Ve věku 103 let zemřela ‚poslední zpěvačka z pařížské ulice‘ Lily Lian

Lily Lian, označovaná za „poslední zpěvačku z pařížské ulice“, zemřela v neděli v nemocnici v pařížské oblasti ve věku 103 let, uvedla agentura AFP s odvoláním na kmotřence zpěvačky Michaëla Gautiera.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lily Lian svého času bývala přítelkyní slavného zpěváka a herce Maurice Chevaliera. Uznávanou pouliční zpěvačkou se stala ve 30. letech, ale po válce se musela pokusit přeškolit se v klasickou zpěvačku vzhledem k nezadržitelnému úpadku pouliční profese kvůli konkurenci rozhlasu a gramofonových desek. S albem nazvané Lily Paname slavila jeden ze svých největších úspěchů v 50. a 60. letech minulého století, poznamenala AFP.

Profese pouličního zpěváka či zpěvačky bývala ve Francii v době před rozšířením rozhlasových přijímačů, jukeboxů a gramofonů mimořádně populární. Údělem tohoto povolání bylo píseň na ulici nejen zazpívat, ale také prodat list papíru s textem a notovým záznamem. Na ulici se fakticky pracovalo ve dvojících: jeden člověk zpíval, druhý prodával, poznamenal server Francemusique. Řemeslo, které svého času vykonávala také slavná šansoniérka Edith Piaf, Maurice Chevalier či ve svých počátcích Yves Montand, po válce upadlo a zaniklo. Lily Lian ale už nedokázala přestoupit do světa showbyznysu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme