Pravicová Alternativa pro Německo vyloučila předsedu stranické organizace. Měl kontakty s extremisty

Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) v pátek vyloučila ze svých řad předsedu stranické organizace v Braniborsku Andrease Kalbitze. Vedení nejsilnější opoziční strany v Německu za důvod pro zbavení členství označilo Kalbitzovy kontakty s pravicovými extremisty, uvedla agentura DPA.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Realisté volí AfD" hlásá německý předvolební plakát

Alternativa pro Německo je v současnosti největší opoziční stranou v Německu | Zdroj: Reuters

Braniborský šéf strany čelil obviněním, že zamlčel své někdejší členství v nyní již rozpuštěném neonacistickém spolku Vlastenecká německá mládež (HDJ). Ten figuruje na seznamu organizací, jejichž členové mají zakázáno vstupovat do AfD. Rozhodnutí vedení strany o vyloučení Kalbitze padlo těsným poměrem sedmi ku pěti hlasům.

Alternativa pro Německo zbavila funkce mluvčího Lütha. V soukromé komunikaci se označil za fašistu

Číst článek

Ve straně dlouhodobě panují spory mezi vedením a krajně pravicovými silami. Německý Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), tedy civilní kontrarozvědka, v březnu uvedl, že bude sledovat skupinu Křídlo (Der Flügel) působící uvnitř strany. Uskupení, k jehož nejvýraznějším představitelům patřil právě Kalbitz, v důsledku tlaku strany oznámilo, že se rozpustí.

Největší opoziční strana

Minulý měsíc se AfD zbavila svého mluvčího Christiana Lütha poté, co se ve zveřejněném soukromém rozhovoru označil za „fašistu“ a člověka s „árijským původem“.

Bývalý armádní výsadkář Kalbitz agentuře DPA řekl, že se proti rozhodnutí o svém vyloučení bude bránit. Podle svých slov využije všechny právní možnosti, aby toto „špatné politické rozhodnutí“ napadl.

Alternativa pro Německo je v současnosti největší opoziční stranou v Německu, kterému vládne velká koalice křesťanských a sociálních demokratů pod vedením kancléřky Angely Merkelové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme