Příbramsko je, hlavně v odvětví silniční cyklistiky, regionem s velkým množstvím organizovaných závodů pro muže a mládežníky. V minulosti se zde kromě známé GP Příbram, která letos měla slavit svůj comeback, pořádaly závody jako byly Pičínské okruhy, Dlouhá Lhota nebo časovka do vrchu na Hradec. Několikrát zde také domácí klub připravoval MČR mládeže, ale také tradiční mistrovství dvojic a družstev, která startovala v Březnici. Dodnes se v blízkém okolí pořádá Memorial Christiana Bataglii, nebo etapový závod Lidice, který má již v eliťácké kategorii dlouholetou tradici. I rekreační jezdci si zde přijdou na své. Kromě krásné přírodní scenérie a husté sítě nefrekventovaných silnic, je tu též velice členitý terén, který vám nedá ani jeden kilometr zadarmo.

Velkým specifikem města Příbram je její geografické umístění v ďolíčku, které zajišťuje na začátku každého tréninku úvodní stoupání na rozehřátí. Naopak velmi příjemné jsou potom návraty do cíle, které jsou spojené s rychlou tečkou v podobě sjezdu na závěr. Po absolvování naplánovaných silničních vyjížděk můžeme v Příbram obdivovat i spoustu památek, jakými je třeba Hornické muzeum s možností navštívení důlních šachet, památník Vojna, či okouzlující baziliku Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře. Za návštěvu jistě stojí i stylová hornická restaurace Na Vršíčku, nebo příjemné volnočasové zázemí nivy Příbramského potoka.


1. etapa
Na úvod naší cyklodovolené se lehce rozjedeme na kratším rovinatějším okruhu, který nás provede přes trať závodu Pičínských okruhů do Dobříše a Nového Knínu, do kterého budeme převážně jen klesat. Cestou nazpátek se budeme opět vracet přes Dobříš, kde se můžete na chvilku zastavit a podívat se na nově zrenovovaný rokokoví zámek, či se na náměstí posilnit dobrou kávou, či drobným zákuskem. Poté už nás čeká jen krátký dojezd do Příbrami přes letiště ve Dlouhé Lhotě.


Trasa: Příbram – Pičín – Rosovice – Sychrov – Dobříš – Voznice – Nová Ves pod Pleší –
Malé Hraštice – Nový Knín – Libčice – Borotice – Drhovy – Rybníky – Dobříš – Svaté Pole –
Obořiště – Dlouhá Lhota – Suchodol – Občov – Příbram
Vzdálenost: 72 km
Nastoupáno: 768 m

Odkaz na mapu první etapy


2. etapa
V rámci tohoto okruhu si připomeneme nedávno zesnulého Jiřího Wimmera projížďkou, kde si kromě trati známé jednorázovky GP Příbram ukážeme oblíbená místa tohoto významného cyklistického funkcionáře.

Na trati bude sice čekat, na rozdíl od následující 3. „horské“ etapy, jen pár kratších kopců, o to však budou tato stoupání prudší a výživnější. Na rozjezd nás čeká přibližně 20 kilometrů klesání k řece Vltavě, které bude zpestřeno o 4,5 km dlouhý úsek po dlážděných kostkách, na jehož konci nás čeká výjezd ze Solenic na Větrov. Znovu k Vltavě se vrátíme přes obec Zduchovice, odkud se dá dostat do krásné a malebné chatové oblasti Žebrákov, kde čerpal “Klofan” síly na svém letním sídle.

My se ovšem po hlavní silnici vydáme do Kamýku nad Vltavou, kde po přejetí řeky čeká další kopec, tentokrát na Krásnou Horu, kudy vedla kdysi pořádaná časovka do vrchu, nebo v nedávných letech MČR mládeže. Po vrácení zpátky na levý břeh Vltavy se už budeme mírně zvlněným terénem zase vracet zpátky do Příbrami.

Trasa: Příbram – Jerusalem – Konětopy – Milín – Pečičky – Smolotely – Bohostice – Dolní
Lišnice– Solenice -Větrov – Nepřejov – Zduchovice – Kamým nad Vltavou – Řadovy – Krásná
Hora nad Vltavou – Bražná – Brzina – Skrýšov – Drážkov – Hrachov – Vestec – Hřiměždice
– Lipiny – Nečín – Obory – Velká – Třtí – Luhy – Dolní Hbity – Horní Hbity – Jablonná – Háje
– Příbram
Vzdálenost: 81 km
Nastoupáno: 1411 m

Odkaz na mapu druhé etapy


3. etapa
Královskou etapou je pak den třetí, který nabídne hned několik výživných stoupání. Po úvodní smyčce přes Obecnici a sjezdu do Bratkovic, kde si užijeme v dáli se tyčící pohledovou dominantu hlubošského kostela, nás z Hluboše až do Hostomic čeká v podstatě rovina. Pro ty, kteří by si chtěli přidat další výšlap v dnešní beztak už vydatné etapě, doporučuji z Jinců zamířit přes dvoukilometrové stoupání na Plešivec rovnou do již zmíněných Hostomic. Poté už nás ovšem čeká jeden kopec za druhým, přičemž první je legendární Bába, která nabídne na 6,5 km kvalitních 250 nastoupaných výškových metrů. Po krátké mírně zvlněné pasáži, směřující do účastníkům již známého města Dobříš, nás čeká kratší stoupání na Hradec, kde za zhruba 5 km nastoupáme rovných 200 výškových metrů. Z obce Osov, kam z Hradce sjedeme, nás čeká příjemná rovinka, na které se většinou cyklisté dočkají krásného úseku po větru, kde si mohou nahnat malinko průměr.

Příjemnější pasáž končí v obci Řevnice, v jejíž blízkosti se nachází snad nejznámější kopec Středočechů, kterým je slavný “Řevničák”. Každý správný cyklista by měl alespoň jednou tuto vrchařskou perlu zdolat. Po překonání necelých 300 výškových metrů na zhruba 6 km stoupání a sjezdu do Mníšku pod Brdy pak už zbývá do cíle – města Příbrami – 30 km mírně zvlněného terénu.

Trasa: Příbram – Lhota u Příbramě – Obecnice – Drahlín – Sádek - Bratkovice – Hluboš –
Čenkov – Jince – Rejkovice – Obora – Lochovice – Lhotka – Radouš – Bezdědice – Hostomice
– Buková u Příbramě – Rosovice – Dobříš – Trnová – Malý Chlumec – Velký Chlumec – Osov
– Osovec – Vižina Podbrdy – Drahlovice – Skuhrov – Hatě – Hodyně – Svinaře – Řevnice –
Mníšek pod Brdy – Voznice – Dobříš – Obořiště – Rosovice – Kotenčice – Suchodol – Občov
– Příbram
Vzdálenost: 120 km
Nastoupáno: 1552 m

Odkaz na mapu třetí etapy


4. etapa
Poslední den příbramského putování završí 100 kilometrový okruh, který nám poodhalí trať dvou závodů. Po rozjetí z Příbrami do Rožmitálu pod Třemšínem nás čeká poslední táhlé 6,5 km dlouhé stoupání směrem k hoře Třemšín. Po zdolání posledního brdského velikána si užijeme pozvolné klesání až do Březnice, na kterém si mezi obcemi můžeme zkusit v úseku Hvožďany - Březnice dojezd dříve pořádaného MČR v časovce dvojic a družstev. Před návratem do Příbrami si uděláme ještě zhruba 40 km dlouhé kolečko, kde si projedeme úvodní část Memoriálu Christiana Bataglii se startem v Blatné, a současně dříve první etapu MEZ Lidice, kterého se snad i letos dočkáme v plánovaném termínu 18. - 19.07.

Trasa: Příbram – Vysoká Pec – Havírná – Bohutín – Vranovice – Hoděmyšl – Rožmytál pod
Třemšínem – Voltuš – R  oželov – Hvožďany – Vacíkov – Bubovice – Březnice – Hudčice –
Koupě – Bělčice – Podruhlí – Hostišovice – Drahenický Málkov – Paštiky – Blatná – Skaličany
– Vahlovice – Střížovice – Chobot – Černívsko – Uzenice – Uzeničky – Drahenice – Březnice
– Chrást – Modřovice – Třebsko – Narysov – Příbram
Vzdálenost: 100 km
Nastoupáno: 1036 m

Odkaz na mapu čtvrté etapy


Když to nejde do Alp, tak tedy třeba na Příbramsko

Denis Charalambidis v současné době působí jako trenér skupiny Masters Kovo Praha, začínal s cyklistikou právě v Příbrami a je bratrancem Karla a Mathiase Vackových.