Na Zemi existuje více virů než planet v celém vesmíru. Proč člověka infikují jen některé?

Vědci odhadují, že na planetě je asi 10 kvintilionu virů. Kdybychom vzali všechny viry na planetě a položili je vedle sebe, tato přímka by měřila 100 miliónů světelných let. Ve vědě jsou čísla velmi komplikovaná, proto se srovnání uvádí s velkými čísly pro lepší představu, převážně v oblasti mikrobiologie.

Viry nalezneme všude v přírodě, jsou v půdě, ve vzduchu, a dokonce i v oceánech. Virus je drobný neživý cizopasník, který má tělo složené především z bílkovin a nukleových kyselin. Jednodušší viry obsahují genetickou informaci ve formě RNA a mohou se replikovat pouze v hostiteli, jako jsou například savci.

Třebaže svět je plný nejrůznějších virů, jen hrstka představuje pro člověka opravdovou hrozbu. Viroložka a ekoložka Sara Sawyerová z University of Colorado Boulder uvedla, že to nesouvisí s vysokou imunitní odpovědí člověka, ale s vybíravostí viru. Pandemie viru SARS-CoV-2 ukazuje, že stále dochází nakažení člověka novými typy viru.

Na člověka se viry přenášejí ze zvířat, která slouží jako hostitelé. U savců a ptáků se předpokládá, že jsou přirozenými hostiteli asi 1,7 milionu neobjevených virů. Aby se z viru stala nemoc, která je pro člověka ohrožující, musí se vir dostat ze svého přirozeného prostředí, tedy ze zvířete na jiné zvíře, u kterého vznikne infekce.

Přesný počet virů, které způsobují infekci i u člověka není jasný. Většinou nejsou viry schopné se dostat z hostitele až na člověka. Podle viroložky Dorothy Tovarové ze Stanford University je potřeba „několik dalších faktorů“. Faktory, které umožňují nákazu člověka z hostitele, zahrnují, jak často je člověk infikovanému zvířeti vystaven, jak se virus šíří, jak dlouho virus vydrží mimo hostitele a jak je virus schopný narušit imunitní systém člověka.

Virus se snaží navázat na buňky v lidském těle, které mají prostředí vhodné pro replikaci. Pokud virus vyhodnotí prostředí jako vhodné, vstoupí do buňky. Virus SARS-CoV-2 nese genetickou informaci RNA a navazuje na proteiny ACE2, které se do lidského těla dostávají pomocí dýchacích cest. „Existuje velmi malé množství virů, které jsou schopné takto proniknout do buněk,“ podotkla Sawyerová. Velké množství virů, se kterými se člověk setká, nejsou schopni se přes buňky dostat až do těla.

Viry dokážou být velmi flexibilní, zejména ty, které obsahují genetickou informaci ve formě RNA. Tyto viry mají tendenci k chybovosti při replikaci svého genetického kódu, a proto vir v těle mutuje obrovskou rychlostí. „Tento chybový proces vytváří velké možností RNA viru, což jim umožňuje se rychle přizpůsobit novému prostředí, včetně nových hostitelů,“ uvedla Sarah Zohdyová, klinická ekoložka z Auburn University. RNA viry jsou ty, které vytvářejí pandemie napříč světem, patří sem ebola, zika, SARS a MERS a SARS-CoV-2.

RNA viry mutují nezávisle a často mísí své vlastnosti. Pokud se do buňky dostanou dva viry RNA s odlišným genetickým kódem, mohou si navzájem vyměnit své vlastnosti, což vede k hybridním virům, které můžeme nazývat jako „perfektní patogen“. Vědci stále pokračují v objevování a v testování nových virů, které jsou na naší planetě. „S dostatkem informací budeme možná umět zastavit ohniska viru, než k nim dojde,“ řekla klinická ekoložka Raina Plowrightová z Montana State University. „Množství informací, které jsme dokázali v krátké době získat, je neuvěřitelné, to mi dává naději,“ dodala Zohdy.

Související

Více souvisejících

viry a bakterie nemoci věda Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy