V Dole Darkov je už 113 lidí nakaženo koronavirem, číslo zřejmě ještě poroste

Na Karvinsku onemocnělo v ohnisku nákazy v Dole Darkov 113 zaměstnanců a nemocných je také dalších šest jejich rodinných příslušníků. Počet nemocných členů rodiny se ale podle hygieniků zřejmě ještě zvýší. ČTK to dnes řekl mluvčí moravskoslezských hygieniků Radim Mudra.

Kvůli hromadné nákaze nařídili hygienici v dole rozsáhlé testování. Při něm se podařilo odhalit devět desítek nakažených covidem-19. V karvinských dolech pracuje zhruba 8400 lidí, přímo v Dole Darkov a na něm navazující úpravně uhlí pracuje 1800 lidí.

"Od 18. května, kdy bylo odebráno celkem 791 vzorků, to znamená, že stěr byl proveden u 791 zaměstnanců, bylo z tohoto počtu 88 pozitivních zaměstnanců OKD a dva bánští záchranáři Dolu Darkov," uvedl Mudra. Podle něj ale testy báňských záchranářů nebyly součástí plošného testování v dole. Hygienici předpokládají, že počet nakažených rodinných příslušníků strmě vzroste. "Karantény ani nebudeme uvádět, protože teď epidemiologie začíná trasovat a vyhledává kontakty. Ti, kteří mají významný kontakt s nemocnými, jdou na PCR vyšetření. Pokud s někým žiju a on neví, že je nemocný, tak nedodržuje žádná pravidla," podotkl Mudra.

Pro Důl Darkov platí podle mluvčí OKD Nadi Chattové přísná opatření. Při vstupu si musí každý pracovník vydezinfikovat ruce a projít před termokamerou. Společnost zajistila pro všechny zaměstnance dezinfekční prostředky a roušky. Pro důlní pracovníky platí povinnost nosit respirátory, rukavice a ochranné brýle. Třikrát denně se dezinfikují společné prostory, šatny, výdejny a další místa.

Na dolech se denně dezinfikují dopravní nádoby a vozy po dopravu zaměstnanců. Vedení společnosti pravidelně konzultuje vývoj situace se zástupci Sdružení hornických odborů, jejichž zástupce se denně účastní krizového štábu.

Nově se OKD s hygieniky dohodla na dalších opatřeních. "Máme vytvořeny seznamy přeshraničních pracovníků i s kopiemi jejich PCR testů s negativním výsledkem. Budeme sledovat jejich platnost a v případě, že skončí a pracovníci nedodají nový test, nedostanou se na pracoviště," uvedl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Krajská hygienická stanice v Ostravě žádá, aby se zaměstnanci z Dolu Darkov nepřesouvali na pracoviště jinam. "Nařízení již dodržujeme i s tím, že jsme zakázali přesuny z jiných lokalit na Důl Darkov," uvedl Tabášek.

Důl Darkov přechází ze čtyřsměnného na třísměnný provoz. "Zároveň se pracovní doba zkrátí o jednu hodinu - tedy na šest a půl hodiny. Se zkrácenou pracovní dobou se nebudou krátit mzdy. Ihned po ukončení směny musí zaměstnanci opustit areál závodu, aby se nesetkali s další směnou," uvedla Chattová.

Opatření považuje za nedostatečná karvinská zastupitelka Pirátů Zuzana Klusová. V otevřeném dopise vládě upozornila, že plošné testování důlních zaměstnanců v Polsku ukazuje, že většina horníků s covidem-19 je bez příznaků. "Požadujeme plošné testování všech zaměstnanců ve všech důlních provozech doprovázené jasnou informací o tom, při jakém počtu nakažených nebo za jakých podmínek stát uzná za nezbytné chod šachet utlumit na nutné minimum," uvedla v dopise.

Nákaza se u horníků v Dole Darkov objevila minulý týden. Nemocných přibývalo. Krajští hygienici se proto rozhodli k plošnému testování. Onemocnění se prokázalo u různých profesí jako důlní doprava, úpravna, odtěžení, příprava a další. Zaměstnanci byli bez příznaků a o nemoci nevěděli. Podle hygieniků neměli problém projít měřením teploty při vstupu do závodu ani vykonávat fyzicky namáhavou práci.

Související

Petr Pavel

Pavel na návštěvě Moravskoslezského kraje napodobil Havla. Sfáral do dolu

Prezident Petr Pavel zahájil na Dole Darkov v Karviné druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje. Sfáral do desátého patra šachty 900 metrů pod povrch. Mluvčí Diama Jana Dronská ČTK řekla, že Pavel je po více než 30 letech prvním prezidentem, který fárá do některého z dolů v Ostravsko-karvinském revíru. Naposledy fáral v lednu 1990 Václav Havel na Dole Paskov. 
Covid-19, ilustrační foto

OKD zahájilo preventivní testování zaměstnanců na covid-19

OKD dnes ráno zahájilo preventivní testování zaměstnanců na covid-19. U čtyř dolů působí celkem čtyři odběrové týmy. Každý den odeberou vzorky až od 600 lidí. Výsledky budou horníci znát nejpozději do 36 hodin. ČTK to řekla mluvčí těžební společnosti Naďa Chattová.

Více souvisejících

Důl Darkov Karviná Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy