Domů     Jakými fobiemi trpí ženy a muži? 
Jakými fobiemi trpí ženy a muži? 

Fobie patří mezi časté úzkostné poruchy, které v extrémních případech mohou narušovat běžný život. Je prokázáno, že ve větší míře trpí strachy spíše ženy než muži. Některé lidi může trápit i vcelku bizarní fobie.

Jsou fobie, jež se vyskytují u lidí častěji, jiné v očích ostatních mohou působit až komicky. Tak či onak, tyto panické strachy znepříjemňují dotyčným život.

Buď jim nedovolují dělat některé věci tak, jak je běžné, nebo je naopak nutí vykonávat činnosti, které by jinak nedělali. Jaké fobie nejčastěji postihují ženy a muže?

ŽENY:

Arachnofobie (strach z pavouků)

Tato fobie patří u žen k těm nejčastějším. Obecně se projevuje panikou, když se v blízkosti člověka objeví pavouk. Touto fobií trpí podle průzkumů až ¼ populace. Postižení se necítí dobře na jakémkoli místě, kde by podle nich mohli být pavouci.

Často se stává, že i když je pro takového člověka prakticky nesnesitelný pohled na tento hmyz, snaží se ho neustále udržet v dohledu, aby pavouk neutekl a neobjevil se nečekaně někde jinde.

Příčinou strachu může být traumatický zážitek z dětství, velmi často se jedná o získané chování od rodičů.

Strach z pavouků patří mezi nejčastější fobie.
Strach z pavouků patří mezi nejčastější fobie.

Akrofobie (strach z výšek či hloubek)

Jedná se velmi častou fobii, kdy mají lidé extrémní strach z výšek nebo hloubek. Trpí jí asi 10 % celkové populace, přičemž ženy postihuje 2x více než muže.

Pro dotyčné je velmi problematické například cestovat letadlem, lanovkou, vystupovat na rozhledny, nebo se jen dívat z oken či chodit na balkon. Hranice výšky jsou velmi individuální.

Někdo nemůže ani vylézt po žebříku, jinému nedělá problém stát na střeše domu. Ve výškách ale mohou být tito lidé nebezpeční, často totiž panikaří a hrozí jim riziko pádu.

Akrofobii trpí častěji ženy, vyskytuje se ale i u mužů.
Akrofobii trpí častěji ženy, vyskytuje se ale i u mužů.

Klaustrofobie (strach z malých prostorů)

Tento strach provází ženy i muže. Projevuje se záchvaty paniky, při kterých se klaustrofobik snaží z malého prostoru dostat co nejrychleji pryč. Ocitnout se v této situaci mohou lidé například ve výtahu, nebo pokud zůstanou zamčení v uzavřené místnosti.

Statistiky uvádějí, že klaustrofobií trpí až 7 % lidí na světě. Poruchu doprovází pocit dušení, bušení srdce, někdy záchvaty paniky a křik. Při silné formě se člověk může chovat agresivně.

Klaustrofobií trpí až 7 % lidí na světě.
Klaustrofobií trpí až 7 % lidí na světě.

Mysofobie (strach z bakterií)

Lidé s touto fobii mají panický strach z bakterií, špíny nebo nákazy. Mají proto potřebu si neustále mýt ruce, uklízet a udržovat úzkostlivou čistotu. Často se vyhýbají veřejným místům, jako je hromadná doprava nebo veřejné toalety.

Strach může být někdy tak paralyzující, že dotyční přestávají úplně chodit do společnosti.

Tato fobie může člověka úplně vyřadit ze společnosti,
Tato fobie může člověka úplně vyřadit ze společnosti,

Ophidiofobie (strach z plazů)

Strach z hadů patří mezi nejběžnější fobie na světě. Podle statistik trpí tímto strachem každý 3. člověk. Podle vědců má tato obava kořeny už v pravěku, kdy sloužila ke zvýšení šancí člověka na přežití v přírodě.

U silné formy se lidé bojí nejen setkání se živým hadem, k panické reakci jim může stačit i plaz na televizní obrazovce nebo fotografii. Postižení se cítí ohrožení, často ztuhnou a v záchvatu paniky se nemohou hýbat ani mluvit.

Lidé panikaří i z pohledu na hada v televizi.
Lidé panikaří i z pohledu na hada v televizi.

MUŽI:

Glossofobie (strach z mluvení na veřejnosti)

Tato fobie se vyskytuje častěji u mužů než u žen. Pramení především z nedostatku sebevědomí a obav, že na veřejnosti dojde k trapasu, nebo se dotyčný bojí reakce publika.

Léčbou tohoto strachu se zabývá psychoterapie, účinné je hlavně postupné vystavování obávanému strachu, či relaxační techniky. V závažných případech lékaři podávají psychofarmaka.

Strach z mluvení na veřejnosti pramení z nedostatku sebevědomí.
Strach z mluvení na veřejnosti pramení z nedostatku sebevědomí.

Venustrafobie (strach z krásných žen)

Většina mužů si potrpí na krásné a atraktivní ženy. Existují ale i takoví, kterým samotná myšlenka na to, že mluví s krásnou ženou, způsobuje naprostou paniku.

Za tímto strachem stojí negativní zkušenost, například v souvislosti s matkou, učitelkou nebo první láskou. Odborníci se domnívají, že dotyčný mohl být takovou ženou zesměšněn nebo veřejně uražen.

Každá dobře vypadající žena se tak pro muže stává nebezpečnou nebo ohrožující. V extrémních případech pak tento strach ovlivňuje veškeré vztahy a sebevědomí muže.

Pohled na krásnou ženu některé muže děsí.
Pohled na krásnou ženu některé muže děsí.

Ergofobie (strach z práce)

U této fobie se nejedná lenivost, ale o vážnou chorobu. Nástup tohoto strachu vzniká pracovními zkušenostmi. Takový člověk se nebojí ani tak samotné práce, ale spíše svého selhání.

V hlavě má neustálé negativní myšlenky, bojí se, že výsledek každé jeho činnosti bude špatný. O nemoc jde ve chvíli, kdy má člověk z vykonávané práce, pracovních podmínek a z kolegů strach. Často se tato fobie dostavuje po pracovním úrazu.

Pokud nepomůže ani změna zaměstnání a prostředí, musí takový člověk vyhledat odbornou pomoc.

Fobie se často objevuje po pracovním úrazu.
Fobie se často objevuje po pracovním úrazu.

Algofobie (strach z bolesti)

I když jsou muži všeobecně bráni za silnější pohlaví, podle některých průzkumů mají nižší práh bolesti než ženy, a také se u nich tato fobie vyskytuje častěji.

Zatím se ale nepodařilo zjistit, jaký druh bolesti bude dostatečně vysoký na to, aby fobický strach vyvolal. Jeho rozvinutí se odvíjí od prožitků s nemocí, bolestí, úrazem, operací nebo zdravotnickými výkony.

Strach z bolesti se častěji objevuje u mužů.
Strach z bolesti se častěji objevuje u mužů.

Emetofobie (strach ze zvracení)

Tento problém postihuje až 9 % populace. Lidé s touto fobií se vyhýbají situacím, jakými jsou stravování mimo domov, konzumace alkoholu, cestování apod., tedy případy, ve kterých může ke zvracení dojít.

Někteří se bojí být v blízkosti jiné osoby, které je nevolno. Kvůli fobii se postižený vyhýbá různým společenským událostem, ale i třeba parkům, podchodům a dalším veřejným místům.

Foto: Shutterstock.com, WIkimediia Commons
Související články
Zajímavosti
Jak jej asi neznáte: Buonarroti vynikal i jako výborný manažer
Michelangelo Buonarroti (1475-1564) nebyl jen velmi nadaným renesančním malířem, sochařem, architektem a básníkem, nýbrž i schopným a výkonným manažerem v dnešním slova smyslu, jak nám dokládají nálezy z archivů v italské Florencii a Pise. Talent umělecký i praktický Na základě objevených archivních záznamů se jednalo o postavu mimořádného všestranného nadání, kromě uměleckého tedy i praktického. […]
Zajímavosti
Olomouc: Město mnoha vůní
Co může být lákavějšího než dámě uprostřed záplavy nádherných květin nabídnout čokoládové srdce z lásky. Jen ty tvarůžky do toho nějak nepasují. Říká se, že každé město má svou specifickou vůni. O moravském město Olomouc to však neplatí. Je totiž městem mnoha vůní. Velmi odlišných a specifických. „Vůně“ tvarůžků Co: Olomoucké tvarůžky Od: 1586 Kdo […]
Zajímavosti
Česká marketingová společnost vyhlásila oficiální výsledky 19. ročníku soutěže Marketér roku 2023.
V podvečer 16. května 2024 se v příjemném klasickém prostředí Divadelního sálu Klubu Lávka s historickým rámcem Karlova mostu a působivým výhledem na Hradčany odehrálo finále soutěže Marketér roku. Večerem provázel zkušený a vtipný moderátor Karel Voříšek. Čestná prezidentka ČMS doc. Jitka Vysekalová přivítala již po devatenácté všechny hosty a zdůraznila tradiční hodnoty na kterých […]
Zajímavosti
Sladcí rivalové: Coca-Cola a Pepsi spolu soupeří už 120 let!
Klasicky červená Coca-Cola a typicky modrá Pepsi jsou dva nejznámější kolové nápoje. Rozhodnout ale, který z nich chutná lépe, je obtížné. Přesto mají oba své silné fanouškovské základny, které si rozhodně stojí za svým. A nejenom to, oba nápojový giganti se také přetahují o své místo na výsluní a jejich vzájemná rivalita dosáhla až do vesmíru! […]
reklama
lifestyle
Jana Robbová: Sopka, která zasypala sebe samu
Na podium vchází drobounká dívka s černými vlasy. „Pane Gott, můžu si s váma zazpívat?“ zeptá se nakřáplým hláskem. „Tímhle hlasem určitě ne!“ kontruje zpěvák. Ale holčina se nevzdává, za zády zlatého slavíka se domluví s kapelou a vystřihne pár tónů písně. „Tak s tímhle hlasem, to rozhodně ano!“ dostává se jí svolení.     Oním zlatým slavíkem je […]
Zoufalé touhy a tragický konec: Život Ivety Bartošové
Život Ivety Bartošové byl plný vášní, ale také tragických událostí. Od slavných vztahů s kolegy ze showbyznysu až po dramatický konec s Rychtářem. Její touha po lásce a štěstí byla neustále provázena bolestí a nejistotou, která nakonec vedla k její tragické smrti. Italská telenovela Po rozchodu s Pomejem se před Ivetou otevírá místo pohádky telenovela. Showbyznysem […]
Whitney Houston: Pád z vrcholu a boj s démony
Whitney Houston, která svým talentem a hlasem okouzlila svět, nezažila jen úspěchy a slávu. Její osobní život byl poznamenán závislostí, násilím a tragédiemi. Tento článek se věnuje temnější stránce jejího života, která vedla k jejímu předčasnému konci. Tráva je fajn Whitney s drogami experimentuje už delší dobu, ale teprve po boku Bobbyho se z kouření […]
3 Osudoví muži platinové krásky MM: U plotny ji neudrží
„Děsilo mě být něčí manželkou. Život mě naučil, že je nemožné, aby jeden skutečně miloval druhého,“ prohlásí jednou herečka. Z přehlídky milenců i tří manželů bychom asi našli jediného, který ji miluje doslova až za hrob. Paradoxně, vydržet spolu nedokážou…   James Dougherty se zakření. „Proboha! Vždyť je to slaný!“ Právě se pokusil vypít kávu, […]
reklama
zajímavosti
Varování před sezonou: Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
Parazitický Armagedon je zpět. Vědci v každém krajském městě sbírali klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a výsledek je mimořádně nepříznivý – klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě…   U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo […]
Hod tuňákem i extrémní žehlení. Představujeme nejšílenější sporty světa!
Fotbal, hokej, box nebo tenis jsou sporty, které všichni známe a čas od času se na některé možná i podíváme nebo se jim dokonce věnujeme. Prostě jde o aktivity, které nikoho asi nepřekvapí. Jenže svět je ve skutečnosti plný mnohem bizarnějších sportů, u kterých budete vrtět hlavou. Tady jsou některé z nich!   DÝŇOVÉ ZÁVODY Vzhůru […]
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Role v rodině Burešové a Forejta se asi otáčí!
nasehvezdy.cz
Role v rodině Burešové a Forejta se asi otáčí!
Donedávna byla Eva Burešová (30) v jednom kole. Natáčela jeden seriál za druhým, a domů tak nosila krásné částky do rodinného rozpočtu. Jenže před časem utekla ze seriálu ZOO a nechala se slyšet, že
Kosily Řím místo moru neštovice?
historyplus.cz
Kosily Řím místo moru neštovice?
Z ulic se ozývá nadšený jásot. Z válečného tažení na Blízkém východě se vrací chlouba Říma – jeho vojáci. Kromě vítězné kořisti však do města tentokrát přivezou i zhoubnou nákazu, nejspíš spalničky nebo pravé neštovice. Denně jim podlehnou stovky lidí! „Opravdu je to tak zlé?“ lomí rukama císař Marcus Aurelius Antoninus (121–180), který by rád vytáhl znovu
Tuňáková pomazánka s cizrnou
panidomu.cz
Tuňáková pomazánka s cizrnou
Kdo má rád lehké pomazánky, v nichž je alespoň trochu masa, jistě ocení tuto variantu s tuňákem. Potřebujete 1 konzervu cizrny 1 konzervu tuňáka 2 lžíce sezamové pasty Tahini 2 lžíce olivového oleje ½ lžičky římského kmínu 1 stroužek česneku 1/2 citronu hrst čerstvého koriandru sůl, pepř čerstvou petrželku nebo list salátu 1 mrkev Postup Cizrnu slijte
Škodí kancelářské budovy lidskému zdraví?
21stoleti.cz
Škodí kancelářské budovy lidskému zdraví?
Vědci z americké Purdue University nyní zveřejnili informaci, že kancelářské budovy chrlí do svého okolí tzv. těkavé organické sloučeniny neboli VOC. Ty jsou známé tím, že mohou poškozovat nejen lidsk
Pochopila jsem, že být poslušnou ženou se nevyplácí
skutecnepribehy.cz
Pochopila jsem, že být poslušnou ženou se nevyplácí
Chtěla jsem za každou cenu udržet manželství a udělat vše, co můj muž chtěl. Nakonec si ale stejně našel jinou a moje oběť byla zbytečná. Můj manžel měl v našem vztahu navrch. Bylo to tím, že jsem vyrůstala na vesnici v klasické české rodině. Byla jsem vedena k tomu, že žena musí leccos skousnout, manželovi odpustit a zamést pod koberec. Už
Lumene podpoří Nadační fond FAnn dětem
iluxus.cz
Lumene podpoří Nadační fond FAnn dětem
Nadační fond FAnn dětem opět spojil svoje síly se silnou skandinávskou značkou. Tentokrát je to finská péče Lumene, kterou najdete nově od dubna exkluzivně v celé síti kamenných FAnn parfumerií a na w
Umyvadlo jako ozdoba koupelny
rezidenceonline.cz
Umyvadlo jako ozdoba koupelny
Prvek, který výrazně ovlivňuje vzhled a atmosféru koupelny, je jejím neopominutelným základem. Z řady typů a designů, jež jsou na trhu k dispozici, je možné vybrat nejen praktické, ale také pohledné kousky, které si nezadají s uměleckým dílem. Významní výrobci nabízejí kromě běžných kolekcí i nadstandardní umyvadla, na jejichž podobě se obvykle podílejí renomovaní designéři,
Tady na vlak nečekejte! Kde leží nejstrašidelnější železniční stanice?
epochalnisvet.cz
Tady na vlak nečekejte! Kde leží nejstrašidelnější železniční stanice?
Opuštěná vlaková stanice Begunkodar v Indii, asi 325 kilometrů od města Kolkata, si už dekády drží titul nejstrašidelnější vlakové stanice na světě. Kdysi živá a fungující stanice je prý místem extrémního řádění duchů, které se má dít dokonce i za denního světla. Co všechno se tu má dít? A opravdu jde o paranormální jevy?   Na
Hudební festival Benátská! s Impulsem: 30. ročník, představuje 3 zahraniční hvězdy
epochanacestach.cz
Hudební festival Benátská! s Impulsem: 30. ročník, představuje 3 zahraniční hvězdy
Benátská! s Impulsem, jubilejní 30. ročník populárního hudebního festivalu, odhalila své zahraniční hvězdy. Od 25. do 28. července 2024 se ve sportovním areálu Vesec v Liberce představí kapely Scooter, Suzi Quatro a Slade. Kromě těchto zahraničních hvězd se návštěvníci mohou těšit i na nejvýznamnější jména české hudební scény. Tento kulatý ročník festivalu bude oslavován ve
Tajemné stavby pyramid: Proč mají právě takovýto tvar?
enigmaplus.cz
Tajemné stavby pyramid: Proč mají právě takovýto tvar?
Netypický tvar pyramid je předmětem diskuzí dodnes. „Ve stavebních prvcích se zřetelně projevuje hodnota Ludolfova čísla s přesností na několik desetinných míst, Pythagorova věta a mnoho trigonometric
Brambory zapečené s cibulí a sýrem
tisicereceptu.cz
Brambory zapečené s cibulí a sýrem
Pokud vám zbylo nějaké uzené nebo salám, můžete je nakrájet na kostičky a zapečené brambory jimi vylepšit. Potřebujete 1 kg brambor 4 stroužky česneku 2 cibule 200 g tvrdého sýru 1 smetanu k
Jak se léčí bércové vředy
nejsemsama.cz
Jak se léčí bércové vředy
Nehojící se vředy v oblasti kotníku se objevují hlavně u lidí, kteří trpí oběhovými potížemi. Jejich léčba vyžaduje trpělivost a trvá i dlouhé roky. Příčina bércových vředů bývá v žilní nedostatečnosti, kdy žilní chlopně přicházejí o svou funkci a část krve propouštějí zpět. Krev pak prosakuje do podkoží a tím se začne tvořit otok, který naruší výživu kůže. Pak už stačí, aby se kůže poranila,