V Budějovicích má volejbal dlouhou tradici, vždy na něj chodilo hodně diváků, vzpomíná bývalý nahrávač

25. květen 2020

Bohuslav Cháb působil v roli ředitele českobudějovické Základní školy Vltava, Gymnázia Karla Šatala, dnes Jirsíkova, a hrával volejbal. Z nejvyšší soutěže má dokonce bronz.

„Já jsem chodil v Českých Budějovicích do Sokola, a když mi bylo čtrnáct, na stadionu hráli borci jako Linha, Hojsák, Buchtele. Mně se ten volejbal hrozně líbil. Navíc jsem do osmi let bydlel ve Šrámkově ulici vedle gymplu a vydržel jsem se třeba hodinu dívat vedle na dvůr, kde hráli volejbal, takže to byl pro mě takový srdcový sport,“ vzpomíná.

I jako ředitel českobudějovického gymnázia sledoval ve škole sportovce, a pokud to jen trochu šlo, směroval je pod vysokou síť. „Dokonce jsem tam nechal nastoupit primány a nařídil jim, že budou hrát za EGE v juniorech. Také jsem je nějakou dobu trénoval,“ prozrazuje.

Čtěte také

Bohuslav Cháb nedávno oslavil osmdesáté narozeniny. Není divu, že o českobudějovickém volejbale by mohl vyprávět dlouhé hodiny. „Tady v Budějovicích má volejbal dlouhou tradici, takže chodilo vždycky hodně diváků,“ říká.

On sám přišel do tehdejšího Slavoje na začátku 60. let minulého století, když mu bylo devatenáct let. „Pamatuji si tenkrát na první zápasy po postupu do extraligy. Hrálo se s nejlepšími mančafty, že čtyř zápasů jsme tři vyhráli, to byl vstup jako hrom,“ vypráví.

Bohuslav Cháb byl také členem týmu, který pro České Budějovice vybojoval bronzovou medaili v roce 1968. „Tam byla parta, dost dobře sestavený mančaft a uhrálo se to v pohodě,“ komentuje s úsměvem bývalý vynikající volejbalový nahrávač.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související