Česká scenáristka Milena Jelinek zemřela na koronavirus

Česká scenáristka Milena Jelinek zemřela na koronavirus | Fandíme filmu
pořad Z očí do očí_ Milena Jelinek / Česká televize
Komplikacím spojeným s onemocněním COVID-19 podlehla v New Yorku ve věku 85 let scenáristka s českými kořeny Milena Jelinek.

Milena Jelinek (Milena Jelínková, dříve Milena Tobolová) se narodila v roce 1935 v Prešticích kousek od Plzně. V padesátých letech začala studovat jazyky na filosofické fakultě, aby v roce 1955 změnila zaměření a přešla na FAMU, kde se zaobírala studiem scenáristiky. Jejím spolužákem byl mimo jiné Ivan Passer a do tajů literatury ji zasvětil Milan Kundera. Již v roce 1957 byl podle jejího studentského scénáře natočen snímek Snadný život. Během studií na univerzitě se nikterak netajila svými antikomunistickými názory, kritizovala režim a požadovala svržení komunistické vlády. Právě kvůli této otevřené kritice režimu jí nebylo umožněno absolvovat a řádně tak ukončit vysokoškolská studia. V roce 1961 emigrovala do Spojených států amerických, kde se provdala za Fredericka Jelinka a společně vychovali dvě děti - Williama a Sarah. V USA posléze pronikla do světa filmu a začala učit na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

V Česku je známá v prvé řadě díky scénáři k filmu Zapomenuté světlo z roku 1996, který byl nominován celkem na sedm Českých lvů. Bohužel, Jelinek nominaci za nejlepší scénář neproměnila ve vítězství. V roce 1991 získala Fulbrightovo stipendium a rok pobývala v Československu. Zabývala se dějinami českého filmu a současně sepisovala divadelní hru Adina o Adině Mandlové. Ta byla uvedena v roce 2007 pražským Divadlem Na Vinohradech.

Čest její památce a upřímnou soustrast rodině a blízkým.

Zdroj: Jan Hřebejk Twitter, Pamětnároda

Foto: pořad Z očí do očí: Milena Jelinek / Česká televize

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest