Domů     Šedá eminence Josef Fouché: Ministerskému chameleonovi nevěřil ani Napoleon I. Bonaparte
Šedá eminence Josef Fouché: Ministerskému chameleonovi nevěřil ani Napoleon I. Bonaparte

„Je to člověk, který se musí plést do všeho, co se ho týká, a hlavně do toho, co se ho netýká,“ poznamenává o svém kolegovi ministr zahraničí Talleyrand. Mistrně tak vystihne povahu člověka, který svými obratnými prsty v letech 1792–1816 tahá za nitky francouzské politiky a jako ministr přežije dokonce pět vlád. 

 Dne 21. května 1759, malá francouzská vesničkaPellerinpoblíž Nantes. „Bude to lodivod,“ prohlásí námořník Julien Josef Fouché (1719–1771), když si prohlédne svého novorozeného synka Josefa Fouchého (1759–1820).

V předpokladu, že synek půjde v jeho stopách, se ale zmýlí. Josef je fyzicky slabý, nestačil by na těžkou práci. Navíc projevuje talent pro studium. Otec proto přehodnotí svůj názor a syna dá na dráhu duchovního.

Josef se místo plaveb po širém moři se vydává studovat na univerzitu v západofrancouzském Nantes. Škola mu jde dobře, projevuje literární i vědecké schopnosti a chce se stát učitelem.  

Josef Fouché umí dokonale převlékat kabát.
Josef Fouché umí dokonale převlékat kabát.

Kat popravuje bez soudu 

Zatímco Josef vystřídá několik univerzit, v Paříži v roce 1789 propuká revoluce.

Na univerzitě v severofrancouzském Arrasu se mladík potkává s jedním z jejích vůdců, radikálním poslancem Maxmillienem Robespierrem (1758–1794). Načichne jeho myšlenkami, a když se na podzim 1790 vrací do Nantes, nikdo nevěří svým očím a uším, jaký revolucionář se z něj vyklubal. Pozornost upoutává kritickými projevy na adresu francouzského krále Ludvíka XVI. (1754–1793). Jeho strmá kariéra začíná.

V okamžiku, kdy 10. srpna 1792 padne francouzské království, horkokrevného mladého muže lidé zvolí za zástupce departmentu Loire-Inférieure v Národním konventu. Zde si vždy umí si spočítat, co je pro něj výhodné. Přikloní se na tu stranu, která je pro něj nejvýhodnější. Aktivně podporuje Robespierra. Odsuzuje Ludvíka XVI. a požaduje jeho popravu.

V Lyonu, kde působí, neváhá odstranit nepohodlné osoby. Pod jejich popravami provedenými bez soudů je podepsaný právě on, a tak se mu po straně začne říkat „lyonský kat“.  

Mazanému ministrovi nevěří ani sám Napoleon I. Bonaparte.
Mazanému ministrovi nevěří ani sám Napoleon I. Bonaparte.

Spiknutí proti bývalému příteli 

Jeho chování se ovšem nelíbí Robespierrovi. Fouché je kvůli svým praktikám v Lyonu předvolán k jakobínskému Výboru pro veřejné blaho, orgánu, který má v letech 1793-1794 ve Francii v rukou výkonnou moc a dohlíží i na soudy a popravy.

Předsedá mu právě Robespierre. Předvolání znamená skoro téměř jistě odsouzení na smrt, a to si Fouché nechce nechat líbit. Zorganizuje spiknutí.

Dopisem osloví Paula de Barrase (1755–1829), jednoho z Robespierrových odpůrců. „Robespierre sestavil seznam těch, kteří budou označeni za nepřátele republiky. Byl jsem dlouho jedním z Robespierrových lidí. Přesto je na seznamu i moje jméno.

Za Lyon, za mou snahu prospět republice proti jejím nepřátelům,“ rozhořčuje se. Zdůrazňuje, že kdo půjde proti Robespierrovi, skončí na popravišti.  

S Charlesem Mauricem de Talleyrandem-Périgordem se postarají o to, aby jejich oběť byla zatčena.
S Charlesem Mauricem de Talleyrandem-Périgordem se postarají o to, aby jejich oběť byla zatčena.

Podpoří generálův převrat 

Upozorní Barrase, že Robespierre bude svůj seznam číst 27. července 1794 v Konventu a do té doby je třeba něco podniknout. Tím dá události do pohybu. Robespierre je i se svými spolupracovníky zatčen a skončí pod gilotinou.

Přesto je Fouché nakonec za své řádění v Lyonu zatčen a odsouzen. Už v říjnu 1795 ale dostane amnestii. Pomalu ale jistě znovu navazuje zpřetrhané nitky vztahů s vlivnými osobami.

Nabízí své schopnosti Barrasovi, který je členem Direktoria (pět volených direktorů, kteří vládnou od listopadu 1795 do listopadu 1799 Francii) a ten nabídku přijímá. Roku 1798 ho jmenuje vyslancem v Cisalpinské republice v severní Itálii.

O rok později se stává ministrem policie. Když v listopadu 1799 přichystá Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) po svém návratu z Egypta převrat, Fouché vycítí svoji příležitost a postaví se na jeho stranu. Je ale mazaný.

Má připravenou i variantu pro případ, že se převrat nepovede. Prohlášení ministra policie, které mluví o prozrazeném spiknutí generála a nutnosti ho zatknout.  

Vévoda Ludvík Henry de Bourbon Condé je popraven.
Vévoda Ludvík Henry de Bourbon Condé je popraven.

Zabrání pokusu o atentát 

Napoleon se mu odvděčí za podporu tím, že ho nechá ve funkci ministra policie. Fouché toho umí jaksepatří využít. „Za jeho působení dosáhla policie dosud nepoznané moci,“ píše francouzský historik Jean Tulard (*1933). Společně s ministrem zahraničí Charlesem Mauricem de Talleyrandem-Périgordem (1754–1838) nechá zatknout Ludvíka Henryho de Bourbon Condé (1772–1804), vévodu z Enghienu, a přesvědčí Napoleona o jeho nezbytnosti jeho popravy. „Chtěl vás zabít,“ argumentují oba.

Ti, co mne chtějí zabít, jsou hlupáci a ti, co mně před nimi ochraňují, jsou padouši,“ říká Napoleon.

Nevěří Fouchému a dokonce si myslí, že některé údajné atentáty organizuje sám ministr policie jen proto, aby dokázal, jak je policie schopná. „Založil svou reputaci na vyšetřování, které následovalo po výbuchu pekelného stroje v rue Nicaise (pokus o atentát na Napoleona 24. prosince 1800),“ tvrdí Tulard. 

 

Foto: wikipedia.org
Související články
Historie
Elvis Presley: Legenda na pódiu i na plátně
Elvis Presley nebyl jen hudebníkem, ale také filmovou hvězdou. Jeho písně a filmy ovlivnily generace a jeho jméno se stalo synonymem pro rock’n’roll. Podívejme se na jeho hudební a filmovou kariéru.   Roky 1968 až 1977 1977 jsou považovány za hvězdné období jeho pěvecké dráhy. Tehdy nahrává největší hity své hudební kariéry. Elvis Presley jen […]
Historie
Odkud pocházeli Hunové a proč se vydali na západ?
V roce 375 našeho letopočtu se před Evropou objevila hrozivá síla – Hunové, kteří svou zuřivostí a brutálností otřásli civilizací a vyvolali strach v srdcích lidí mnoha národů. Vpád Hunů byl jedním z nejvýznamnějších a nejpozoruhodnějších vojenských událostí v historii starověkého světa. Útok Hunů na Evropu je jednou z velkých hádanek v historii západní civilizace. […]
Historie
Vražda Johna Lennona: Nejdřív si přišel pro podpis, pak na něj namířil zbraň!
Jedna z největších legend hudebního nebe se stala obětí chladnokrevné vraždy. Hudebníka a spoluzakladatele skupiny The Beatles Johna Lennona zastřelil jeho fanatický fanoušek Mark David Chapman. Dne 24. srpna 1981 za to byl odsouzen k doživotnímu vězení. Co ho vedlo k hrůznému činu? Osmého prosince 1980 má přes sebou John Lennon náročný den. V jeho newyorském bytě ve slavném […]
Historie
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
reklama
historie
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Kníry: Dovedete si bez něj představit Chaplina?
Mrožák, angličák, kartáček, podkova, tkanička, řídítka. Druhů a variant knírů jsou desítky. A každý má minimálně jednu slavnou osobnost, která by bez něj nebyla kompletní. Knír je natolik dominantním prvkem tváře, že se v mnoha případech stává nejen poznávacím znamením, ale doslova obchodní značkou. Jeho historie dlouhá, plná vítězství i porážek. Žižka má holou bradu Vousy […]
Poslední válečná kořist: Nacistická ponorka vezla uran i plány stíhačky
Jaký byl osud německé zaoceánské ponorky typu XB? Dne 25. března 1945 se ponorka U 234 vydala na přísně tajnou misi do Japonska s exkluzivním nákladem na palubě Cestou se však její posádka dozvěděla o kapitulaci Německa, a tak se musela vzdát… Oceánská minonosná ponorka U 234 byla jednou z největších ponorek své doby. Objednávku na její […]
Věra Čáslavská: Tragédie slavné rodiny
Tragédie se bohužel nevyhýbají nikomu z nás. Platí to i o slavných rodinách umělců, vědců a sportovců. Ani zlaté medaile z olympiád a mistrovství světa nikomu nezaručují domácí štěstí.  V lepších případech to končí rozvodem, v těch horších se neshody kupí i po rozvodu. A někdy může dojít i k násilí a smrti někoho z […]
reklama
věda a technika
Být dobrým tátou je „věda“
Pro dospělé není život jen černá a bílá, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“…   Dlouho se tradovalo, že […]
Coober Pedy: Město, kde se žije pod zemí
Uvnitř australského vnitrozemí leží městečko, které na první pohled nevypadá nijak zvláštně, jen denní teploty tu dosahují až 50 °C a k vodě je to daleko. Tak proč žít zrovna tady? Byly zde objeveny velké zásoby opálu, které sem přilákaly tisíce nadšených hledačů. Aby ale vydrželi v tak nehostinných podmínkách, které zde během roku panují, přesunuli svá […]
Přírodní antibiotika z našich zahrádek
Stále více lidí se zajímá o nejrůznější alternativy v léčení. Nechtějí se spoléhat jen na uměle vyrobené léky, které sice slibují úlevu a pomoc při celé řadě zdravotních obtíží, ale představují i chemickou zátěž pro náš organismus. Zcela jistě existují i situace, kdy lze zdravotní problémy řešit přírodní cestou. V takových případech není hned nutné […]
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Město bylo dějištěm čarodějnického procesu: Je utrpení nevinných příčinou zdejších paranormálních aktivit?|
enigmaplus.cz
Město bylo dějištěm čarodějnického procesu: Je utrpení nevinných příčinou zdejších paranormálních aktivit?|
Idstein je město v okrese Rheingau-Taunus v německé spolkové zemi Hesensko. V sedmnáctém století zde proběhl velký čarodějnický proces, který měl za následek desítky obětí. Až v roce 2014 byli poprave
Hrad Lipý: Vodní hrad, který přišel o vodu
epochanacestach.cz
Hrad Lipý: Vodní hrad, který přišel o vodu
Hrad přímo uprostřed města Česká Lípa býval kdysi od svého vzniku ve 13. století sevřen dvěma rameny řeky Ploučnice, a to ještě k jeho obraně přispívaly i okolní močály a bažiny. Lávka v oněch dobách sahala jen do půli řeky, pak už musela návštěva využít lodičku. Regulace řeky ve 20. století postupně odsoudila hrad k životu na suchu,
Herečku Kateřinu Brožovou čeká tvrdý soudní spor
nasehvezdy.cz
Herečku Kateřinu Brožovou čeká tvrdý soudní spor
Hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě Kateřina Brožová (56) přišla zkraje letošního roku o milovaného pejska Jordyho (†9). Když zrovna byla na dovolené na Maledivách, pejska nechala na hlídání v
Bez masa to nejde? Jde! Co radí vegetariáni?
panidomu.cz
Bez masa to nejde? Jde! Co radí vegetariáni?
Se sílícím trendem veganství a vegetariánství se stále častěji stává tématem, a to jak zastánců, tak i odpůrců jídelníčku bez masa, ústřední otázka: Jak důležité je vlastně maso pro naše zdraví? Žijeme v zemi s tradičně vysokou spotřebou masa. A také s tradičně vysokým výskytem rakoviny střeva a srdečně-cévními nemocemi jako nejčastější příčinou úmrtí, což
Toustový dort s okurkou
tisicereceptu.cz
Toustový dort s okurkou
Podávejte jej vychlazený. Třeba jako pohoštění pro milou návštěvu. Suroviny 12 plátků toustového chleba 5 velkých, natvrdo uvařených vajec 2 malá vařená slepičí nebo křepelčí vejce na ozdobu
Chlapec se smutnou tváří mě zachránil před nehodou
nejsemsama.cz
Chlapec se smutnou tváří mě zachránil před nehodou
Ten den jsem byl hodně unavený z práce a usínal za volantem. Najednou jsem nebyl v autě sám. Na zadním sedadle seděl kluk. Rozhodl jsem se sjet z hlavního silničního tahu mezi Hradcem a Pardubicemi a projet klidnou krajinou Polabí, zvlněnou jen sopečnou vyvřelinou kolem Kunětické hory. Blížil se podvečer. Mlžný opar se jako shluk průhledných mořských chaluh valil z polí přes
Spojenecká loď unikla Japoncům v převlečení za ostrov
historyplus.cz
Spojenecká loď unikla Japoncům v převlečení za ostrov
Japonský pilot má ze svého letounu obrovský rozhled. Pokud by se tu v nějaké zátočině schovávala spojenecká loď, není možné, že by ji nespatřil. Alespoň si to myslí. Bez povšimnutí přelétne i podivný malý ostrůvek při pobřeží Jávy. Netuší, že včera tu ještě nebyl. A třebaže se kus pevniny jako přebujelý ostrov jeví, ani zdaleka
Doplatila jsem na pomoc otci
skutecnepribehy.cz
Doplatila jsem na pomoc otci
Můj první muž byl omyl. Ostýchám se to přiznat jen proto, že máme děti. Musela jsem si ho vzít z vděku. On byl vyučený, já jsem měla vysokou školu. Nijak neopovrhuji lidmi s nižším vzděláním, leč s mužem jsme měli jiné zájmy, byli jsme jiné povahy. On byl výbušný, já klidná. Proč jsme se tedy brali, říkáte si?
Síla vlivu kultury: Dáváte přednost sobě, nebo ostatním?
21stoleti.cz
Síla vlivu kultury: Dáváte přednost sobě, nebo ostatním?
Když malé dítě nechce jíst neoblíbené jídlo, rodiče v České republice nejspíše řeknou: „Vzpomeň si na hladovějící děti v Africe a buď vděčný, že máš jiný osud než oni.“ V Japonsku se prý říká spíš
Tadej Pogačar uhranul celé Livigno
iluxus.cz
Tadej Pogačar uhranul celé Livigno
Vrcholným momentem 107. ročníku prestižního cyklistického závodu Gira d'Italia byla epická etapa, která se odehrála v italském Livignu. Tato sportovní událost, která se zapsala do paměti všech přítomn
Musely letušky na svatbu zapomenout?
epochalnisvet.cz
Musely letušky na svatbu zapomenout?
Chce létat. Pilotní licenci má, ale že by se usadila v kokpitu letadla, o tom si může nechat jen zdát. Americká společnost je ještě příliš konzervativní na to, aby tolerovala ženy-pilotky. Ellen Churchová se tak do letadla musí dostat jinak…   Vystudovala zdravotní školu. Ellen Churchová (1904–1965) nabízí své služby letecké společnosti Boeing Air Transport.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř