Češi v USHL: Oceněný kapitán i nejvyšší hráč v historii soutěže

Foto: Facebook Fargo Force

12. května 2020, 19:12

Martin Voltr

Ani tentokrát po skončení sezony nevynecháme přehled české stopy v zámořských juniorských soutěžích. Začínáme od USHL, nejvyšší ligy ve Spojených státech.

Na předchozí dominanci Matěje Blümela, který v 58 utkáních sezony 2018/19 nasbíral 60 bodů, žádný krajan zcela nenavázal. Nejproduktivnějším Čechem byl Štěpán Pokorný s 12 góly a 15 asistencemi ve 44 zápasech.

Útočník Madisonu přitom už mohl hrát na univerzitě, ale po triumfu v nižší NAHL si uvážlivě vybral mezistupeň v podobě USHL. „Chtěl jsem se zlepšit a pořádně se připravit na vysokoškolský hokej. Neměli jsme až tak kvalitní tým, byla to těžká sezona, ale aspoň jsem hodně hrál,“ líčil v březnovém rozhovoru.

Nyní už zamíří na Ferris State University, kde bude chtít ukázat třeba takový přehled jako při své zadovce zpoza brány:

Pokorný se v mužstvu nakonec potkal i s Janem Štibingrem, jenž do Ameriky zamířil v létě ze Slavie. Pravoruký zadák odehrál v Des Moines pouhých šest zápasů, než byl na konci října vyměněn do Madisonu.

Štibingr za Capitols debutoval shodou okolností na ledě svého předešlého týmu a hned slavil gól! Radost to byla předčasná, neboť vzápětí připsali teč spoluhráči, ale i dvě asistence znamenaly parádní uvedení.

V dalším průběhu sezony přidal devět bodů včetně dvou branek. Tu první vstřelil na Silvestra, kdy vystřihl úžasnou akci. Vážně, řekli byste, že je to obránce?

Dvojitá česká stopa zdobila celou sezonu Fargo. Účastník mistrovství světa dvacítek Ondřej Pavel navíc vedl tým coby kapitán! Za své vůdčí schopnosti i vysokou pracovní morálku si vysloužil Cenu Toma Clifforda.

Pavlovi se taková reputace stoprocentně bude hodit i na Minnesota State University. A když bude potřeba, klidně taky shodí rukavice. Po třech loňských bitkách tentokrát přidal jednu, a můžeme s naprostým klidem konstatovat, že svého protivníka z Omahy zničil.

Co se týče gólové produkce, nejvíc zaujal 28. února, kdy Muskegonu vypálil rybník dvěma góly v oslabení!

Pavel nasbíral 20 bodů, o tři méně jeho spoluhráč Adam Gajarský. Ten se nyní po dvou letech vrací do Česka, podepsal s prvoligovým Vsetínem. „Na každé místo čeká pět šest hráčů, a jakmile ho jeden pustí, ten za ním už ho nepustí nikdy a v životě se přes něj nedostanete,“ zmínil nedávno o konkurenci v USHL.

V produktivitě se mezi dva zmiňované útočníky Farga vklínil Ondřej Pšenička, jenž odešel do Waterloo z pražské Sparty. Stihl třeba i předčítat dětem ve škole:

Mládežnickou kariéru uzavřel další forvard Jan Kern, účastník MS dvacítek 2019. Za tři roky v USHL vystřídal celkem čtyři kluby. Letos začal se Štibingrem v Des Moines, ale chvilku před ním putoval v rámci výměny do Youngstownu. (Mimochodem, oba pak hráli s trojkou na dresu.)

Do výčtu zbývá přidat pětici hokejistů v poli, kteří v soutěži strávili jen menší část sezony. Zack Malík se v Muskegonu loučil začátkem listopadu po devíti zápasech, v nichž zaznamenal pět asistencí.

Stejnou bilanci měl ve čtrnácti utkáních další obránce Tadeáš Talafa. Nejmladší z českých krajánků naopak odešel za moře ze zlínské juniorky až po Novém roce, čtyři z pěti nahrávek si připsal hned v prvních dvou startech za Lincoln.

Ještě skvostnější vstup převedl Adam Klapka: Z Benátek se vydal do Tri-City v únoru a premiérový souboj proti krajanům z Madisonu rozklouskl dvěma góly. Podle klubových stránek se navíc díky 203 centimetrům stal pravděpodobně nejvyšším hráčem v celé historii USHL! V osmi utkáních před pandemií stihl čtyři body.

Za Omahu čtyřikrát nastoupil Tomáš Mazura, který jako jediný z českých zástupců prošel draftem NHL. Drtivou většinu letošní sezony strávil stále ještě na Kimball Union Academy, kde byl šestým nejproduktivnějším hráčem středoškolské soutěže. V USHL zapsal gól a dvě nahrávky.

Letos už měl mířit na Providence College, ale vzhledem k tomu, že před třemi lety kvůli zranění vynechal téměř celý ročník, svůj nástup ještě odložil. Nově bude hrát USHL za Chicago Steel.

Jako jediný bez bodu zůstal Erik Čermák, jenž nastoupil za Muskegon ke čtyřem duelům zkraje sezony.

České barvy reprezentoval ještě brankář Jakub Dobeš. Omaha si ho vytáhla z NAHL a brzy zaujal fantastickým týdnem, kdy ve třech zápasech pustil za záda jedinou ze 75 střel a byl vyhlášen první hvězdou USHL.

Po návratu z reprezentačního turnaje World Junior A Challenge už si svá vynikající čísla trochu pokazil. O něco víc chodil do branky jeho parťák, Dobeš dostal prostor ve 21 zápasech a skončil na úspěšnosti 89,1 procenta. Nyní bude čekat, zda jeho jméno nezazní na draftu. Kde by měl strávit příští rok před nástupem na Ohio State University, zatím není jasné.

V nižší North American Hockey League se kromě Dobeše představilo pět českých hráčů v poli. Pravidelně bodovali útočník Michal Stínil a obránce Josef Myšák, forvard Ján Blaško zase před koncem sezony odešel do slovenského Trenčína, kde si zahrál nejvyšší soutěž.

Čeští hráči v USHL

Štěpán Pokorný (Ú, 2000, Madison Capitols) – 44 z, 12+15, -30, 53 TM
Ondřej Pavel (Ú, 2000, Fargo Force) – 40 z, 11+9, +4, 51 TM
Ondřej Pšenička (Ú, 2001, Waterloo Black Hawks) – 43 z, 6+12, +2, 14 TM
Adam Gajarský (Ú, 2000, Fargo Force) – 46 z, 7+10, -5, 37 TM
Jan Kern (Ú, 1999, Des Moines Buccaneers / Youngstown Phantoms) – 42 z, 5+7, -7, 28 TM
Jan Štibingr (Ú, 2000, Des Moines Buccaneers / Madison Capitols) – 40 z, 2+9, -13, 30 TM
Zack Malík (O, 2000, Muskegon Lumberjacks) – 9 z, 0+5, +7, 2 TM
Tadeáš Talafa (O, 2002, Lincoln Stars) – 14 z, 0+5, 0, 0 TM
Adam Klapka (Ú, 2000, Tri-City Storm) – 8 z, 3+1, +4, 22 TM
Tomáš Mazura (Ú, 2000, Omaha Lancers) – 4 z, 1+2, +4, 2 TM
Erik Čermák (Ú, 2001, Muskegon Lumberjacks) – 4 z, 0+0, -3, 6 TM

Jakub Dobeš (B, 2001, Omaha Lancers) – 21 z, úsp. 89,1 %, prům. 3,09

Čeští hráči v NAHL

Michal Stínil (Ú, 1999, Lone Star Brahmas) – 45 z, 20+21, +16, 142 TM
Josef Myšák (O, 1999, Austin Bruins) – 51 z, 14+22, +5, 38 TM
Ján Blaško (Ú, 1999, Odessa Jackalopes) – 37 z, 6+3, -18, 43 TM
Michal Trejbal (Ú, 2001, Minnesota Wilderness) – 1 z, 0+0, 0, 0 TM
Pavel Karásek (Ú, 2001, Kenai River Brown Bears) – 3 z, 0+0, 0, 0 TM

Jakub Dobeš (B, 2001, Topeka Pilots) – 10 z, úsp. 94,6 %, prům. 1,59

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz