Loučení velkého bojovníka. Kariéru končí bývalý hráč Liberce a vicemistr světa

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

28. dubna 2020, 8:50

Václav Jáchim

Sedm sezon válel za Liberec, Milan Bartovič patřil k vyhlášeným bojovníkům, kteří na ledě dokáží velké věci. Slovenský útočník prožil bohatou hokejovou kariéru, teď se rozhodl pro odchod ze scény. Vicemistr světa 2012 s vrcholovým sportem končí ve 39 letech, rozhodnutí oznámil fanouškům na sociálních sítích.

Útočník, který si zahrál NHL i ruskou nejvyšší soutěž, ještě v uplynulé sezoně nastupoval za Duklu z Trenčín. V klubu z rodného města kdysi pronikl mezi nejlepší, a jak se ukázalo, aktivní činnost tam také uzavřel. Bohužel předčasně, pandemie koronaviru neumožnila dokončit Tipsport extraligu.

„Krásných 20 let za sebou. Děkuji své rodině, mým spoluhráčům, trenérům a fanouškům za krásnou kariéru," napsal Bartovič  na svém instagramovém účtu. Má na co vzpomínat. Skvělý bruslař a hokejový buldok vynikal už v juniorském věku. V roce 1999 ho z 35. pozice druhého kola draftovalo Buffalo, nadaný mladík záhy odešel za Atlantik a po dvou letech v tamní juniorce povýšil do organizace Sabres.

Za první tým sehrál v NHL 26 zápasů, dalších 24 přidal po přesunu do Chicaga, za které nastoupil v ročníku 2004-05. V celkově 50 duelech NHL si připsal tři góly a 14 nahrávek, posléze uskutečnil návrat do Evropy, kde oblékal dres švédského Malmö a švýcarského Curychu. V létě 2007 si to poprvé namířil do Liberce a postupně se zařadil v velkým oporám Bílých Tygrů, za které celkem sehrál 313 utkání.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Pod Ještědem se Bartovič s rodinou usadil, strávil tam celkem sedm sezon. Do klubu se dvakrát vrátil – nejprve po krátké štaci v ruském Atlantu, podruhé po čtyřech letech ve službách Slovanu Bratislava. Na jaře 2017 pomohl Bílým Tygrům do finále extraligového play off, v průběhu další sezony přešel do Vítkovic.

Bartovič patřil k předním slovenským hráčům, kteří pro Liberec odvedli skvělé služby. Na severu Čech úspěšně působili také Ján Lašák, Branko Radivojevič, Andrej Podkonický, Ľubomír Vaic, poslední dobou třeba Libor Hudáček. Bartovič byl pod Ještědem dlouho doma, k hokeji tam také přivedl svého syna.

Bývalý kapitán Slovanu Bratislava v KHL prožil největší úspěch kariéry se slovenskou reprezentací. V roce 2012 byl členem týmu trenéra Vladimíra Vůjtka, který na mistrovství světa v Helsinkách vybojoval stříbrné medaile.  Světový šampionát si Bartovič zahrál celkem pětkrát, startoval také na olympiádě 2014 v Soči.

Foto: Vladimír Jína, hcbilitygri.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz