registrovat prostřednictvím našich sociálních pracovníků. Pro všechny navíc velmi pravděpodobně ještě připravíme speciální infolinku, kam budou moci zavolat,” říká náměstek primátora David Dinda.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru