Domů     Chtěl se Vilém z Rožmberka stát polským králem díky korupci?
Chtěl se Vilém z Rožmberka stát polským králem díky korupci?

„Bez Maxmiliánova souhlasu ničeho nedosáhnu,“ uvědomuje si trpce Vilém z Rožmberka v létě roku 1575. Bojuje mezi snahou získat polský trůn a udržet si podporu habsburského císaře.

Když se na podzim tábor jeho polských příznivců rozpadne, vlastně se mu docela uleví. Nemusí se obávat panovníkova trestu. 

Když v červenci 1572 zemře polský král Zikmund II. August (1520–1572), vymírá s ním po meči jagellonská dynastie vládnoucí na polském trůnu. Na uvolněný polský trůn si brousí zuby většina vládnoucích evropských dynastií. Nechybí mezi nimi Habsburkové.

Český král a římský císař Maxmilián II. (1527–1576) s rozhodnutím neotálí. Za kandidáta na polský trůn vybere svého druhorozeného syna Arnošta (1553–1595). Ihned k sobě do Vídně povolává nejvyššího purkrabího Viléma z Rožmberka (1535–1592).

Vůdce umírněných katolíků se už mnohokrát osvědčil jako diplomat ve službách habsburského domu a císař i nyní sází na jeho schopnosti. Poláky se ale nepodaří přesvědčit, aby dali svůj hlas Arnoštovi.

V dubnu 1573 nakonec vítězí francouzský kandidát, princ Jindřich z Valois (1551–1589). Jenže z úst velkopolského hraběte Stanislawa Górky (1538–1592) padne mezi kandidáty i Vilémovo jméno!  

Rímský císař Maxmilián II. pověří obhajobou svých zájmů zdatného diplomata z rodu Rožmberků.
Rímský císař Maxmilián II. pověří obhajobou svých zájmů zdatného diplomata z rodu Rožmberků.

Král prchá v noci 

V únoru 1574 dojde ke korunovaci Jindřicha z Valois polským králem. Jindřichovi ale není neznámé prostředí polského dvora po chuti. Uplynou tři měsíce a ve Francii umírá jeho starší bratr, král Karel IX. (1550–1574).

Nedávno korunovaný polský král na nic nečeká. Rychle se sbalí a v noci z 18. na 19. června 1574 prchá z královského hradu Wawel na slezské hranice a odtud do Francie. Opakuje se situace jako před dvěma lety. Polský trůn znovu osiří.

Evropské vládnoucí rody se opět předcházejí ve snaze ho získat. Horečnou činnost vyvíjejí i Habsburkové.

Kromě Arnošta přichází na řadu jako kandidát i Ferdinand Tyrolský (1529–1595) nebo sám císař Maxmilián II. Zájem projevuje i sedmihradský vévoda Štěpán Báthory (1533–1586). Jenže Poláci po skandálu s cizincem chtějí vlastní šlechtu.

Padají proto jména polských velmožů. Objeví se ale i Rožmberk. Jeho navrhovatelé, ke kterým patří šlechtic Stanislaw Górka (1538–1592) a další vyzdvihují Vilémovu spřízněnost s Poláky a umírněnost v prosazování katolické víry.

Rožmberkova zemřelá manželka Žofie byla vnučkou polského panovníka Zikmunda I.  

Jindřich z Valois z Polska nakonec uteče do rodné Francie.
Jindřich z Valois z Polska nakonec uteče do rodné Francie.

Královští kandidáti peníze nepočítají 

Situace se mění i pro samotného Viléma. Předtím mu jako vyslanci Habsburků nezbývalo, než návrhy na svoji kandidaturu odmítat.

Teď je všechno jinak. Královský komorník Przeclawski se proto snaží společně se šlechticem Szafraniecem získat pro Rožmberkovo zvolení další příznivce. Podaří se jim přemluvit krakovského vévodu Petra Zborowského.

Ukazuje se ale, že se neobejdou bez úplatků. „Vše závisí na penězích,“ připomíná Przecławski a žádá o Viléma o celkem půl milionu zlatých (dům se na konci 16. století dal koupit za 200 zlatých).

Nejvyšší český purkrabí ale takové prostředky nemá k dispozici. Ostatní kandidáti z řad královských rodů jsou na tom mnohem lépe. Peníze příliš nepočítají. 

Vilém z Rožmberka má velké ambice, ale včas si uvědomí, že by si pohněval Habsburky.
Vilém z Rožmberka má velké ambice, ale včas si uvědomí, že by si pohněval Habsburky.

Bez úplatků to nepůjde 

Je ale nutné uplatit voliče a udržet je, aby je ostatní kandidáti nepřeplatili. Vilém se snaží vše usmlouvat. „Zaplatím až po svém zvolení a korunovaci,“ slibuje. Ovšem i tak ho snaha o získání trůnu stojí nemalé částky.

Císařští špehové říkají, že poslal tři truhly peněz, jiní mluví o částce 30 000 zlatých. Zadlužení rožmberského domu se každopádně na přelomu let 1574/1575 výrazně zvyšuje. Kolik finančních prostředků ho kampaň stála, se dodnes neví. „S největší pravděpodobností by byl musel na jejich (financí) úhradu odprodat nebo zastavit podstatnou část rožmberského dominia,“ míní dějepisec Jaroslav Pánek. 

Titul polského krále nakonec získá sedmihradský vévoda Štěpán Báthory.
Titul polského krále nakonec získá sedmihradský vévoda Štěpán Báthory.

Přátelé dávají ruce pryč 

Kromě peněz uplácí i pomocí slibů. Šlechtě chce zachovat její svobody, plánuje posílit mezinárodní postavení Polska spojením s českými zeměmi. Všechno ale má háček. Vilém, vysoký královský úředník, vystupuje jako protikandidát habsburského domu.

Stojí proti zájmům svého panovníka. Stojí mu nejistá vidina polské koruny za nepříjemnosti? Ruce pryč od něj kvůli tomu dávají i domácí šlechtici, kteří se předtím tvářili jako jeho přátelé.

Rožmberk si dobře uvědomuje, do jakých problémů se dostal. „Do tohoto povážlivého stavu a nebezpečí může být přivedena moje nejdražší vlast, příbuzní, rodina, samotná moje osoba, vážnost a konečně i moje čest, jíž si cením výše než vlastního života,“ píše 25. ledna 1575 Przecławskému.

Bez Maxmiliánova souhlasu se svojí kandidaturou a zvolením se neobejde. Bude-li jednat v rozporu s císařovou vůlí, na polském trůnu se dlouho neudrží. Je v kleštích.Tábor Vilémových příznivců se proto rozpadá a jeho kandidatura vyzní do ztracena. Polským králem je nakonec zvolen Štěpán Báthory. 

 

Foto: wikipedia.org
Související články
Historie
Když voda léčí
Že voda může být lék je tisíce let prověřený fakt. Staré znalosti modernímu světu ale připomněl až zakladatel hydroterapie neboli vodoléčby Vinzenz Priessnitz, rodák z dnešního města Lázně Jeseník.   Ačkoliv Priessnitz (1799–1851) neměl žádné lékařské vzdělání, prosazoval léčbu prací, čerstvým vzduchem a čistou horskou vodou. Jeho lidový recept, zvaný Priessnitzův obklad, se dodnes používá k léčbě […]
Historie
Elvis Presley: Legenda na pódiu i na plátně
Elvis Presley nebyl jen hudebníkem, ale také filmovou hvězdou. Jeho písně a filmy ovlivnily generace a jeho jméno se stalo synonymem pro rock’n’roll. Podívejme se na jeho hudební a filmovou kariéru.   Roky 1968 až 1977 1977 jsou považovány za hvězdné období jeho pěvecké dráhy. Tehdy nahrává největší hity své hudební kariéry. Elvis Presley jen […]
Historie
Odkud pocházeli Hunové a proč se vydali na západ?
V roce 375 našeho letopočtu se před Evropou objevila hrozivá síla – Hunové, kteří svou zuřivostí a brutálností otřásli civilizací a vyvolali strach v srdcích lidí mnoha národů. Vpád Hunů byl jedním z nejvýznamnějších a nejpozoruhodnějších vojenských událostí v historii starověkého světa. Útok Hunů na Evropu je jednou z velkých hádanek v historii západní civilizace. […]
Historie
Vražda Johna Lennona: Nejdřív si přišel pro podpis, pak na něj namířil zbraň!
Jedna z největších legend hudebního nebe se stala obětí chladnokrevné vraždy. Hudebníka a spoluzakladatele skupiny The Beatles Johna Lennona zastřelil jeho fanatický fanoušek Mark David Chapman. Dne 24. srpna 1981 za to byl odsouzen k doživotnímu vězení. Co ho vedlo k hrůznému činu? Osmého prosince 1980 má přes sebou John Lennon náročný den. V jeho newyorském bytě ve slavném […]
reklama
zajímavosti
Hod tuňákem i extrémní žehlení. Představujeme nejšílenější sporty světa!
Fotbal, hokej, box nebo tenis jsou sporty, které všichni známe a čas od času se na některé možná i podíváme nebo se jim dokonce věnujeme. Prostě jde o aktivity, které nikoho asi nepřekvapí. Jenže svět je ve skutečnosti plný mnohem bizarnějších sportů, u kterých budete vrtět hlavou. Tady jsou některé z nich!   DÝŇOVÉ ZÁVODY Vzhůru […]
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
reklama
svět zločinu
Nejhorší slovenské bestie posledních let dostaly doživotí
Rudolf Dorčík toužil zjistit, jaké to je zabít člověka… Jsou to docela normální kluci. Na první pohled. Milan Jesenský (23) hrál v dětství šachy, Rudolf Dorčík (21) zase fotbal. Druhý jmenovaný ovšem nežil v příliš zdravém prostředí. Jeho otce několikrát zavřeli, kluk nechodil do školy, nejméně jednou propadl. V budoucnu mu nedělá problém někoho zbít, […]
Pedofil se ve věznici nedožil rána
Je to všemi milovaný a usměvavý chlapec. Má ale tu smůlu, že onoho dne narazí na lidskou zrůdu. Ta ho vezme k sobě domů. Jakmile se za nimi zaklapnou dveře, chlapce znásilní a ubodá bajonetem. Případ, který dodnes lidem z města Ostrov u Karlových Varů vhání slzy do očí. Sexuální deviant a pedofil tam podle […]
Tim Lambesis: Prosím, zabijte moji ženu!
Kromě skutečných fajnšmekrů se běžní milovníci tvrdé hudby někdy tak úplně nevyznají v jejích druzích. Zasvěceným je však jasné, že žánr zvaný metalcore spojuje prvky punku a metalu. A také moc dobře vědí, o kom je řeč, když se vysloví jméno kapely As I Lay Dying a jejího frontmana, zpěváka Tima Lambesise (*1980). Kapela se […]
Shelley Malil: Žárlivec s kuchyňským nožem
Jak velká je pravděpodobnost, že se hollywoodská hvězda stane z chudého chlapce z rybářské osady kdesi v jižní Indii? Malý Shelley Malil (*1964) se nemůže vynadívat na obrazovku jediné televize, kterou ve vesnici mají, a zapřísahá se, že se stane slavným hercem. Podaří se mu to, ale jednou se proslaví ještě něčím jiným. Mezi lékaři […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sennheiser přináší technologie vlajkových lodí širšímu publiku
iluxus.cz
Sennheiser přináší technologie vlajkových lodí širšímu publiku
Společnost Sennheiser dnes oznámila zahájení prodeje nejnovějších plně bezdrátových sluchátek – Sennheiser Accentum True Wireless. Sluchátka vynikají mimořádnou ergonomií, hybridním aktivním potlačení
Tajemství berlínského podzemí: Je to labyrint plný duchů?
enigmaplus.cz
Tajemství berlínského podzemí: Je to labyrint plný duchů?
Síť podzemních tunelů a bunkrů pod hlavním městem Německa má především souvislost s obdobími druhé světové války a následné studené války, která rozdělila svět i samotný Berlín. Se zdejším podzemím je
Zoo Chomutov: Zahrada, ve které můžete i bydlet
epochanacestach.cz
Zoo Chomutov: Zahrada, ve které můžete i bydlet
Zoologická zahrada nebo přesněji Zoopark Chomutov se mezi českými zoo může pochlubit jedním prvenstvím. Je totiž sice jednou z nejmladších, ale současně svou rozlohou 112 hektarů největší českou zoo, téměř dvakrát tak velkou, než je ta pražská. Zakladatel a jeho velký sen Přitom tradice chovu zvířat na stejném místě pochází už z předválečného období. Ve zdejším městském
Bubínek z Indie v mém obchodě byl kouzelný
skutecnepribehy.cz
Bubínek z Indie v mém obchodě byl kouzelný
Prodávala jsem různé předměty, většinou suvenýry z našeho města. Měla jsem ale i několik vzácných kousků z daleké ciziny. Ten člověk vstoupil do mého obchodu s orien­tálními předměty krátce po obědě. Nade dveřmi se rozklinkal malý zvonek a já vzhlédla očima od pultu v okamžiku, kdy muž vcházel. V tuto dobu do obchodu mnoho lidí nechodilo a já si toho člověka mohla lépe
Holubího reka nechali vycpat
historyplus.cz
Holubího reka nechali vycpat
Obránci francouzské pevnosti Vaux, střežící přístup k Verdunu, se už dlouho neudrží. „Tohle je naše jediná šance,“ říká velitel a vysílá jejich posledního poštovního holuba es žádostí o pomoc… Nezbývá než doufat, že holub Vaillant poselství doručí. Od 2. června 1916 Němci útočí na opevnění Vaux, střežící severovýchodní přístup k městu Verdunu. Major Sylvain Eugène Raynal (1867–1939) tuší,
Do boje proti vodnímu kameni!
panidomu.cz
Do boje proti vodnímu kameni!
Také vás zlobí, že se usazuje všude? Na dlaždičkách, ve varné konvici, v pračce, na všech místech, která přicházejí do kontaktu s vodou. Jeho odstranění nemusí být nijak složité, stačí jen dát pozor na některé citlivé povrchy a rozhodnout se, zda použijete chemii, nebo některý z domácích přírodních prostředků. 3 zásadní otázky: * Co je
Bubínek z Indie v mém obchodě byl kouzelný
nejsemsama.cz
Bubínek z Indie v mém obchodě byl kouzelný
Prodávala jsem různé předměty, většinou suvenýry z našeho města. Měla jsem ale i několik vzácných kousků z daleké ciziny. Ten člověk vstoupil do mého obchodu s orien­tálními předměty krátce po obědě. Nade dveřmi se rozklinkal malý zvonek a já vzhlédla očima od pultu v okamžiku, kdy muž vcházel. V tuto dobu do obchodu mnoho lidí nechodilo a já si toho člověka mohla lépe
Ničí si Farna zdraví kvůli penězům?
nasehvezdy.cz
Ničí si Farna zdraví kvůli penězům?
Zpěvačka Ewa Farna (30) je na vrcholu kariéry, a tak nechce vynechat ani jedno vystoupení, dokud vyprodává haly. To však znamená, že své tělo rozhodně nešetří. Málo spí a jídlo si koupí tam, kde to z
Magické MSG Sphere: Největší kulovitá stavba světa
epochalnisvet.cz
Magické MSG Sphere: Největší kulovitá stavba světa
Nová lasvegaská dominanta se pyšní hned dvěma světovými rekordy. Předně na světě nenajdete větší kulovitou stavbu a zároveň je fasáda MSG Sphere opatřena největší LED obrazovkou! Displej zabírá úctyhodných 54 000 metrů čtverečních, a tak by do kapsy strčil i pražský Václavák!   K začátkům této unikátní stavby se musíme vrátit do února 2018, kdy
Cyklická pentózofosfátová dráha chrání hostitele zároveň před patogenem i před vlastní imunitní reakcí
21stoleti.cz
Cyklická pentózofosfátová dráha chrání hostitele zároveň před patogenem i před vlastní imunitní reakcí
Nový článek Michaliny Kazek a Lenky Chodákové z Laboratoře molekulární integrativní fyziologie drozofily, který vyšel v prestižním časopise Plos Biology, ukazuje, jak důležité je pro organismy nastavi
Krémové houbové rizoto
tisicereceptu.cz
Krémové houbové rizoto
Provoňte ho aromatickými bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián. Ingredience 250 g kulatozrnné rýže 200 g hub, nejlépe hříbků 80 ml bílého vína 100 g másla 30 g šalotky 70 g parmazánu 6 l