Dovolená na jižní Moravě – které sklípky navštívit?

Jste milovníky dobrého vína, starých tradic, kouzelné přírody a rádi se obklopujete příjemnými přátelskými lidmi? Potom snad neexistuje lepší místo, kam vyrazit, než jižní Morava. Které vinné sklepy rozhodně stojí za návštěvu? Ať už plánujete krátký výlet, víkendový pobyt či týdenní dovolenou, nezapomeňte navštívit tento pohostinný kraj vín. Nabídne vám tajuplná zákoutí, krásné přírodní scenérie i moravskou metropoli se zajímavými památkami – a pak taky samozřejmě řadu vinných sklepů, kam se můžete vydat na košt. Tradičnější lokality jako je Mikulov, Lednice, Dolní Věstonice a Velké Bílovice zná asi většina lidí, ale co takhle vyzkoušet vinný sklípek s ubytováním v Pouzdřanech?

Historické sklepy moravské metropole

Možná vás to překvapí, ale svahy pod hradem Špilberk byly kdysi poseté vinicemi – poprvé je zde měšťané vysázeli již ve 13. století. Zdejší vinohrad postupně zanikl, ale na svou vinařskou tradici nedají Brňané dopustit dodnes. V centru Brna proto, kromě podzemních stezek, najdete sklepy se zajímavou nabídkou vín. V ulici Orlí, Gorkého, nebo třeba na Pekařské ulici. Výběr často pochází z jižní Moravy, ale nezřídka i z Čech. Při výjimečných příležitostech se veřejnosti otevírají také historické sklepy v ulici Hlinky, které patří k těm nejrozsáhlejším, jaké v Jihomoravském kraji najdete. Možná nestihnete projít všechny brněnské sklípky, ale i tak se vyplatí zajistit si ubytování – čím blíže centru, tím lépe. Skvělou alternativou může být třeba ubytování v apartmánech na ulici Kopečná, nebo na Jakubském náměstí.

Klášterní sklepy v Rajhradě

Zajímavé sklepy najdete také pár kilometrů od Brna – v Rajhradě. Degustaci zde můžete spojit s prohlídkou starých klášterních sklepů, které vznikly již v 17. století. Mimo to se dozvíte něco o místním vinařství a výrobě vína.

Apartmány Habánská v Pouzdřanech

V Pouzdřanech můžete nahlédnout do vinařské historie, která sahá několik století nazpátek, vychutnat si lahodné víno a zorganizovat zde nezapomenutelnou akci – rodinnou i firemní oslavu. Malebná obec se nachází v dojezdové vzdálenosti od Brna (kolem 30 minut), 12 kilometrů od Pohořelic, a zhruba 20 km od Mikulova. K nejnavštěvovanějším turistickým destinacím to nebudete mít daleko. Apartmány Habánská však nenabízí pouze organizované akce ve vinném sklepě, ale také ubytování ve dvou apartmánech – každý z nich má kapacitu až 8 osob. Nechybí ani koupelna a plně vybavená kuchyň, spojená s obývacím pokojem.

Vinařská kultura i dech beroucí příroda

Když už budete v okolí Pálavy, nezapomeňte si dopřát vyhlídkový okruh s ochutnávkou vína. Tato možnost se vám otevírá například v Mikulově – vydejte se až ke kapli Svatého Šebestiána na Svatém kopečku, odkud je nádherný výhled na celé město. Degustace vína na podobném místě vám celý zážitek ještě zpříjemní.

Doporučené články