Do Mariánských Lázní dorazily nové trolejbusy, vydrží dalších patnáct let

  9:10
Do Mariánských Lázní dorazily první z celkem osmi nových trolejbusů. Cestující by se v některém mohli svézt už příští týden.

„Chtěli bychom to stihnout,“ potvrdil jednatel společnosti Městská doprava Mariánské Lázně Vladimír Nedvěd.

Než nové vozy vyjedou do ulic, je třeba do nich instalovat odbavovací systém, proškolit řidiče nebo vyřídit pojištění. Podle Nedvěda bude cestování v novém voze komfortnější a pohodlnější. 

„Přece jen to budou úplně nové vozy. Především se ale zlepší životní prostředí. V lokalitách, kde jsme dříve používali dieselové agregáty, pojede nový trolejbus na baterii,“ uvedl Nedvěd.

Doplnil, že v souvislosti se zaváděním nových trolejbusů se nepočítá se zdražováním základního jízdného. Výměna vozového parku přišla podle něj „v hodině dvanácté“ a umožní zachovat trolejbusovou dopravu ve městě na dalších přibližně patnáct let. Osm nových trolejbusů přijde na 121 milionů korun.

„Naštěstí dopravní podnik získal 80 milionů korun na dotacích a na zbývající částku si vzal úvěr,“ upřesnil starosta Martin Kalina. Město nyní čeká další úkol a tím je zmodernizovat měnírnu a obnovit trakční vedení v ulicích.

„V tuto chvíli leží na ministerstvu dopravy naše žádost o dotaci necelých 50 milionů korun právě k tomuto účelu. Pokud uspějeme, budeme moci opravit měnírnu a část trolejí. Zbytek oprav by se poté uskutečnil už v režii města,“ dodal starosta Kalina.